Головна
>
Новини
>

Відео дня. Дивіться виступ Кургана у бібліотеці ім. Вернадського

Відео дня. Дивіться виступ Кургана у бібліотеці ім. Вернадського

Сьогодні вийшла друга серія проєкту ZMOVA від kontrabass promo за участі Кургана (Євгенія Володченка) у Національній бібліотеці імені Вернадського.

Зйомка — Люба Слюсарева, Олег Гієнко та Марія Войтович

Національна бібліотека імені Вернадського — найбільша в Україні. Її фонд якої налічує більше 16 млн одиниць, а сама будівля — одна із перших у Європі була спеціально проектована як приміщення для зберігання книг. Адміністрація установи вже давно намагається показати бібліотеку як культурний центр. В ній є великий концертний хол, просторі виставкові приміщення та читальні зали, де можна робити культурні проєкти.

Катерина Войчук,  співавторка ідеї, kontrabass promo: «Бібліотеку Вернадського, як і всі бібліотеки міста, сприймають виключно як книгосховища та приміщення для навчальних та наукових цілей. Звісно, це основне їхнє функціональне призначення. Та зараз важливо це переосмислити та актуалізувати. Бібліотека працює над оцифруванням та забезпеченням зручного онлайн-доступу до матеріалів фонду. Він наразі налічує понад 16 мільйонів одиниць: книг, літописів, пергаментів, карт та інших носіїв інформації. Враховуючи сучасні інформаційні процеси, навряд чи коли-небудь вдасться повернути самим приміщенням бібліотек таку ж популярність, як раніше. Але чому не зробити ці красиві історичні приміщення культурними осередками? Можливо, вдасться почати саме з вернадки».

Автор фото Микола Нех

Євген Гордєєв, інтерв’юер та автор історій: «Великі міста зазвичай впливають на людей, перенавантажуючи сенсорними і емоційними випробуваннями. Все шумить, дратує, бреше, провокує. Людина вигорає, починається певна еволюція що призводить до уніфікованої поведінкової моделі. Найчастіше людина перетворюється у втомленого сноба. Мені було цікаво подивитися на те, чи вплинув Харків схожим чином на Женю. Спойлер: не вплинув. Людина зберегла щирість, при всій ризикованості цього підходу. Щирість, яку загорнуто в дотепну самобутню художню форму, тепло сприймається у найпрохолодніших снобських колах».

Автор фото Микола Нех

Курган (Євген Володченко), музикант: «Сама будівля мене вразила тим, що в кімнатах з найстарішими екземплярами книг немає вікон. З першого погляду бібліотека схожа на «Моноліт судного дня». Не каждий день поступає предложеніє виступити в читальному залі бібліотеки імені Вернадського. На мою думку, таких проектів повинно ставати все більше, бо лайви цікаво дивитися, а також такий контент впливає на розвиток кожного артиста».


Курган — сольний проєкт учасника дуету  Курган & Agregat Євгена Володченка. Він випустив свій перший мініальбом Бібліотека странних знаній у грудні 2018-го. У ньому артист відійшов від звичного амплуа у контексті гурту та почав заглиблюватись у філософію. Торік вийшла сольна поетична відеоробота КурганаШепоче, якою Євген анонсував новий альбом.

Автор фото Микола Нех

Нагадуємо, ZMOVA реалізована культурною агенцією kontrabass promo за підтримки Українського культурного фонду. Цей проєкт — присвята унікальним культурним локаціям Києва. Раніше в цих місцях вирувало мистецтво та народжувались культурні явища. Нині ж їм необхідні ремонт, фінансова та комунікаційна підтримка. Завдяки лайвам цікавих українських виконавців проєкт намагається привернути увагу до значущих історичних місць столиці.

У проєкті всього 4 серії, які виходять щотижня на Youtube-каналі kontrabass promo. Перша серія з Hyphen Dash в Національному художньому музеї України уже вийшла.У кожній серії окрім сету є міні розповідь як про творчість гурту, так і про локацію виступу. 


Читайте також: 20 найкращих українських альбомів 2020 року

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024