Головна
>
Кіно
>

Режисер Філіп Сотниченко отримав нагороду за фільм «Ля Палісіада» на кінофестивалі в Сараєво

Режисер Філіп Сотниченко отримав нагороду за фільм «Ля Палісіада» на кінофестивалі в Сараєво

Український режисер Філіп Сотниченко отримав нагороду «Найкращий режисер» за фільм «Ля Палісіада» на міжнародному кінофестивалі в Сараєво. Йому вручили відзнаку «Серце Сараєво» та грошовий приз у розмірі 10 тисяч євро. Про це повідомили у Держкіно.

«Ля Палісіада» — це повнометражний дебют режисера Філіпа Сотниченкав жанрі пострадянського нуару. Події фільму розгортаються у 1996 році — за кілька місяців до скасування мораторію на смертну кару. Двоє старих друзів — судовий психіатр Олександр і його друг — слідчий Ільгар Сабітов, які беруть участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Героїв поєднує те, що колись вони обидва були закохані у вдову загиблого. Зрештою, Олександр починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним. Правоохоронці ж роблять усе, щоб встигнути знайти винуватця і покарати його, на їх думку, справедливо.

Стрічку знято в особливому стилі — у поєднанні плівкового зображення та сучасних цифрових технологій. Для зйомок епохи 90-х автори фільму використовували ретро-відеокамеру, останні вцілілі касети для якої замовляли за кордоном.

Нагадаємо, світова прем‘єра стрічки відбулася на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Тоді ж фільм отримав приз Fipresci. Нещодавно стрічка перемогла на міжнародному кінофестивалі у Вільнюсі.

За нагороду на кінофестивалі в Сараєво змагалися 49 фільмів у чотирьох конкурсних секціях: повнометражній, короткометражній, документальній і студентській. Окрім фільму «Ля Палісіада» у фестивалі брали участь стрічки «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко та «Алоє, фікус, авокадо і 6 драцен» режисерки Марти Смеречинської. Детальніше про ці фільми можна прочитати за посиланням.


Філіп Сотниченко — український кінорежисер і сценарист. Народився 1989 року в Києві в родині організатора кіновиробництва. Навчався в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, спочатку – на кінознавстві, зараз закінчує режисерську майстерню. Співзасновник ГО «СУК», куратор національного кіноконкурсу на фестивалі «ГогольFest».

Сараєвський кінофестиваль — найбільший кінофестиваль на Балканах та один з найбільших у Європі. Заснований у Сараєво в 1995 році, коли місто було в облозі під час Боснійської війни. Перший раз відбувся 1996 року. Найвища нагорода на фестивалі — премія «Серце Сараєво». Конкурсна програма Кінофестивалю у Сараєво відкрита для фільмів і кінематографістів з Албанії, Вірменії, Австрії, Азербайджану, Боснії й Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Греції, Грузії, Угорщини та інших країн.


Читайте також: Історія металу, життя злочинців та гніздування лелек: добірка нових українських YouTube-каналів 2023 року 

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024