Головна
>
Кіно
>

«Зроблено в Одесі»: які фільми покажуть у спецпрограмі Одеського кінофестивалю

«Зроблено в Одесі»: які фільми покажуть у спецпрограмі Одеського кінофестивалю

З 19 по 26 серпня відбудеться 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Його проводитимуть у культурно-мистецькому центрі Івана Миколайчука у Чернівцях та в кінотеатрі Multiplex в Одесі.

У межах спеціальної фестивальної програми з 12 до 17 серпня відбудуться покази фільмів, створених в Одесі. Глядачі зможуть переглянути стрічки з неї в Одесі в кінотеатрі Multiplex в ТРЦ Gagarinn Plaza (вул. Генуезька, 5/2). 

LiRoom є інформаційним партнером події, тож публікуємо список фільмів, які увійшли до програми.

Фото з церемонії відкриття 12-го ОМКФ

«Край ріки», режисер Васил Барков

Фільм про болгарина Форі, якого низка диттєвих подій приводить у дельту Дунаю. В українському місті Вилкове за випадкових трагічних обставин Форі опиняється під вартою. Але в цьому місті, населеному липованами, герой зустрічає справжнє кохання, а краса і духовна атмосфера «Української Венеції» дають йому відчуття, що саме таке місце він шукав усе своє життя.

Кадр з фільму

«Крихка пам‘ять», режисер Ігор Іванько

За сюжетом молодий кінооператор Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда — відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Ігор має дізнатися, ким був і про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

Додамо, що цьогоріч фільм отримав спеціальну відзнаку на фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. А кінокритик Ігор Кромф назвав стрічку «повчальною історією про те, що у пам’яті є один мінус — щороку її стає все більше і зберігати її все важче, але вкрай необхідно». Повну рецензію можна прочитати за посиланням.

«Одеса уві сні», режисер Ігор Наумко

Кирило знову відвідує Одесу, бо боїться втратити зв’язок із рідним містом. В розмовах із матір’ю та другом дитинства, одеситами Ольгою та Микитою, герой намагається з’ясувати, що для нього означає «дім». Яким було життя в Одесі всього за п’ять днів до початку повномасштабної війни? Адже щоб жити повсякденним життям, знаючи, що на вашу країну можуть напасти в будь-який час, потрібна велика мужність.

Кадр з фільму

«Привоз», режисерка Єва Нейман

Фільм документує життя одного з найстаріших і найбільших базарів Європи. Пристрасті по обидва боки прилавків, сни вантажників, таємні мрії продавчинь риби; розмислами про світобудову і сенс життя ділиться базарна охорона й очільник барахолки.

«Три могили митця», режисер Арутюн Хачатрян

Фільм розповідає про життя і творчу спадщину талановитого вірменського художника Вагана Ананяна, сповнене пригод. Народившись і вирісши в Єревані, але дедалі більше розчаровуючись у вірменській дійсності (землетрус, війна, розпад Радянського Союзу), Ваган переїжджає до Таллінна, а потім до Києва та Одеси, щоб працювати там. Після смерті останки Вагана були поховані в Таллінні, Одесі та Єревані. Його мистецька спадщина залишилася в різних країнах, далеко від його батьківщини.

«Цензорка», режисер Петер Керекеш

Молода жінка Леся засуджена до ув’язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка і потрапила у світ, населений лише жінками: ув’язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми. Якби не колір уніформи, іноді важко було б сказати, хто є хто.

16 вересня 2022 року постановник фільму Тимофій Бойко загинув під час важкого бою на Херсонщині. 24 лютого він пішов добровольцем на фронт і служив у складі 28-ої окремої механізованої бригади ім. Лицарів Зимового Походу.

Дізнатися більше про стрічку можна, прочитавши рецензію від Ігоря Кромфа за посиланням.

Окрім того, в межах фестивалю відбудеться спеціальна програма «Кращі європейські фільми від ОМКФ». До неї увійшли фестивальні хіти, серед яких учасники та лауреати Каннського, Берлінського, Венеційського та інших міжнародних кінофестивалів. Зокрема, на глядачів чекають покази 40 фільмів. Детальніше про них можна прочитати за посиланням.

Раніше ми писали, які фільми увійшли до національної конкурсної програми фестивалю. Детальніше про них можна прочитати тут.


Одеський міжнародний кінофестиваль — щорічний кінофестиваль, який проводиться в Одесі у середині липня. Уперше відбувся у 2010 році. Перші два роки фестиваль позиціонував себе як фестиваль фільмів для глядачів із особливим почуттям гумору. Згодом розширив спрямованість і заявив про себе як фестиваль артмейнстриму: кіно високого художнього рівня, розраховане на широку аудиторію. Із 2016 року конкурсна програма складається з трьох повноцінних розділів: Міжнародна конкурсна програма, Національна конкурсна програма (включає повнометражні та короткометражні фільми виробництва України або зняті в ко-продукції з Україною) та Конкурс європейських документальних фільмів.


Читайте також: Одеський кінофестиваль оголосив міжнародну конкурсну програму

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024