Головна
>
Кіно
>

430 мільйонів гривень для кіно: суд знову розгляне легітимність Ради з державної підтримки кінематографії

430 мільйонів гривень для кіно: суд знову розгляне легітимність Ради з державної підтримки кінематографії

12 березня 2024 року відбудеться розгляд апеляційної скарги у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії. Кіноспільнота та дієвці культури закликають усіх охочих прийти на засідання.

Фото: Рада з державної підтримки кінематографії, надав Володимир Тихий

Куди йти?

Засідання відбудеться о 14:00 у Шостому апеляційному адміністративному суді (вулиця Князів Острозьких, 8, корпус 3, зал 5, суддя Кобаль М.І.)

Очікується розгляд по суті, адже процесуальні питання були зʼясовані на минулому засіданні. Рішення суду може стати вирішальним у припиненні повноважень Ради при Держкіно, законна каденція якої мала завершитися ще у березні 2023 року.

Що було раніше?

31 березня 2023 року теперішній склад Ради з державної підтримки кінематографії за законом мав скласти повноваження. Держкіно пояснило, що не може провести конкурс для оновлення складу у зв‘язку з воєнним станом. А відтак Кабмін продовжив каденцію чинного складу. на термін до кінця воєнного стану та три місяці після нього. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

У травні 2023 року Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) подала позов проти Кабінету Міністрів, в якому оскаржувала рішення Держкіно. Київський окружний адміністративний суд в повному обсязі задовільнив позов НСКУ в листопаді 2023 року. 

4 березня Державне агентство України з питань кіно повідомило про початок 19-го конкурсного відбору кінопроєктів. Це відбулося майже через місяць після того, як українська кіноспільнота і дієвці культури закликали владу не виділяти кошти Держкіно й переспрямувати цьогорічний бюджет на потреби української армії через недовіру до рішень Держкіно.

Старт нового пітчингу обурив кіноспільноту. Зокрема, й тому, що розподіляти передбачені конкурсом майже 430 мільйонів гривень буде Рада з державної підтримки кінематографії. Кабмін й Держкіно подали апеляцію, відтак 12 березня відбудеться розгляд апеляційної скарги. 

Детальніше про те, що не так (спойлер: все) з 19-м конкурсним відбором кінопроєктів можна прочитати за посиланням.


Читайте також: «Поки ми робили “Цензорку”, змінилося чотири міністри культури і це не вплинуло на наш фільм»: інтерв’ю з режисером Петером Керекешом

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024