Головна
>
Статті
>

Сучукршось. Інді-співачка Shy про сучасне українське кіно, літературу та музику

Сучукршось. Інді-співачка Shy про сучасне українське кіно, літературу та музику

Нещодавно ми розповідали про новий кліп інді-співачки Shy – мінімалістичну роботу, зняту кліпмейкером Юрієм Двіжоном. Уже за тиждень вона випустить свій другий мініальбом Легіт. Аби дізнатися трошки більше про неї, ми запросили Олександру Карягіну розповісти про свої улюблені сучасні українські фільми, книжки та музику. 

Українські фільми

Я не так часто ходжу в кіно, але українські прем’єри стараюсь відвідувати. Із двох причин: по-перше, підтримати українське кіновиробництво, по-друге, із цікавості, як розвивається індустрія у нас в країні, про що знімають, яку тематику, ідеї переслідують. Іноді трохи розчаровуюсь, а іноді (ось як цього року) надихаюсь та радію.

Неабиякий слід у серці залишив фільм «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча. Я любителька трагікомедій та артхаус фільмів – тому це пряме попадання. Глибоке, меланхолічне, смішне кіно, нагадує за настроєм фільми Ксав’є Долана, моментами Роберто Беніньї, але при цьому таке автентично українське. Тонко розкривається ідея мети і прагнень в житті людини, сімейних взаємовідносин та кліше. Дуже зачепило, однозначно рекомендую до перегляду.

Із новинок не можу не назвати телевізійний серіал «Спіймати Кайдаша», який було знято за сценарієм Наталки Ворожбит. Дивилася на одному подиху. Колоритна історія за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева Сім’я», але перенесена у 2000-і. Яскравий акторський склад, цікаве поєднання різних тем – феміністичних, соціально-побутових, політичних, розмовна українська, яка так зближує з героями – дуже сподобалося.

> Читайте також: Відгук на серіал «Спіймати Кайдаша» у телеграм-каналі нашої редакторки Каті Ятель

Якщо додати до цього списку ще кілька цікавих українських кінотворів, я б назвала «Поезд Киев-Война». Це документальний фільм мого співвітчизника Корнея Грицюка про пасажирів потягу 126 Київ-Костянтинівка, що курсує з мирної України в так звану «сіру зону». Також мені сподобався фільм 2016 року «Моя бабуся Фані Каплан», подивилася не так давно, присмак залишився приємний, красива історична драма, трагічна історія кохання. Як супровід – абсолютно магічний саундтрек Джамали Обещание.

Думаю, попереду в нас дуже багато крутого кіно, питання лише за ресурсами та підтримкою молодих режисерів і сценаристів. Хотілося б побачити якийсь пригодницький фільм українського виробництва. Навіть не можу пригадати жодного в такому жанрі.


Українські книги

Якщо бути чесною, за новинками української літератури не дуже слідкую. Знаю кілька провідних імен: Ірена Карпа, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Любко Дереш та інші. Читала вибрані твори, але поки що глибоко нічого не зачепило. Більше люблю українську літературу XX століття – Микола Хвильовий, Ольга Кобилянська, Віктор Домонтович. Знаю, це як все життя слухати ОЕ, коли є сотні нових виконавців, але нічого кращого за модернізм поки що не читала.

Одним з найулюбленіших творів, мабуть, була і залишається «Сентиментальна Історія» Миколи Хвильового. Найтонший, наймайстерніший письменник-символіст, і не тільки серед українських авторів, на мою думку.

Дуже люблю Лесю Українку, її «Лісова Пісня» без перебільшення шедевр світового мистецтва, перечитувала багато разів і нещодавно навіть надихнулася покласти кілька рядків на музику. Скоро сподіваюся оприлюднити результат.

А ще, не знаю, може це звучить якось по-дитячому, але зі шкільних років пам’ятаю оповідання Володимира Винниченка «Федько-халамидник». Це, мабуть, у моєму дитячому віці був перший твір, який змусив до рефлексії про справедливість, чесність, вади суспільства. Як зараз пам’ятаю гіркі сльози пролиті над підручником.

Останнім часом відчуваю необхідність знайти цікаву сучасну україномовну поезію. Бо знаю лише гарних поетів, які віршують російською, а от українськомовні сучасні поети якось не потрапляли у фокус моєї уваги. Хочу це виправити і буду дуже рада рекомендаціям.


Українська музика

Я не знаю, як схарактеризувати цей період, чи це саме підйом або розквіт, або ще щось. Але неможливо не вірити в українську музику, коли є Vivienne Mort або ДахаБраха.

Взагалі, що мені найбільше подобається – це різноманітність жанрів і можливість слухати те, що тобі подобається. Коли я була маленька, діапазон прослуховування був обмежений до пострадянських вподобань моїх батьків або тогочасної російської попмузики. Зараз же українська музична сцена настільки різноманітна, а інтернет такий великий простір для реалізації творчих задумів, що можна навіть розгубитися.

Мене тішить, що в Україні потроху з’являється культура смарт-поп музики (започаткована Скрябіним, Pianoбой, Jamala), коли текст пісень не менш важливий за музичний супровід. Народжується багато цікавих індіпроєктів (Lucas Bird, INDT, Ofliyan), активно розвивається хіп хоп і репсцена (Alina Pash, Alyona Alyona). І це прекрасно, мені здається раніше наші музичні смаки були занадто зумовлені тим, що нав’язувалося. Зараз же – повна музична свобода від комік-поп Jerry Heil до фолктроніки Yuko.

Якщо говорити про моїх найулюбленіших артистів української сцени, серед них я обов’язково завжди називаю Vivienne Mort, Pianoбой та Бумбокс.

Серед нових авторів виконавців – гурт [O], Юра Самовілов, Іра Кульшенка, Adam, Один в Каное, Brunettes Shoot Blondes, Женя і Катя, Gorim!, INAIA, Дао Парк. Їх насправді набагато більше, адже це ті, що згадалися одразу і які є в плейлистах.

Щодо порад, не люблю давати рекомендації, бо потім дуже розчаровуюся, якщо людині не до вподоби. Але з останніх релізів, що сподобалися, це Jamala & Alyona AlyonaЖалі, Pianoбой – Пустеля, гурт [O] – Там куди я йду, Юра СамовіловМісто та KulshenkaL’amant de minuit.

Із англомовних артистів, найкращі відкриття це саундпродюсер та співак FINNEAS (той самий брат Біллі Айліш) і його ЕР Blood Harmony, канадська сонграйтерка Алессія Кара і альбом This summer, поп-соул співачка та авторка пісень Джой Крукс (як Емі Вайнхаус, тільки ще крутіша) та ірландська ютуб-зірка Орла Гартленд – руденька дівчина з гітарою, яка пише глибокі тексти під прості мелодії.


Читайте також у рубриці «Сучукршось»:

The Maunt про улюблені українські фільми, книги та музику

Гурт ЦеШо про сучасний український театр, кіно та літературу

Гурт banned society про улюблені українські фільми, книги та музику

Lucas Bird про сучасне українське кіно, літературу та музику


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube. Підтримати проєкт можна тут!

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024