Головна
>
Кіно
>

Кабмін оприлюднив Стратегію розвитку кіно: кіноспільнота просить відкласти її розгляд  

Кабмін оприлюднив Стратегію розвитку кіно: кіноспільнота просить відкласти її розгляд  

Уряд опублікував Стратегію розвитку кіно, яку мають розглянути 22 червня. Ця стратегія має визначати, як держава підтримуватиме кіноіндустрію та окреслювати пріоритетні напрями її розвитку. Втім, кіноспільнота закликала урядовців не розглядати Стратегію, поки не відбудуться громадські обговорення.

Чому кіноспільнота вимагає відкласти розгляд Стратегії?

Керівниця Довженко-Центру Олена Гончарук опублікувала у своєму фейсбуці лист, де кінематографісти та культурні активісти звернулися до віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної з проханням відкласти розгляд Стратегії.

У листі йдеться, що Стратегію від Держкіно не обговорили з громадськістю, а це порушує постанову Кабінету Міністрів про проведення таких консультацій «Щодо формування та реалізації державної політики», повідомляє «УП. Життя». 

Нагадаємо, у квітні 2023 року Держкіно відмовилося надати журналістам видання «Детектор медіа» проєкт «Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року». Окрім того, в установі не повідомили, коли документ зможуть надати до ознайомлення. Після цього кінематографісти звернулись до Громадської ради при Держкіно з проханням ініціювати публічні обговорення Стратегії. Але вони так і не відбулися.

Тому зараз підписанти вимагають відкласти розгляд стратегії до належного громадського обговорення з українськими кінопродюсерами, кінорежисерами, менеджерами, профільними інституціями та іншими зацікавленими сторонами.

Серед тих, хто підписав листа до Стефанішиної були режисери Володимир Тихий, Аліна Горлова, Андрій Заєць, Жанна Максименко-Довгич, продюсери Денис Іванов, Юлія Сінькевич, Андрій Котляр, кінооператори Вадим Ільков, Вячеслав Цвєтков, кастинг директорка Алла Самойленко, екскерівник Довженко-Центру Іван Козленко, менеджерка в галузі кіно Людмила Горделадзе та багато інших.

У чому суть Стратегії?

У документі, опублікованому на сайті Кабміну, йдеться, що Стратегія розвитку кіно має на меті:

  • формувати середовище, яке сприятиме розкриттю та реалізації творчого потенціалу талантів субʼєктів кінематографії;
  • забезпечити захист прав інвесторів сфери кіно;
  • інтегрувати в ринок моделі спільної конкуренції, заснованої на правилах бізнес-етики;
  • створити моделі ефективної співпраці між державою, освітою та бізнесом усфері кінематографії;
  • розвивати спроможності українських продюсерів залучати позабюджетні кошти, у тому числі іноземні інвестиції, у кіновиробництво та здійснювати дистрибуцію фільмів на глобальний ринок;
  • використовувати кіносеріальних та мультимедійних проектів як інструментів культурної дипломатії в світі;
  • формувати та забезпечувати баланс інтересів усіх учасників ринку.

У документі також описані чинники, які негативно впливають на розвиток кінематографа. Це, зокрема, неефективне використання ресурсів, низький відсоток національних фільмів і їх недоступність українському глядачу, застаріле обладнання на державних кінопідприємствах, недоброчесна конкуренція на ринку та ряд інших причин. 

Розв’язувати ці проблеми Держкіно пропонує створенням фільмів, що спрямовані на максимально широку глядацьку аудиторію та зменшенням частки державного фінансування на них.

Як відреагувала кіноспільнота?

Ексгендиректор Довженко-Центру Іван Козленко у своєму фейсбуці написав, що документ приховує за собою план приватизації частини державних кіностудій та впровадження системи цензури:

«В документі, попри його назву, ви не знайдете згадок про цінності, на реалізацію або захист яких його пропонується ухвалити. Згадок про демократію, соціальну справедливість, расову та гендерну рівність, суспільне благо – в ньому також немає», — зазначає Галетій.

Продюсер Сергій Галетій вважає, що Оприлюднений Проєкт Стратегії «ані за змістом, ані за методологією його складання не є конструктивним кроком для подолання величезних проблем кіногалузі», а її розробка порушує низку законодавчих норм.

Серед перелічених норм законодавства він називає:

  • підпункт 5 пункту першого статті 4 (Принципи державної політики у сфері підтримки кінематографії) Закону України Про державну підтримку кінематографії в Україні;
  • абзац 4 пункту третього статті 2 (Законодавство України про культуру) Закону України Про Культуру;
  • абзац 4 пункту першого статті 21 (Права громадських об’єднань) Закону України Про громадські об’єднання;
  • абзац 7 статті 4 (Взаємовідносини творчих спілок і держави) Закону України  Про професійних творчих працівників та творчі спілки.

Офіційної реакції від Держкіно та Кабміну наразі не було.

Читайте також: «Немає чітких підстав»: Уряд відповів на петицію про звільнення Ткаченка

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024