Головна
>
Література
>

Як війна змінила книжкові смаки українців?: «Книгарня “Є”» проаналізувала продажі за 2021 та 2023 роки

Як війна змінила книжкові смаки українців?: «Книгарня “Є”» проаналізувала продажі за 2021 та 2023 роки

Мережа книжкових магазинів «Книгарня “Є“» провела аналіз продажів за рік до початку повномасштабного вторгнення та за рік опісля. Результати показали, що війна збільшила популярність української літератури та вплинула на загальну популярність книг.

«Повномасштабне вторгнення докорінно змінило книжкові смаки українців. Окрім загального зростання попиту на книги значно підвищилася популярність українських авторів. Якщо до війни лише кожна п’ята продана книга була українського авторства, то минулого року це була вже кожна третя книга! І ми бачимо подальше зростання попиту на українське», — розповіла директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні “Є”» Лариса Гужвинська.

У 2021 році дитяча проза стала найбільш популярною категорією, тоді як у попередньому році лідерство належало зарубіжній прозі. Варто відзначити, що українські автори не відстали від своїх зарубіжних колег — 6,3% до 8,2% в загальній кількості продажів. Окрім цього, українці стали значно більше купувати твори наших класиків. Наприклад, попит на твори Івана Багряного зріс у 12 разів, Підмогильного — у 10 разів, Винниченка — у 9, а Симоненка — у 8 разів. Книги Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки купували в 2-3 рази частіше, ніж до повномасштабного вторгнення.

Показники продажів у мережі магазинів та сайту «Книгарня “Є”»

У 2023 році Агата Крісті стала найпопулярнішим автором. Порівняно з 2021 роком, популярність англійських детективів виросла 8 разів. Крім того, попит на книги Стівена Кінга збільшився утричі, а на антиутопії Джорджа Орвелла — вчетверо. Війна призвела до збільшення уваги до творів Еріха Марії Ремарка — продажі його книг зросли восьмеро.

Показники продажів у мережі магазинів та сайту «Книгарня “Є”»

У «Книгарні “Є”» найбільшим попитом серед українських авторів користувалися книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка, всі троє з них увійшли в топ-10 авторів у 2023 році. Порівняно з 2021 роком, коли в топ-10 входили лише дві українські письменниці — Юлія Ярмоленко та Галина Вдовиченко.

Показники продажів у мережі магазинів та сайту «Книгарня “Є”»

Після початку повномасштабної війни категорія «Сучасна українська поезія» також значно зросла в популярності. Роботи Жадана, Вишебаби та інших авторів підняли продажі цієї категорії в 4 рази.

У «Книгарні “Є“» відзначають помітне зростання попиту на літературу іноземними мовами. Наприклад, в 2023 році книги англійською мовою купували майже вдвічі частіше, ніж у 2021 році. Загалом, англомовна література становила приблизно 2% від усіх продажів.

Показники продажів у мережі магазинів та сайту «Книгарня “Є”»

Щодо дитячої літератури, ця категорія помітно втратила популярність відносно інших жанрів. Навіть якщо загальна кількість продажів залишилася майже незмінною, у відсотковому співвідношенні дитячі книги стали менш популярними через значне зростання загального попиту на книги. Наприклад, категорія «Дитяча проза», яка була лідером у 2021 році з 10,6% від загальних продажів, в 2023 році опустилася на третє місце з лише 7%. Категорія «Казки» зменшилася з 3,8% у 2021 році до 1,4% у 2023. «Для наймолодших» тепер складає 1,7% від продажів, порівняно з 3,3% два роки тому. Частка шкільних підручників впала з 2,4% до 1,4%. Проте категорія «Авторські казки» навпаки зросла — з 4,1% до 5% у загальному обсязі продажів.

Показники продажів у мережі магазинів та сайту «Книгарня “Є”»

Читайте також: Рекордні наклади, десятки нагород та «романи про життя»: що відомо про письменницю Світлану Талан?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024