Головна
>
Кіно
>

The Unsleeping, Брати Гадюкіни, Dakh Daughters та інші: слухаємо саундтреки до українських фільмів

The Unsleeping, Брати Гадюкіни, Dakh Daughters та інші: слухаємо саундтреки до українських фільмів

Час від часу ми в Лірум пишемо про пісні, що стали саундтреками. Або ж розпитуємо про саундтрек до конкретного фільму. І ось знову зібрали добірку пісень українських виконавців, що стали саундтреками до українських фільмів, серіалів і навіть мультиків.

The Unsleeping — Припустим. Саундтрек до фільму «Капітан Бровари»

Фільм Едуарда Нечмоглода розповідає про супергероя на Київщині. Раніше він був єдиним героєм у місті, а потім втратив популярність і у нього з’явився конкурент – Чорний Мстюн. Тепер Капітан Бровари хоче його знайти й повернути любов містян. Супергерой поринув у кризу, відчай і відчуває себе непотрібним. Шеф-редакторка Лірум Яна Ільків дивилася стрічку і писала таке: «Мені дуже хотілося його обійняти. Але це все смішно, тому я тихенько хіхікала. Емоція від перегляду: так погано, що аж добре». А коли почула трек The Unsleeping — здивувалася, бо не очікувала такого музичного супроводу.

Дивитися на Takflix

Tember Blanche — Хованки. Саундтрек до фільму «Як там Катя?»

Кінокритик Ігор Кромф називає дебют Крістіни Тинькевич кращим «жіночим поглядом у сучасній українській соціальній драмі». У стрічці «Як там Катя?» режисерка розповідає історію лікарки швидкої допомоги Анни. За сюжетом Анна їде на виклик. Потрапляючи до пацієнта, вона розуміє, що він — той чоловік, який вбив її дочку кілька років тому, коли їхав п’яним за кермом, але уникнув відповідальності. І тепер жінка стоїть перед вибором: врятувати його чи нічого не зробити й дати йому вмерти.

Дивитися на Takflix

Лінія Маннергейма — Їй 15. Саундтрек до фільму «Зошит війни»

Пісня стала саундтреком документальної стрічки Романа Любого, створеної з особистих відеозаписів українських бійців АТО/ООС. Фільм має 18 співавторів, деякі з них загинули на фронті. Тож стрічка є водночас і збірним образом українського бійця, і пам’яткою про тих, кого вже нема з нами.

Дивитися на Takflix

Рутенія — Чорні Круки. Саундтрек до фільму «Цвітіння кульбаби»

Стрічка Олександра Ігнатуші, знята у 1992 році, розповідає про сільського хлопця Юрася, який виходить з в’язниці, опиняється в рідному селі, але вже в незалежній Україні. Тут тепер з радіоприймача лунає незмінний голос першого президента, який обіцяє українцям право на достойне життя, а молодь у клубах «танцює немосковський, незалежний, самостійний рок-н-рол». Юрась намагається вписатися і пристосуватися до нових умов життя.

Дивитися на Takflix

Брати Гадюкіни — Гей, Іване. Саундтрек до фільму «Вперед за скарбами гетьмана»

Цю пісню Брати Гадюкіни написали спеціально для фільму Вадима Касетеллі, знятого у 1993 році. У цій сатиричній стрічці знайшлося місце і містиці, і пародії на шпигунське кіно, і історії.

У давнину український гетьман відіслав зі своїм сином скарби у британський банк з надією, що колись Україна позбудеться ярма й тоді золото допоможе народу. Повідомив він синові й код. Уже в наш час за нащадком гетьмана Іваном Полуботком, хлопцем флегматичним і недалеким, полюють агенти КДБ та чужоземні шпигуни, щоб з його допомогою здобути скарби.

Дивитися на Takflix

Юля Юріна — Чорна Хмара. Саундтрек до фільму «Лишайся онлайн»

Це перша авторська українськомовна пісня Юлі Юріної, а «Лишайся онлайн» режисерський дебют Єви Стрельникової. Вона розповідає про те, як українці переживають війну і висловлюють свої емоції через соцмережі. Рецензію кінокритика Ігоря Кромфа читайте за посиланням. У цьому ж фільмі лунає пісня Ти живий Tember Blanche.

Дивитися на Sweet.TV

Dakh Daughters — Інше місто. Саундтрек до серіалу «Перевізниця»

«Знаємо, що для багатьох українців ця пісня давно стала саундтреком до власного життя, бо так багато людей є вимушено переміщеними та втрачають звʼязок зі своїм містом, домом», — коментувала учасниця гурту Dakh Daughters Соломія Мельник.

«Перевізниця» – проєкт української студії Starlight media та французької Gaumont. Режисерами стали Євген Тунік, для якого це був режисерський дебют, та Аркадій Непиталюк. Серіал розповідає про психологиню Лідію, яка напередодні повномасштабного вторгнення вирушає в подорож до Харкова. У дорозі Лідія знайомиться з попутницею, з якою вони разом зустрічають війну. Лідія приймає рішення: не тікати за кордон, а стати безплатною перевізницею для людей, які потребують допомоги. 

Дивитися на YouTube

Степан Гіга, Лєра Мандзюк — Цей сон. Саундтрек до фільму «Уроки толерантності»

В основі комедії режисера Аркадія Непиталюка «Уроки толерантності» лежить п’єса Ігоря Білиці «Гей-парад». Фільм мав на меті висміяти несприйняття інакшості. Сім’я Найдюків не чула про толерантність і не знають як з нею жити, але водночас мають свої секретики. У своїй рецензії Ігор Кромф розповідав, чому цей фільм значно ширший тематично, ніж проблема сприйняття ЛГБТ. Бонус-треком до стрічки стала пісня від Лєри Мандзюк та Степана Гіги.

Дивитися на Netflix

Катя Чилі — Колискова. Саундтрек до фільму «Черкаси»

Стрічка Тимура Ященка розповідає про оборону однойменного морського тральника, заблокованого російськими військами в бухті Донузлав у березні 2014 року під час анексії Криму.

Дивитися на Megogo

Nazva — На краю Світів. Саундтрек до мультфільму «На краю Світів»

Вже 13 вересня вийде перша серія мультика «На краю Світів». Режисеркою мультсеріалу стала Олександра Рубан, яка відома роботою над мультиками «Мавка. Лісова пісня» та «Пес Патрон», а продюсерами — Юлія Гребеньовська та Дмитро Корженєвський, що створили «Пес Патрон».

В основі сюжету мультсеріалу історія про неповну сімʼю Коваленків, що складається з тата – Тараса Коваленка та трьох неповнолітніх дітей – Левчика, Фасі й Тасі, які отримали в спадщину дуже дивний будинок на краю села під назвою Світи. Головні герої дізнаються, що є там не єдиними мешканцями — кожної ночі будинок перетворюється на готель для міфічних істот, з якими їм доведеться познайомитись. Звичайні канікули несподівано перетворюється на пригоди.

Дивитися на YouTube з 13 вересня

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024