Головна
>
Новини
>

Зеленський відзначив орденами «За заслуги» чотирьох загиблих українських митців

Зеленський відзначив орденами «За заслуги» чотирьох загиблих українських митців

22 січня, з нагоди Дня Соборності України, Володимир Зеленський надав державні нагороди чотирьом митцям, які загинули через війну — Вікторії Амеліній, Максиму Кривцову, Володимиру Вакуленку та Василю Кухарському. Чотирьох творців посмертно нагородили орденом «За заслуги» III ступеня.

У тексті указу зазначається, що українців з переліку відзначили за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету й територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку. 

Вікторія Амеліна — письменниця та членкиня Українського ПЕН загинула 27 червня 2023 року внаслідок російського удару по Краматорську.

Дебютний роман «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» Вікторія випустила у 2014 році. Книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року — 2014». А наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Вікторія заснувала Нью-йоркський літературний фестиваль на Донеччині.

З початком повномасштабного вторгнення Амеліна активно волонтерила, з літа 2022 року приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds. Разом із командою Вікторія працювала, як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Володимир Вакуленко — український письменник, був убитий російськими військовими на Харківщині в березні 2022 року. Його тіло було знайдено в листопаді, після звільнення регіону. За результатами експертизи ДНК, письменник був застрелений двома пострілами з пістолета Макарова.

Володимир Вакуленко написав 13 книг для дітей та дорослих. Його твори були опубліковані в багатьох журналах, антологіях та альманахах. Він також був упорядником кількох друкованих проєктів, організатором та учасником літературних акцій і фестивалів.

Письменник є лавреатом кількох літературних премій, зокрема міжнародної премії імені Олеся Ульяненка. У 2011 році його нагородили відзнакою «Срібний тризуб» до 20-ї річниці Незалежності України за літературні досягнення.

Максим Кривцов — український поет та військовослужбовець, загинув на фронті 7 січня 2024 року. Був учасником Революції гідності у 2013-2014 роках, після чого добровольцем долучився до лав ЗСУ. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та у Veteran Hub. З початком повномасштабного вторгнення повернувся на фронт, де продовжував писати вірші та прозу. У кінці 2023 року випустив збірку поезій під назвою «Вірші з бійниці», яку український ПЕН визнала однією з найкращих книг української поезії у 2023 році.

Відзнаку «За заслуги» також отримав військовий та актор театру і кіно Василь Кухарський, який зазнав важкого поранення на фронті та загинув у грудні 2023 року.
Василь зіграв головну роль у фільмі 2022 року «Максим Оса: золото Песиголовця» за мотивами українського коміксу про козака Максима Осу. Він є лавреатом премії «Київська пектораль» за найкраще виконання чоловічої ролі у спектаклі «На дні».


Читайте також: Шевченківська премія оголосила цьогорічних фіналістів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024