Головна
>
Кіно
>

Як будувалася Каховська ГЕС? Розповідаємо про останній фільм Олександра Довженка «Поема про море» і його любов до Нової Каховки

Як будувалася Каховська ГЕС? Розповідаємо про останній фільм Олександра Довженка «Поема про море» і його любов до Нової Каховки

1958 року вийшов фільм «Поема про море» Юлії Солнцевої за сценарієм Олександра Довженка про будівництво Каховської ГЕС. «Поема про море» — стрічка про те, як зведення Каховського моря вплинуло на людські долі, про любов Довженка до Нової Каховки і драму колективізму. 

Ідея фільму

Довженко готувався до стрічки п’ять років й планував її до деталей: відібрав акторський склад і локації, проводив пробні зйомки тощо. Утім, сам фільм так і не встиг зняти, його справу завершила дружина Юлія Солнцева. 

За сюжетом, генерал Федорченко повертається у рідне село після довгої розлуки з домом. Дорога додому лежить через Нову Каховку — молоде місто, що живе майбутнім пуском Каховської гідроелектростанції. Прибувши в село, Федорченко дізнається, що зведення ГЕС залишило колгосп без робочих рук: майже всі випускники місцевої школи вирушили на велике будівництво. Наступним відкриттям для генерала стає звістка, що одночасно з ним в село почали з’їжджатися люди, які не бували тут кілька десятиліть. Серед них — відомий архітектор, полярний дослідник, льотчик, письменник, заступник міністра, шість полковників.

Фільм також розповідає, як заради будівництва ГЕС радянська влада затоплювала цілі навколишні села та переселяла жителів наддніпрянських плавнів.  

Фільм є у відкритому доступі, втім лише  на YouTube-каналі «Киноконцерн “Мосфильм”».

Довженко і любов до Нової Каховки

«І ніде мені б не хотілося би так жити, як тут, на чудесному березі, ніде і ніколи я не пройнявся так любов’ю до людей, як тут», — казав про Нову Каховку Олександр Довженко.

Він  приїхав у Каховку в 1950-х роках, незадовго після того, як почалося будівництво Каховської ГЕС. Місто так вразило режисера, що він вирішив присвятити йому окремий твір. 

Водночас Довженка гнітили сірі та одноманітні будівлі.Настільки, що він ініціював проєкт, для якого Академія архітектури направила в новостворений населений пункт групу художників та архітекторів, які взялися за оздоблення фасадів. Серед них був й архітектор Григорій Довженко, який винайшов рецепт міцної штукатурки, тож на будівлях з‘явилися «кам‘яні вишиванки», які стали родзинкою міста. Більше про Григорія Довженка та «кам’яні вишиванки» — читайте у матеріалі Ukraїner.

У своїх щоденниках Олександр Довженко не раз писав про свою любов до Каховки:

«Каховка, де колись у минулому столітті, батракував ще молодим мій батько, стала Батьківщиною мого серця, вітчизною найдорожчих почуттів». 

Підрив Каховської ГЕС

6 червня російські війська здійснили підрив Каховської ГЕС, внаслідок чого її повністю зруйновано. Навколишні населені пункти почала затоплювати вода. Нині більшість архітектурних і культурних пам‘яток та міських вулиць Нової Каховки — зруйновані російськими військовиками.

За інформацією міністра культури Олександра Ткаченка, у місті зруйнований Ансамбль споруд Центральної площі, забудова історичного центру міста, затоплені будинки культури у Каховці й навколишніх селах. Ще частина культурних об‘єктів знаходиться на окупованих територіях, тому дані уточнити неможливо. 

У зонах ризику також опинилися пам’ятки археології національного значення Білозерського та Голопристанського районів. Також вода загрожує будинку-музею Поліни Райко в Олешках.

Нагадаємо, благодійний фонд Musicians Defend Ukraine збирає заявки від митців та організацій, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Задонатити можна за посиланням


Читайте також: Сльози та біль Святої Марії: огляд на документальний фільм «20 днів у Маріуполі»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024