Головна
>
Новини
>

Мінкульт очолив заступник голови ОПУ Микола Точицький. Що про нього відомо

Мінкульт очолив заступник голови ОПУ Микола Точицький. Що про нього відомо

Очільником Міністерства культури та стратегічних комунікацій призначили Миколу Точицького. До цього він був заступником голови Офісу Президента України. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. За це призначення — 252 голоси.

Що про нього відомо

Микола Точицький — український дипломат з 1993 року. Має дві вищі освіти: перекладач англійської та французької мов і юрист-міжнародник. Також проходив навчання у Женевському центрі безпекової політики.

За час своєї кар’єри працював і в Україні, і за кордоном. Був генеральним консулом у Сан-Франциско (2005-2008), представником України у Раді Європи (2010-2016), послом у Бельгії (2016-2021) та Люксембурзі (2017-2021). 

З квітня 2024 року був заступником керівника ОПУ Андрія Єрмака. За інформацією УП, Точицький та Єрмак були однокурсниками в Інституті міжнародних відносин.

Культурна дипломатія 

Точицький не очолював культурних інституцій, але займався культурною дипломатією, яку він проводив разом зі своєю дружиною Тамарою Точицькою. Разом вони реалізували низку проєктів у Бельгії, Люксембурзі, при ЄС та Раді Європи.

«Щоб подружити між собою народи, потрібні не лише спільні інтереси, але й схожі цінності. Цю культурну близькість можна і треба культивувати», — казав у 2021 році Микола Точицький.

Серед усіх проєктів він виокремлює один — «Донбас через мистецтво»:

«Виявилося, що бельгійські промисловці були одними з перших власників шахт під Лисичанськом на Донбасі. Взагалі, для Бельгії близька гірнича проблематика, тому нам вдалось розповісти їм про Донбас через паралель із Рурським регіоном. Ми запросили Романа Мініна, митця родом із Донеччини, провести виставки прямо посеред старих гірничовидобувних комплексів у Шарлеруа та Ґенку, перетворених у музеї».

Також він відзначає першу виставку Івана Марчука в будівлі Європарламенту.

За каденції Точицького послом у Бельгії та Люксембурзі проводили щорічний фестиваль «Українська Весна», бельгійський кінофестиваль «Бріджес Схід-Захід», люксембурзький CinEast, українська команда брала участь у фестивалі EatBrussels, проводили виставки українських художників Миколи Теліженка, Микити Кадана, Алевтини Кахідзе, Едуарда Бєльського, Олександра Кудрявченка, Богдана Голояда, Сергія Святченка та інших. А також зустрічі з українськими письменниками, серед яких Сергій Жадан, Андрій Курков, Оксана Забужко, Макс Лівін, Богдан Коломійчук, Павел Ар’є, Олег Сенцов, Ірена Карпа, Катерина Бабкіна, Гаська Шиян.

На бельгійських сценах проходили вистави балету Національної опери України ім. Т.Шевченка, Схід-опери Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка, Одеського національного академічного театру опери та балету, Харківської філармонії.

У жовтні 2019 року у місті Арлон було відкрито пам’ятник Анні Київській, доньці Великого князя Київського Ярослава.

Аналогічно він популяризував бельгійську культуру в Україні. До прикладу, вперше видали українською відомі бельгійські комікси про пригоди Тентена: «Тентен. Репортер ХХ віку у країні Сов’єтів».

Про майже чотирирічне перебування у Бельгії й безпосереднє залучення у процеси організації заходів культурного формату у своїй великій колонці розповіла Тетяна Точицька. 

Реакція культурної спільноти

Продюсер Денис Іванов пише, що мав досвід співпраці з Точицьким, коли той був послом в Бельгії: «Він реально багато робив на ниві культурної дипломатії в Брюсселі, і, з власних спостережень, — був небайдужим та проактивним».

Продюсер та колишній керівник Держкіно Пилип Іллєнко також пише, що Точицький, як «фаховий дипломат багато зробив для просування українського кіно в Європі».

Продюсерка та керівниця Платформи української документалістики Лариса Покальчук вважає, що це погане кадрове рішення: «Нічого особистого, формувати політику у сфері культури має людина дотична до культури. З досвідом культурних практик».

Режисер Дмитро Грешко поки не розуміє — «радуватись чи плакати».


Нагадаємо, 20 липня 2023 року президент Володимир Зеленський доручив премʼєр-міністру Денису Шмигалю знайти заміну міністру культури Олександру Ткаченку. Парламент підтримав його відставку, а 28 липня виконувачем обов’язків став перший заступник міністра Ростислав Карандєєв.

Він обіймав цю посаду понад рік. Ті, хто давно працює в культурній сфері, знають його імʼя, адже він був радником і заступником міністра культури з 2015 року. Більше про Карандєєва розповідали тут, а як минув рік без міністра розповідали ось тут.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024