Головна
>
Кіно
>

Андрія Алферова призначили в.о. керівника «Довженко-Центру». Як відреагувала кіноспільнота?

Андрія Алферова призначили в.о. керівника «Довженко-Центру». Як відреагувала кіноспільнота?

Яна Ільків Яна Ільків
18 Листопада, 2022

Тимчасова виконувачка обов’язків гендиректорки «Довженко-Центру» Юлія Каждан написала заяву про звільнення. Про це повідомило Держкіно.

Новим новим в.о. призначено кінокритика Андрія Алферова. Культурна спільнота здивована, сам Алферов каже, що хоче врятувати інституцію. Розповідаємо детальніше.

Немає опису світлини.
Андрій Алферов

2 листопада стало відомо, що Олену Гончарук відсторонено від виконання обов’язків в.о. генеральної директорки Державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Новою виконувачкою обов’язків стала Юлія Каждан.

Все що ми змогли знайти про Юлію Каждан  за посиланням. Крім того, журналісти Слідство.інфо дізналися нові факти про Юлію Каждан. Зокрема, останній рік вона активно пропонувала консультації з гіпнотерапії та психосоматики у соцмережах.

Формально на посаді Каждан пробула 15 днів, але до роботи так і не приступила. Ба більше, представники Довженко-Центру її навіть не пустили до будівлі 

17 листопада стало відомо, що Юлія написала заяву на звільнення. 

«Каждан пояснює своє рішення буллінгом, якого вона зазнала, приниженням честі та гідності, переходом на особистості, й, зокрема, погрозами, які їй періодично надходять», — йдеться у повідомленні. Держкіно.

Тепер посаду виконувача обов’язків гендиректорка «Довженко-Центру» обійняв Андрій Алферов. 

Андрій Алферов — режисер, член міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, кінокритик, куратор. Раніше він вже співпрацював з «Довженко-Центром». Зокрема Алферов є автором виставкового музейного проєкту «Польоти уві сні та наяву», що досліджував однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, й автор однойменної книги, виданої Центром.

Після 24 лютого писав про українські стрічки для російського видання Meduza. 

Представники культурної спільноти здивовані, що Алферов погодився на цю пропозицію.

Кінопродюсерка Дар’я Бассель зізнається, що взагалі не розуміє що відбувається. Адже два роки тому було проведено конкурс на посаду директора Довженко-Центру у якому перемогла Олена Гончарук. А відтак нею мають підписати контракт:

«Будь-які спроби поставити в ручному режимі іншу особу є протизаконними. Мене дивує, що Андрій Алферов погодився взяти в цій історії участь в такій ролі замість того, аби підтримати інституцію, з якою так вдало колись співпрацював».

Здивований й кінокритик Сергій Тримбач:

Співзасновник Kino42 Ілько Гладштейн запитує Алферова чи впевнений той у своєму рішенні.

Артдиректор та співзасновник Kulturna Studio Саша Биченко також не впевнений чи варто радіти такому рішенню:

https://twitter.com/bychenko/status/1593298954615226370?s=46&t=rQCSSco62WtmA5rZx3rh4Q

Критикиня, журналістка, редакторка, співзасновниця Спілки кінокритиків України Дарія Бадьйор вже уявляє майбутнє «кіноіндустрії»:

«Я вже бачу цю “кіноіндустрію”: бабло пиляють між собою film.ua, starmedia, Лавренюк та афілійовані з Єрмаком, Колюбаєвим та Сушком товки (список великий); в кіноархіві та музеї кіно — лекції Антона Доліна та ретроспектива Кірілла Сєрєбрєннікова та Іллі Хржановського; головні творці авторського кіно — Слабошпицький та Лозниця».

Режисерка Ірина Цілик не впевнена, що Андрій Алферов «справді є достатньо переконливим культурним та кризовим менеджером, аби були підстави довіряти кінокритику управління такою складною і важливою інституцією».

Колишній гендиректор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко написав, що «призначення Алферова на посаду в.о гендиректора зайвий раз доводить, що центр прийняття всіх рішень щодо Центру — ОП, а не Держкіно».

Сам Андрій Алферов каже що, такий крок не є елементом гри, а викликаний його власним бажанням врятувати Центр. 


Нагадуємо, у серпні Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру та передачу усіх його колекцій та майна державній установі «Науковий центр кінематографії України», про діяльність якої немає жодної публічної інформації.

17 серпня на сайті Кабінету Міністрів України опублікували петицію про скасування реорганізації Довженко-Центру. Вона зібрала потрібні 25 000 голосів і отримала відповідь Кабміну: там вважають, що Довженко-Центр «нерентабельно використовує активи», а доходи від його діяльності не покривають операційних витрат, через що установа є збитковою.

Така відповідь обурила представників Довженко-Центру, вони заявили, що у відповіді повторені усі маніпулятивні тези ДержКіно.

15 листопада Держкіно повідомило, що дія наказу щодо реорганізації інституції призупиняється до завершення експертної оцінки колекцій Центру, проведення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника.


Читайте також: Обшуки в Довженко-центрі: як реагує культурна спільнота

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024