Головна
>
Статті
>

12 улюблених пісень Бумбокс – за версією LiRoom

12 улюблених пісень Бумбокс – за версією LiRoom

Щодня ми розповідаємо нашим читачам про нові проекти, прослуховуємо сингли та передивляємося кліпи, у надії знайти найцікавіших та найперспективніших музикантів. За усіма цими масивами подекуди можна забути про тих зірок, які вже давно сяють на нашій сцені. Саме для того, щоб не забувати корифеїв, редакція LiRoom вирішила збирати та радити найкращі треки відомих українських артистів, за версією редакції.

На черзі гурт Андрія Хливнюка Бумбокс. Перед прочитанням радимо ще почитати наше інтерв’ю, що вийшло кілька місяців тому.


Читайте також: 

12 найкращих пісень гурту «Океан Ельзи» – за версією LiRoom
12 найкращих пісень гурту Воплі Відоплясова – за версією LiRoom
12 найкращих пісень гурту ТНМК – за версією LiRoom
12 найкращих пісень гурту Брати Гадюкіни – за версією LiRoom


Слухайте плейліст:

Apple Music
Google Play
Deezer


 

 Льоша Бондаренко

Пісня: Та4то
Альбом: III

«Честно кормлю кота, поливаю кактус», – мені достатньо навіть прочитати ці слова, щоб побігли мурашки по шкірі та став ком у горлі. Одна з найбільш драматичних пісень в українській музиці. Мені важко згадати кому ще вдавалося настільки просто та водночас розриваючи серце оспівати смерть коханої людини.

Разом із тим ця пісня вперто асоціюється у мене з підлітковим періодом. Бумбокс був одним із перших великих концертів у моєму житті. Мене тоді запросила моя однокласниця на свій ДН. А під Та4то я вперше в житті пробував горілку. Ми сиділи на хаті в друга, і в плеєрі був диск на якому було лише три пісні. Дві інші я не пам’ятаю, а от Та4то я запам’ятав на все життя. За той вечір вона грала разів зо двадцять.

Пісня: Що ти зміг
Альбом: ІІІ

«Завтра буде інший маргінал, нам покажуть ЗМІ, що він зміг». Загалом, Бумбокс описали усе, що відбувається в українській (та й не тільки) музиці, ще 10 років тому. Із тих пір нічого не змінилося. Трохи нижче Катя пише про те, що Рожеві сиропи залишаються актуальними й донині. Так само і з Що ти зміг.

«Сталеварів вже не вистачає, Наш зірковий працює конвеєр – Пісеньки пишуться, бабло качається». Я би радив послухати та вдуматися в цю пісню, так сам як в Концерти, усім, хто хоче пов’язати своє життя із музикою. Взагалі автобіографічність завжди була сильною стороною Хливнюка. Історія цих двоих пісень отримала своє продовження у відносно свіжій Рок-н-ролл. Це все пісні, які розкривають зворотній бік роботи артиста під дуже вдалі аранжування.

Пісня: Дурень
Альбом: Термінал Б

Окрім оспівування побуту, життя артистів та висвітлення соціально-політичних проблем, Хливнюку завжди особливо вдавалися пісні про сварки. Серед них геніальна Стяги на стяги та Дурень із пізнішого періоду творчості Бумбокса. Тут вже грає не тріо, а повний склад. І тут можна оцінити всю музичну майстерність цього колективу – коротке, але чіпке соло, фанкові мотиви, стадіонний приспів. Усе на своїх місцях. Ну і звісно текст, який прекрасно розкриває розпач людини у перші дні після розставання.


 Катя Ятель

Пісня: Рожеві сиропи
Альбом: Меломанія

Мене завжди виносили пісні, які хоч і були написані бознаколи, але прекрасно вписуються у сучасний контекст. Рожеві сиропи – одна з таких не за звучанням, а радже за змістом, текстом. Написана у 2005-му, вона досі актуальна і через це, безумовно, гнітюча. Бо читаючи такі тексти, що з’явились ще майже п’ятнадцять років тому, питаєшся, а чи міняється хоч щось у світі довкола?

«Вдало керують думками з телеекранів ті, що над нами,
Пульти тримають долоні, ми у блакитному телеполоні.
Ллються рожеві сиропи, ніби-то наближають нас до Європи,
Зараз новини, а згодом ми вас побавим солодким болотом»

Пісня: Колишня
Альбом: Голий Король

Я ніколи не була великою прихильницею Бумбоксу раніше, тому не бачу нічого дивного у тому, що серед моїх улюблених пісень є, вважай, зовсім свіжі треки. Попри все, переслуховуючи альбоми гурту для цього матеріалу, я лише запевнилась, що для мене Колишня – одна із найпотужніших та найемоційніших пісень гурту. Вона збиває тебе мов хвиля що на першому прослуховуванні, що на тисячному. Це досягається як музичним нагнітанням, коли в’язкий темп куплетів різко переходить на крик у приспівах, так і через майстерну гру словами, яка є візитівкою Хливнюка, – зокрема, жонглюванням того, хто там кого любив від рядка до рядка.

