Головна
>
Кіно
>

Українські фільми номінували на нагороди Європейської кіноакадемії

Українські фільми номінували на нагороди Європейської кіноакадемії

Українську стрічку Сімона Леренга Вільмонта «Будинок зі скалок» номінували на найкращий документальний фільм Європейської кіноакадемії (European Film Academy).

А фільми «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука та «Цензорка» Петера Керекеша змагатимуться за European Discovery — Prix Fipresci. Цю нагороду вручають в межах European Film Awards за найкращий дебютний повнометражний фільм. Переможців оголосять в грудні.

Кадр з фільму «Будинок зі скалок»

Європейська кіноакадемія (European Film Academy) була заснована 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для пропагування європейського кінематографа у світі. Щороку академія вручає премію «Європейський кіноприз». Цю відзнаку дають за видатні досягнення в Європейському кінематографі.

Нагороду вручають в кількох категоріях, але усі вони стосуються виключно європейських фільмів, режисерів, акторів тощо.

Номінація European Documentary

Дансько-українсько-шведський фільм режисера Сімона Леренга Вільмонта «Будинок зі скалок» номінували на найкращий документальний фільм Європейської кіноакадемії (European Film Academy). «Будинок зі скалок» один із п’яти номінантів, що бореться за нагороду. Серед претендентів також стрічка про Маріуполь — «Маріуполіс 2» Мантаса Кведаравічюса.

За словами другого режисера та лінійного продюсера фільму «Будинок зі скалок» Азада Сафарова, це «найвідоміша і найпрестижніша нагорода для європейського кіно».

«Будинок зі скалок» розповідає про дитячий будинок та соціальних працівників на Донеччині. Мешканці притулку — діти, чиї сім’ї потрапили в складні життєві обставини. Діти проводять в притулку 9 місяців, а далі або повертаються до своїх батьків, або потрапляють в прийомну сім’ю чи інтернат.

Стрічка також досліджує життя у прифронтовій зоні та згубний вплив війни. 

Нагадаємо, що фільм автоматично отримав місце в шорт-листі попереднього відбору на премію «Оскар» за найкращий документальний фільм.

European Discovery — Prix Fipresci

За нагороду, яка щорічно вручається в межах European Film Awards за найкращий дебютний повнометражний фільм змагатимуться шість стрічок. Серед них дві українські — «Цензорка» Петера Керекеша та «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука

«Цензорка» розповідає історію молодої жінки Люби, яку було засуджено до шести років ув’язнення за вбивство свого зрадливого чоловіка. Після народження сина Колі вона відбуває покарання в одеській тюрмі. Люба не хоче, щоб її дитина опинилася в сиротинці, доля яку чекає всіх дітей ув’язнених після того, як їм виповниться три роки. У в’язниці Люба зустрічає Ірину, 40-річну жінку, яка працює охоронцем у цій тюрмі. Ірина бачить у цій ситуацію нову можливість для себе.

Читайте також: Заґратоване материнство. Рецензія на фільм «Цензорка»

«Памфір» — історія про хорошого сім’янина, який змушений звернути з чесного шляху заради своєї сім’ї. Події відбуваються на Заході України напередодні традиційного карнавалу Маланки.

Читайте також: «Коли закінчували продакшн, якраз велися бої на Шулявці», — режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук про участь у Каннах та «Памфір»


Читайте також: У Києві пройде кіновікенд «Надзвичайний стан» від Docudays: розповідаємо чому варто відвідати подію

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024