Головна
>
Кіно
>

Головна акторка фільму «Бачення метелика» номінована на премію Septimius Awards 2023

Головна акторка фільму «Бачення метелика» номінована на премію Septimius Awards 2023

Акторка Рита Бурковська, яка зіграла головну роль у фільмі «Бачення метелика» Максима Наконечного, номінована на премію Septimius Awards 2023. Це престижна кінопремія в Амстердамі, яка підтримує візіонерські фільми та заохочує новачків у кіноіндустрії. Рита Бурковська претендуватиме на перемогу в номінації «Найкраща європейська акторка». Церемонія нагородження відбудеться 25-26 вересня в Амстердамі. 

Рита Бурковська. Фото: Vic Bakin

У фільмі «Бачення Метелика» Рита зіграла аеророзвідницю Лілію з позивним «Метелик», яка намагається повернутися до мирного життя в Україні. Після звільнення з ворожого полону Лілія дізнається, що вагітна від одного з російських військовиків, який зґвалтував її. Рішення залишити дитину викликає невдоволення чоловіка, родини та близьких людей Лілії. Жінка мусить боротися з новими викликами та долати психологічні наслідки пережитого.

Лілія стала збірним образом, який режисер Максим Наконечний створив із історій українських військовослужбовиць. Кінокритик Ігор Кромф у рецензії на стрічку писав, що акторська гра у фільмі «дійсно нагадує досвід учасників війни, які повернулись з фронту з ПТСР, але не можуть проговорити свої болі та переживання»:

«Виконавиця головної ролі Рита Бурковська відігрує свою роль по максимуму. Її манера та подача у “Баченні метелика” у чомусь нагадує гру Френсіс Макдорманд в “Два білборди з Міссурі” чи “Землі кочівників”. Така ж холодна, побудована на напівтонах гра, яка у своїй суворості та певній навіть скупості говорить нам куди більше, ніж це могла б говорити значно емоційніша гра».

Рита Бурковська дебютувала як кіноакторка у фільмі «Парфенон» Мантаса Кведаравічюса. До цього грала у театрі, знімалася в короткометражних фільмах.

В інтерв‘ю виданню Elle Рита розповідала, як отримала роль у «Баченні Метелика»:

«Мене покликали на кастинг. Він проходив у кілька етапів, дуже неординарно. На першому було 5 чи 6 претенденток на роль, ми сиділи в одній кімнаті, і режисер Максим Наконечний кожну з нас питав про наше ставлення до війни й нашу дотичність до неї. Наступним етапом був тренінг, де ми грали сцени. Далі було просто спілкування. Тоді Макс написав мені великого листа, де пояснив, чому він обрав на роль мене. Я була приємно здивована. Думала, що він мене не обере».

Додамо, що роль командирки Лілії — «Сороки», виконала режисерка та сценаристка Наталка Ворожбит. Про її акторський досвід й знімання у «Баченні метелика» читайте за посиланням.

Нагадаємо, світова прем’єра фільму відбулася 25 травня 2022 року на 75-му Каннському кінофестивалі. Показ пройшов у секції «Особливий погляд». Сценарій Максим Наконечний писав разом із Іриною Цілик (режисерка фільму «Земля блакитна, ніби апельсин», «Я і Фелікс»). 

Читайте також: «Бачення метелика»: що кажуть критики про стрічку Максима Наконечного?


Septimius Awards — це міжнародна церемонія нагородження художніх, документальних, короткометражних, анімаційних, телевізійних серіалів і сценаріїв. Мета події — демонструвати фільми та проєкти з усього світу та вручати нагороди найкращим номінантам. Septimius Awards є прихильником нових талантів і далекоглядних ідей. Нагородження відбувається у трьох номінаціях: «Найкраща акторка», «Найкращий актор» і «Найкращий фільм».


Читайте також: У вересні в прокат вийде фільм «Євродонбас», що розвінчує міфи про Донеччину та Луганщину

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024