Головна
>
Кіно
>

Як залучати дітей до активностей? Поради батькам

Як залучати дітей до активностей? Поради батькам

Для дітей та підлітків існує чимало активностей, аби вони розважалися — ігри, лекції, онлайн-ресурси тощо. У Києві для них навіть пройде цілий фестиваль «NEOсвітній Арсенал» з мистецькими проєктами, воркшопами, ігровими зонами та показами мультфільмів та дитячого кіно. Втім, усі ці заходи не працюють самі по собі. По-перше, дітей треба привести. По-друге, якось заохотити. Тож без участі батьків не обійтися.

Ми зібрали коротку інструкцію, що слід зробити батькам, аби провести час із дитиною на користь. Поради дає експертка з музейної освіти, психологиня, кураторка професійної програми фестивалю «NEOсвітній Арсенал» Софія Рябчук.

Софія пояснює — аби зацікавити дитину до певного виду діяльності, батьки мають докласти додаткових зусиль:

«І саме з зусиллями тут найбільша проблема. Бо у сучасному складному світі, де батьки часто перевантажені величезною кількістю обов’язків, додаткові зусилля, які мати чи батько мають витратити на те, щоби ще чимось зацікавити дитину, можуть видаватися надмірними». 

Відтак, батькам слід пам’ятати про власний відпочинок, який допоможе відновити ресурси:

«Власна “наповнена батарейка” завжди буде корисною для наших дітей. Ідеально було би, якщо до порад, перелічених нижче, поставитися як до власного відпочинку, переключення, зміни обстановки і виду діяльності». 

А загалом, є дві ключові поради, як зацікавити дитину до якоїсь активності: 

1. Пропонувати дитині здійснити якесь заняття разом. 

2. Показувати дитині, що «я теж так роблю».

«Ми хочемо, щоби дитина читала – читаємо окремо самі, читаємо разом з дитиною. Навіть старшим дітям можна починати читати перші сторінки, щоб вони втяглися і далі читали вже самостійно. Ми хочемо, щоби дитина спілкувалася – виділяємо час на спілкування разом плюс запрошуємо своїх гостей чи проводимо час з друзями, де дитина теж залучена і бачить нас у спілкуванні. Настільні ігри в компанії дорослих теж можуть стати заохоченням до гри для дитини. До речі, тут якраз пролягає та частина, яку точно можна розглядати як власний відпочинок», — додає Софія Рябчук.  

А ще, з дитиною дуже важливо бавитись разом – скласти пазли чи конструктор, чесно виконувати роль у її рольовій грі. За словами експертки, часто батькам здається, що в них немає сил і часу на дитячі ігри. Але правда в тому, що дитині потрібно не так багато часу на участь дорослого:

«Якщо увага дорослого повністю моя, якщо я бачу, що мама чи тато не відволікаються, їхній погляд уважний і належить тільки мені – на гру здебільшого вистачить 20-30 хвилин. І для мозку дорослого цей час буде важливим і корисним переключенням».

Наостанок, Софія додає, що похід на «NEOсвітній Арсенал», де можна щось робити окремо і разом – це чудова нагода попрактикувати перелічені вище поради. І радить пам’ятати, що це про спільне задоволення і відпочинок: не перевантажувати ні себе, ні дитину, а отримувати задоволення від часу проведеного разом.

Нагадаємо, що на «NEOсвітньому Арсеналі» буде представлено сім секцій: стендовий простір, де будуть представники культурних організацій та установ, ярмарок з іграми, NEOсвітній простір, мистецькі проєкти, а також майстерні, кінозал та сцена. Саме в останніх трьох секціях проходитимуть основні активності фестивалю. Аби учасникам було зручно орієнтуватися в просторі й обрати події, які можна відвідати, ми підготували короткий гід фестивалем.

Детальніше про учасників фестивалю та повну програму заходів можна дізнатися за посиланням.

Цікаві факти про цьогорічний «NEOсвітній Арсенал» можна знайти тут.

Графік роботи фестивалю:

22 вересня, п’ятниця — 10:00–19:00
23 вересня, субота — 10:00–19:00
24 вересня, неділя — 10:00–19:00

Квитки можна придбати онлайн або в касі Мистецького арсеналу. Деталі про відвідування фестивалю можна знайти на офіційному сайті.


«NEOсвітній Арсенал» — це простір вільної взаємодії через культуру, мистецтво і творчість, спільне отримання емоційного, естетичного і пізнавального досвідів. Фестиваль проводиться з акцентом на інклюзії в освіті та культурі. Організатори кажуть, що простір фестивалю побудовано таким чином, аби перебування в ньому нагадувало яскраву подорож різноманіттям досвідів та проявів навколишнього світу.


Читайте також: Державні культурні установи отримають більше фінансування у 2024 році

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024