Пісня: Пошла Вон
Альбом: Середній вік

Зізнаюся, що третьою піснею від мене міг бути фіт з O.Torvald чи Тіною Кароль, але я в останній момент все ж здалась і обрала Пошла Вон. На випадок, якщо ви не впевнені, чи правильно розумієте – так, це кавер пісні ВіаГра. Ви ще можете пам’ятати кумедний кліп із Вірастюком та маленькою машинкою.

Я дуже люблю кавери. Мені здається, що переспівуючи пісню іншого артиста, у тебе з’являється шанс накласти на пережитий кимось досвід своє прочитання, тим самим зробити пісню ще глибшою. Іноді для цього потрібно змінювати настрій всієї композиції, іноді пробувати гратися з жанрами, а іноді достатньо просто змінити жіночу перспективу на чоловічу чи навпаки. Саме останнє і було зроблено Бумбоксом.


 Артем Рісухін

Пісня: Віддаю
Альбом: Family Бізнес

Андрій Хливнюк – один з найталановитіших текстовиків в українській музиці. Він вміє не просто створювати образи, розкривати емоції та сюжети, але й органічно вписувати це все у мелодію. Пісня Віддаю з альбому Family Business – один з прикладів, коли вокальна партія стає інструментом. У дискографії Бумбокса безліч пісень, які так чи інакше обіграють романтичні стосунки за допомогою дуже близьких слухачеві образів. Утім Віддаю для мене – це настільки влучна картина, наче фотографія цілого пласту життя. «Що забула в мене вдома? Муракамі? Роздягаючись книжок не віддають», – лише за ці рядки хочеться обійняти Хливнюка, забувши про дивні англомовні вставки у текстах.

Пісня: Хвилюватися немає причин
Альбом: Family Бізнес

Знову трек із Family Бізнес. Хвилюватися немає причин – неймовірно екзистенційний та глибокий трек. Він може ховатися за швидкими римами та динамікою, за скретчами та нав’язливим приспівом. Але вона за майже п’ять хвилин розкриває п’ять років життя головного героя, який поринає у замкнуте коло військового навчального закладу. Згадки про кохання та невизначеність майбутнього – Хвилюватися немає причин затягує слухача глибоко та дає поштовх до рефлексії.

Пісня: Безодня feat. Тіна Кароль
Альбом: Таємний код

Нова пісня Бумбокс Безодня – одна з найсильніших за останні роки. Єдине, що не дає мені спокою, що не дозволяє повністю полюбити її – вокальний дует. Занадто незбалансована вокальна подача Тіни Кароль, мелізми та відсутність «хімії» між нею та Андрієм Хливнюком. Попри все це, і мелодійно, і текстово, і емоційно – Безодня підкорює своєю чесністю. Це справжні почуття, які розкриваються у крику Хливнюка.


 Лєра Пірус

Пісня: Почути
Альбом: Меломанія

Бумбокс – дуже знаковий для мене гурт і один із найулюбленіших українських.

До мене, як і до багатьох моїх однолітків, які жили в Черкасах, записи перших композицій, тоді ще не Бумбокса, а проекту Андрія Хливнюка Графіт, потрапили задовго до виходу першого альбому Меломанія. І до офіційного релізу дебютника всі знали їх напам’ять, хоча аранжування значно відрізнялось від тих пісень, які ми переписували один в одного на касети.

Усі композиції мене настільки вразили і настільки були близькі та зрозумілі, що інколи здавалося, Андрій співає про мене – про переїзд до Києва, про романтику студентських років.

Почути – одна з улюблених пісень на альбомі. Вона мені нагадує про чудові часи: світлий смуток через закінчення літніх канікул та повернення потягом з Криму до Києва на навчання. Обожнюю кожен рядок цієї пісні і кожна фраза пробирає до мурашок.

Пісня: Hip-Hop
Альбом: Family Бізнес

Hip-Hop – найнезвичніша пісня з другого студійного альбому Бумбокса Family Бізнес 2006 року.
Брейкбітовий ритм, пульсуючий бас і ненав’язливий текст про такого собі домосіда, у сукупності роблять легкий танцювальний, непритаманний Бумбоксу того часу, трек.

Я обрала цю пісню саме через її нетиповість, вона дуже вирізнялась на фоні усіх інших, більш ліричних композицій. Але, на жаль, вже пізніше, хлопці зробили нове аранжування, замінивши біти живими барабанами, що кардинально змінило стиль композиції і вона перетворилась з легкої танцювальної брейкбітної пісні у невиразну ска-поп композицію, втративши родзинку.

Пісня: Наодинці
Альбом: ІІІ

Наодинці з третього студійника III стала рекламною музичною композицією до українського фільму «Відторгнення», із Сергієм Бабкіним і легендарним Богданом Ступкою – екранізації повісті Андрія Саломатова “Ґ”. Легко можна зрозуміти такий тандем, оскільки в обох творах лейтмотивом є роздуми на тему самотності. (згодом Бумбокс виключив Сергія Бабкіна із відео, яке вони демонструють на концертах під час ієї пісні – прим. головного редактора).

Наодинці – напрочуд лірична композиція хоча, як майже в усіх піснях Бумбокса, акцент робиться більше на текстову складову, аніж музичну.

На мою думку, Хливнюк – один із найсильніших українських поетів сучасності, кожен його твір можна розкладати на фрази, насолоджуючися красивими метафорами.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024