Головна
>
Література
>

Сергій Жадан отримає Премію миру німецьких книгарів

Сергій Жадан отримає Премію миру німецьких книгарів

Німецька асоціація видавців і книготоргівців винагородить щорічною Премією миру німецьких книгарів Сергія Жадана. Вручення відбудеться в межах Франкфуртського книжкового ярмарку 23 жовтня 2022 року.

Фото з благодійного концерту Сергія Жадана для одного з українських підрозділів

Сьогодні, 27 червня, Опікунська рада премії повідомила про рішення журі на своєму сайті:

«Ми вшановуємо цього українського автора та музиканта за його видатну мистецьку діяльність, а також — за чітку гуманітарну позицію, яка постійно спонукає його ризикувати власним життям, аби допомогти постаждалим від війни, і так привернути більше уваги до їхнього важкого становища».

Премія миру німецьких книгарів була заснована Німецькою асоціацією видавців і книготоргівців у 1950 році. Вона покликана демонструвати світові відданість галузі книготоргівлі питанням міжнародного взаєморозуміння культур і націй. Сума винагороди — 25 000 євро, зібраних видавцями та книготоргівцями.

«Дякую німецьким книговидавцям та книгорозповсюджувачам за цьогорічну Премію Миру. Дуже важливо, що в німецькому інформаційному просторі присутня Україна. Важливо, що восени на Франкфуртському книжковому ярмарку, де ця премія вручається, Україна буде предметом обговорення. Ми потребуємо зброї, але інформаційної підтримки ми потребуємо так само. Ми маємо перемогти в цій війні, ми мусимо захистити своє майбутнє. Тому нині кожен вияв підтримки української культури працює на нашу перемогу. Величезна подяка всім за солідарність!» — зазначив Сергій Жадан у дописі на Facebook.

Раніше цю премію отримали Герман Гессе (1955), Астрід Ліндґрен (1978), Сьюзен Зонтаґ (2003) та Марґарет Етвуд (2017).

Для Сергія Жадана це вже четверта літературна премія цьогоріч. Зокрема, Жадан став першим лавреатом Премії Свободи фонду Франка Шірмахера та отримав звання «Людина року 2022» за версією «Газети Виборчої». А у березні Польща висунула українського письменника на Нобелівську премію з літератури.


Читайте також: Оксана Забужко стала лавреаткою польської літературної премії IKAR

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
4 години тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024