Головна
>
Кіно
>

Ірина Цілик, Хорея Козацька, Катерина Калитко та інші: у Бородянці нагородили лавреатів Шевченківської премії

Ірина Цілик, Хорея Козацька, Катерина Калитко та інші: у Бородянці нагородили лавреатів Шевченківської премії

20 серпня у Бородянці, на Київщині, відбулося нагородження лавреатів Національної премії імені Тараса Шевченка за 2022 та 2023 роки. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Церемонія нагородження відбулася біля розстріляного росіянами пам‘ятника Шевченку.

«Ми є учасниками не просто культурно-мистецької акції чи церемонії вручення найвищої творчої премії України — ми є учасниками потужного дієвого акту культурного опору агресії, яка хотіла знищити і продовжує знищення української культури, мистецтва і людей, які творять, несуть в наше суспільство найвищі духовні цінності», — зазначив під час нагородження в.о. очільника Мінкульту Ростислав Карандєєв.

Список лавреатів за 2022 рік:

  • У номінації «Кіномистецтво» — режисерцка Катерина Горностай за фільм «Стоп-Земля». Це історія ро одинадцятикласницю Машу, яка вчиться у звичайній київській школі. Маша переживає напружену шкільну буденність разом зі своїми друзями та закохується в однокласника Сашу. Додамо, ще до виходу на великі екрани України стрічка здобула чимало нагород. Зокрема, кінокритики назвали її найкращим фільмом, виконавицю головної ролі Марію Федорченко — найкращою акторкою, а сама Катерина Горностай стала відкриттям року — її відзначили як найкращу режисерку та авторку сценарію.
  • У номінації «Літературознавство і мистецтвознавство» — Григорій Грабович за цикл статей «Переосмислючи Павла Тичину — переосмислюючи український модернізм». 
  • У номінації «Література» — Тамара Горіха Зерня за роман «Доця». Книжка розповідає про події, що відбуваються 2014 року під час російсько-української війни на сході України. У 2019 році роман відзначили, як книжку року BBC.
  • У номінації «Візуальне мистецтво» — митець Микита Кадан за персональну виставку «Камінь б’є камінь» та Тіберій Сільваші за інсталяцію «Крила».
  • У номінації «Журналістика, публіцистика» — Микола Рябчук за книжку «Лексикон націоналіста та інші есе».
  • У номінації «Театральне мистецтво» — Тамара Трунова, Наталка Ворожбит, Юрій Ларіонов, Андрій Ісаєнко та Валерія Ходос за виставу «Погані дороги» Київського академічного театру драмі і комедії на лівому березі Дніпра. Наталка Ворожбит написала п’єсу, збираючи історії і свідчення реальних людей для сценарію фільму «Кіборги» (режисер Ахтем Сеітаблаєв). «Погані дороги» — про «життя, яке завжди переважатиме смерть», це шість історій про життя і російсько-українську війну. Прем’єра вистави відбулася весною 2019 року і з того часу отримала кілька нагород.

Список лавреатів за 2023 рік:

  • У номінації «Кіномистецтво» — режисерка Ірина Цілик за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин». Вперше в історії стрічка режисерки взяла участь у престижному американському кінофестивалі «Санденс» 2020, а сама Цілик стала лавреаткою й отримала нагороду за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно.
  • У номінації «Література» — поетка Катерина Калитко за збірку поезій «Орден мовчальниць».
  • У номінації «Музичне мистецтво» — виконавці гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько та Сергій Охрімчук за альбом Пісні Української революції.
  • У номінації «Літературознавство і мистецтвознавство» — Михайло Назаренко за книжку «Крім “Кобзаря”. Антологія української літератури. 1792 – 1883» у двох частинах. Ця ж праця отримувала відзнаку «Книжка року 2021» у номінації «Хрестоматія».
  • У номінації «Журналістика, публіцистика» — Віталій Портников за публіцистичні статті та виступи останніх років.

Нагадаємо, що цьогоріч кандидатів оголосили пізніше через ініціативу ексголови Шевченківського комітету Юрія Макарова доповнити номінації, що існують, додатковим конкурсом «За внесок у перемогу». В офісі президента цю пропозицію підтримали. Через це частину лавреатів оголосили із запізненням, а повний список переможців планували повідомити 22 травня, в день перепоховання Шевченка. Це стало несподіванкою для решти членів Комітету, тож 16 березня більшість із них підписали заяву про дострокове складання повноважень. 


Шевченківська премія — найвища творча нагорода за внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.


Читайте також: У Чернівцях розпочався 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль 

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024