Головна
>
Статті
>

Зорепад релізів: найкращі сингли та відео вересня

Зорепад релізів: найкращі сингли та відео вересня

LiRoom LiRoom
3 Жовтня, 2018

Зазвичай після літнього затишшя українські музиканти активізуються. Так відбулося й цього року. І якщо говорити про масштабне відродження української сцени ще ранувато, проте вже у вересні релізи доводилося обирати методом винятку, а не збирати по крихтах.

Кліпи

Endless Melancholy – You and Me (feat. BILYK)

 Олексій Бондаренко

Ця пісня ідеально пасувала б європейській драмі або мелодрамі. Та й загалом підійшла б до певного драматичного моменту в кіно. З недоліків – певна монотонність. За довгі 5+ хвилин треку у ньому майже нічого не змінюється, тому в еру, коли люди не можуть на чомусь концентруватися довше пару хвилин, такий формат можна назвати доволі амбітним.


Vivienne Mort – Думаю про тебе

 Олексій Бондаренко

Особливим це відео робить те, що це дебютний кліп відеопродакшну Привіт. За словами гурту, вони хотіли передати атмосферу, у якій писалася остання платівка Досвід. Кліп виявився дуже затишним. Його таким робить і сам дім, який нагадує дачі з дитинства, і творча атмсофера, і, звісно, кіт Дани, який потрапив у кадр.


Alina Pash – Oinagori

 Олексій Бондаренко

Аліна Паш настільки яскраво заявила про себе першим кліпом, що очікування від наступної роботи одразу злетіти до небес. В Oinagori співачка розвиває тему самобутнього хіп-хопу під мінімалістичні аранжування. Але цього разу плутає стежку за собою.

У першому кліпі Аліна зробила сильний акцент на українських традиціях – від діалекту до стилізованих костюмів. У цій роботі співачка виходить на ниву міських вулиць та нічних клубів. Це саме відбувається і в аранжуванні, де додаються каньєвестівські елементи – нарочитий пітчінг вокалу, псевдочоловічий голос, пряма бочка на фоні.

Якщо розглядати це з точки зору персонажу, такий хід виглядає приблизно як перший виїзд сільської кобіти в місто. Причому не просто найближче місто, а вихід в глобальне місто. Буркіні як символ космополітизму. Натяки на поцілунки з дівчатами як символ свободи. І це, загалом цілком логічно.

Якщо ж дивитися як на самостійну відеороботу, то вся ця історія з кальянами та клубним бітом виглядає радше як спроба зайти на корпоративи платоспроможної аудиторії. Утім, одне одному не заважає. Oinagori все ще на голову вище за більшість колег по українській сцені.


Ivan Dorn – Опомнись (feat. Vakula)

 Олексій Бондаренко

Дорн не перестає експериментувати. Не всі його спроби вдаються, але в будь-якому разі його роботи змушують ринок сколихнутися. Опомнись – ще одна заява Дорна, зроблена разом із одним із найуспішніших українських діджеїв Vakula. Ламані ритми, дивний текст, вставка зі студії всередині треку. Це цікаво слухати і цікаво дивитися. Зрозуміти б ще, із ким Дорн так завзято бореться останній час.


АДВОКАТЫ – Умри

 Катерина Ятель

Наскільки я була байдужою до проекту Dzierzynski Bitz, настільки ж мені подобаються Адвокаты. Це напружена та емоційна музика без зайвих криків та музичного пафосу. Без зайвої фальші та награності у команди Жені Адвоката виходить створювати стильну музику, яку хочеться уважно слухати.

Це вже не перша спроба Адвокаты зняти трендове “хіпстерське” відео, але однозначно цього разу їм вдалось. Використання одного з найтрендовіших кольорів сезону, анімована графіка, чіпка картинка – це все частина продуманого концепту, який має бити десь у ту ж цільову аудиторію, що і Зэ Джозерс, про яких я розповідала минулого разу.


Kazka – Плакала

 Катерина Ятель

Пісня Плакала стала справжнім тріумфом для гурту Kazka. Здавалося б, після хітової «ой мамо, на свята я не була свята», повторити фурор буде складно, але цей трек, несподівано навіть для команди лейблу mamamusic, набрав понад 50 млн прослуховувань на YouTube, а потім очолив українські чарти та увірвався до деяких європейських. Вихід кліпу на пісню був питанням часу.

KAZKA: «У музиці все вирішує менеджмент»

По правді, моє перше враження було скоріше негативним. Моментально виникла асоціація з кліпом угрупування Ленинград на пісню Плачу, де різні жінки, на сірому фоні плачуть на камеру. Паралельно з цим поряд виникають цінники за одяг, пластичні операції та послуги психотерапевта. Ця відеоробота – одна з тих, що я звикла вносити у категорію профеміністичних у творчості петербурзької команди. Тому таке стилістичне відтворення мене обурило. До того ж зняти кліп з жіночими сльозами під текст «на кухні всі однаково плакали» – це образ, створений асоціацією першого рівня.

