Головна
>
Кіно
>

Три українські стрічки потрапили до програми кінофестивалю в Сараєво

Три українські стрічки потрапили до програми кінофестивалю в Сараєво

З 11 по 18 серпня відбудеться Сараєвський міжнародний кінофестиваль. У програму потрапили три українські фільми: «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко, «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка та короткометражка «Алоє, фікус, авокадо і 6 драцен» Марти Смеречинської. Загалом на кінофестивалі покажуть 49 фільмів.

Про це повідомляється на офіційному сайті фестивалю.

«Ми не згаснемо»

Фільм режисерки Аліси Коваленко потрапив у документальну секцію. Це копродукційний фільм України, Франції та Польщі. Сюжет розповідає про п’ятьох підлітків з прифронтових містечок Донецької й Луганської областей. Попри похмуру реальність навколо вони шукають пригод, протестують і борються з сірістю та нудьгою, які відступають, коли відомий в Україні шукач пригод і мандрівник пропонує їм здійснити подорож до вершин Гімалайських гір.

Режисерка почала працювати над цим проєктом у 2019 році. З початком повномасштабного вторгнення приєдналась до лав ЗСУ, але через кілька місяців повернулася до роботи над фільмом.

Попередньо фільм відібрали до секції Generation 14plus Берлінського кінофестивалю й номінували на премію Berlinale Documentary Award. Цьогоріч стрічку також покажуть у програмі Одеського міжнародного кінофестивалю.

Загалом у документальній секції сараєвського фестивалю буде представлено 20 фільмів. Фільми-учасники можуть бути відзначені в чотирьох номінаціях: «За кращий документальний фільм», «За кращий короткометражний документальний фільм», «Найкращий фільм про права людини» та «Спеціальна відзнака журі».

«Ля Палісіада»

Це — повнометражний дебют режисера Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Фільм змагатиметься у головній секції фестивалю — міжнародному конкурсі ігрових повнометражних фільмів. Події детективу обертаються навколо розслідування вбивства міліціонера у 1990-х, яке відбувається напередодні скасування смертної кари. Сюжет ґрунтується на історії судового психіатра, який має допомогти розслідувати вбивство. Герой починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним. Правоохоронці ж роблять усе, щоб встигнути знайти винуватця і покарати його, на їх думку, справедливо.

Світова прем‘єра стрічки відбулася на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Тоді ж фільм отримав приз FIPRESCI.

У секції ігрових повнометражних фільмів буде 11 конкурсантів. Вони змагатимуться в номінаціях «Найкращий художній фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий Актор» та «Найкраща акторка».

Кадр з фільму

«Алоє, фікус, авокадо і 6 драцен»

Короткометражна робота Марти Смеречинської також потрапила у документальну конкурсну програму. Фільм розповідає про склад, де знаходяться сотні коробок з адресами українських міст. Серед них можна побачити пральну машину, замотану в скотч, метрові кімнатні рослини та дитячі малюнки. Тишу порушує голос господарки однієї з цих посилок. Прощаючись зі своїм домом у Києві, вона роздумує про речі, залишені там. Жінка згадує історії цих посилок, а тим часом люди з’являються на складі, щоб забрати свої частинки дому.

Кадр з фільму

Сараєвський кінофестиваль (Sarajevo Film Festival) — найбільший кінофестиваль на Балканах та один з найбільших у Європі. Заснований у Сараєво в 1995 році, коли місто було в облозі під час Боснійської війни. Перший раз відбувся 1996 року. Найвища нагорода на фестивалі — премія «Серце Сараєво». Нагадаємо, що минулоріч нагороди з фестивалю привезли дві українські стрічки — «Клондайк» Марини Ер Горбач та «Крихка пам’ять» Ігоря Іванька, а проєкт Cherry Blossoms Марисі Нікітюк переміг в індустрійній секції. Загалом Україну представляли одразу шість фільмів, які взяли участь у кожній з чотирьох конкурсних секцій. 


Читайте також: Одеський кінофестиваль оголосив міжнародну конкурсну програму

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024