Головна
>
Кіно
>

Документальна стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» уже на Takflix

Документальна стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» уже на Takflix

Документальний фільм української режисерки Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» тепер доступний на платформі Takflix.

«Земля блакитна, ніби апельсин» — повнометражний дебют Ірини Цілик. Фільмування відбувалось у Красногорівці, Авдіївці та Кураховому Донецької області, а також у Києві в 2017-2019 роках.

Світова прем’єра стрічки відбулася у 2020 на американському кінофестивалі «Sundance Film Festival», де вона отримала нагороду за кращу режисуру в категорії світової документалістики. Згодом стрічку визнали найкращим документальним фільмом року за версією Національної премії кінокритиків «Кіноколо». 

Фільм також отримав Гран-прі журі в категорії документального кіно 47-го Міжнародного кінофестивалю в Сіетлі. Загалом робота Цілик отримала понад 20 престижних нагород та увійшла до офіційних програм відомих міжнародних кінофестивалів.

Це фільм про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу. 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Родина живе у Красногорівці і обстріли там не припиняються. Попри це, сім’я дружня та життєрадісна, мама й діти мають захоплення: грають на музичних інструментах і знімають фільм про своє життя під час війни.

Зараз фільм, як каже сама режисерка, активно подорожує світом, демонструється на найрізноманітніших майданчиках і платформах, має прокат в низці країн, збирає десятки тисяч євро для допомоги українцям у час повномасштабної війни. Однак не менш важливо й те, що тепер фільм можуть подивитись й українці.

«Тішуся за це дитя, що виросло і має своє насичене життя, за подіями якого я навіть не встигаю завжди слідкувати. Але вихід нашого фільму на платформу Takflix мене дуже потішив, це важливо, аби різні українці мали можливість також дивитися наш фільм. За останні два місяці я отримала різні повідомлення про те, як цю документальну стрічку деякі глядачі тепер бачать “іншими очима”. Я — його авторка, але зі мною відбувається те саме. Знімаючи цю стрічку, я відчувала величезну емпатію до героїв, і все ж після кожної зйомки я поверталася у паралельний вимір свого мирного життя в Києві. А тепер і я — така сама мама, що вже звично сидить із сином у коридорі на підлозі під час повітряних тривог і з’їдає себе питаннями — чи все я роблю правильно? Їхати чи лишатися? Як захистити найближчих? Ну і не лише це. Все стало більш гострим, щемким, виразним. Як і головне питання нашого фільму — чи має мистецтво силу в часи війни? Дев’ятий рік війни. Ми в пошуку відповідей на одні і ті самі питання», пише Ірина Цілик.

Дивіться фільм за посиланням. Вартість квитка – 85 гривень.


Читайте також:

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
4 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024