Та захотілось копати далі. У ролику Kazka перед нами з’являються жінки різного віку та типажу, яких об’єднують сльози. Якщо проводити паралель з текстом – сльози від чоловіка. На історію головної героїні (хай ліричної, не буду обіцяти, що пісня автобіографічна) накладаються почуття та емоції інших жінок. Подібний прийом кількаразово було використано в різних відео після початку руху #MeToo, найяскравіше його показано в одній з останніх серій другого сезону нетфліксівського серіалу «13 причин чому».

Я часто говорю про те, що Kazka – це феміністичний гурт, тому виривати їх роботи зі світового контексту я й не хочу. Наскільки це надумана відсилка у кліпі чи справжня, нехай кожний глядач вирішує сам.


ONUKA – STRUM

 Катерина Ятель

Найбільше у кліпах я люблю сюжетність, особливо з соціальним підтекстом. Найбільше в українських кліпах я люблю роботи Алана Бадоєва. Це той випадок, коли усі зорі зійшлись на небі.

Ната Жижченко – відома еко-активістка. Вона регулярно привертає увагу своїх прихильників до Чорнобильської трагедії та її наслідків, виступає за права тварин та бере участь в еко-френдлі акціях. Відео STRUM присвячено проблемі тотального забруднення планети, ба більше виконує і благодійницьку місію – монетизація з відео піде на потреби організації «Україна без сміття». Підтримати її окремо можна ще на сайті.


Jamala – Крила

 Артем Рісухін

Крила – одна з найсильніших робіт Джамали за останні роки. Тут є і динаміка, і аранжування, і вокальна подача. Утім, кліп залишає неоднозначні відчуття. Він безпрограшно будується навколо дітей, спорту, але аж занадто намагається вичавити емоції. Через це, втрачається чесність самої пісні. Наче соціальна реклама, яка не вражає. Цікаво, що тематично та атмосферно Крила нагадує роботу британців Lamb Gabriel. Втім, там відео обіграє інші образи.


Velikhan – Hero

 Артем Рісухін

Треш в дусі Робрета Родрігеса. «Повесть о том, как какие-то типы че-то делают» – мабуть, краще, ніж слова самих Velikhan, мало що зможе описати і сюжет (сюжет?) цього кліпу. Прекрасний каотік, металкоровий трек з максимально сумбурною та іронічною подачею. Саме таким і має бути метал-відео, поки велика кількість колег Velikhan по важкій сцені намагаються створювати пафосну порожнечу.


Сингли

Blooms Corda – Хто прийде

 Олексій Бондаренко

Кожного разу мене дивує те, як Blooms Corda на доволі сирому звуці, із не дуже чіткою вокальною подачею та не вилизанними інструментами, вдається видавати неймовірний грув та стиль. Ну і чесність – Blooms Corda завжди чесні у своїх композиціях.


Cloudless – Vdchvt

 Олексій Бондаренко

Чесно кажучи, мене важко назвати фанатом гурту Cloudless. У всіх їх попередніх роботах мені постійно чогось не вистачало. Треки, націлені на альтернативний саунд, видавалися аж надто попсовими. Поп-треки здавалися не надто проробленими. Аж тут Vdchvt потрапила в дуже цікаве і перспективне середовище. Цей трек став саундтреком до серіалу “Школа”, який прийнято ганьбити в фейсбуці і любити поза його межами.

Те, що саме така музика виходить на широкі телевізійні маси – хороший знак. Це означає, що телевізійники перестають боятися брати щось відмінне від того, що всі ці роки крутилося по ТБ. А телевізійники завжди реагують на потреби аудиторії. Якщо поп-музика потребує у Vdchvt – це добре і для Cloudless, і для ринку.


LatexFauna – Kosmos

 Олексій Бондаренко

Latexfauna зробили дещо, що не можна описати словами “а, ну це типова Latexfauna”. У Kosmos вони зберегли фірмову мелодійність та грув, але зовсім по-новому підійшли до аранжування. По-перше, з’явилися духові. По-друге весь продакшн звучить набагато якісніше та доросліше. Прекрасна пісня, яка задає новий рівень очікувань від другого альбому киян.


Ingret – Ти не тут

 Катерина Ятель

Ingret нарешті випустила пісню українською і це славетна переможенька. Те, що російською викликає бажання шукати паралелі та референси, українською звучить настільки самобутньо, що й не потребує копання до джерел. До того ж це найцікавіша з точки зору композиції робота Інгрет, а перехід між темпами у куплетах та приспіві – дуже цікавий хід.

Минулого разу я просила Інгрет та її команду нарешті обрати напрямок та визначитись зі звучанням. Сподіваюсь, що воно таки буде таким. Чекаємо на платівку, вона вже скоро!


Nights Out – Would You Lie

 Артем Рісухін

Nights Out продовжують ходити стежками свого торішнього EP Fossil: атмосферна електроніка з нудним гітарним ділеєм та вокалом, що гробить чудовий тембр за ефектами. Лесик Омодада надав Would You Lie шарму рівно настільки, наскільки це можливо при досить одноманітному матеріалі. Це однозначний крок вперед для гурту, але глобально – це рух по колу.


Small Depo – Юность (feat. