Головна
>
Кіно
>

Фестиваль «Миколайчук OPEN» оголосив фільм-закриття та музу події

Фестиваль «Миколайчук OPEN» оголосив фільм-закриття та музу події

З 15 по 20 червня 2023 року у Чернівцях відбудеться всеукраїнський кінофестиваль «Миколайчук OPEN». Цьогоріч він пройде під гаслом «Відстоювати своє». Організатори вже оголосили музу фестивалю, ретроспективний показ та фільм-закриття — фінський блокбастер «Незламність».

«Незламність» (Sisu) — фільм режисера Ялмарі Хеландера, що розповідає про стійкість, наполегливість та сміливість. Події фільму розгортаються у Фінляндії, у 1944 році. Колишній військовий добуває золото в диких землях Лапландії. Дорогою до міста йому трапляється німецький каральний загін, який помічає його здобич. Щоби доставити її додому, незламному солдату доведеться подолати непростий шлях, навіть якщо це означатиме вбивство кожного нациста, який стане на заваді. Директор фестивалю Алекс Малишенко зазначає, що стрічка показує жорстоку, іронічну та звитяжну історію битви однієї людини проти переважних сил противника:

«Це фільм про те, як відстоюють своє і саме тому, на нашу думку, він знайде неабиякий відгук в Україні».

Фільм «Незламність» також отримав рейтинг 96% на Rotten Tomatoes від критиків і переміг на жанровому фестивалі Sitges Film Festival. 

Читайте також: Фільм «Я, Ніна» Марисі Нікітюк відкриє кінофестиваль «Миколайчук Оpen»

Музою фестивалю цьогоріч стане акторка Людмила Єфименко, яка зіграла у фільмі Юрія Іллєнка «Легенда про Княгиню Ольгу» 1984 року. Саме цей фільм покажуть у день народження режисера Івана Миколайчука — 15 червня. 

Фільм «Легенда про княгиню Ольгу» — двосерійний історичний художній фільм, що у поетичній формі літописів і переказів розповідає про княгиню Ольгу — правительку Київської Русі кінця IX — початку X століть.

Через обмеження радянської влади фільм був знятий російською мовою і не був перекладений упродовж багатьох років. Пояснювали це тим, що княгиня Ольга та князь Володимир не могли розмовляти українською, оскільки її тоді нібито не існувало.

«Коли ж в Україні з’явилися провідні кінотехнології, Юрій Іллєнко замислився, щоби зробити український дубляж. Однак, тоді не змогли знайти відповідне фінансування», — розповідає син режисера, український продюсер, та колишній голова Державного Агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Акторка Людмила Єфименко каже, що за 30 років після зйомок її мрія здійснилася, і головна героїня стрічки заговорила з екранів українською. 

«Ще студенткою інституту кінематографії, після перегляду фільму “Білий птах з чорною ознакою”, я мріяла зіграти разом із Іваном Миколайчуком у фільмі Юрія Іллєнка принаймні маленьку роль. Але щоби зіграти головну роль княгині Ольги у фільмі Юрія Іллєнка разом з Іваном Миколайчуком, який зіграв князя Володимира, я навіть і подумати не могла. Це були найдивовижніші дні в моєму житті», — додає Людмила Єфименко.

«Миколайчук Open» — фестиваль глядацького кіно, присвячений українському актору та режисеру Іванові Миколайчуку. Фестиваль вперше запустили у червні 2022 року на підтримку національної кіноіндустрії. LiRoom є інформаційним партнером події.


Читайте також: Кінофестиваль «Миколайчук Open» вперше проведе міжнародний та національний конкурси

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024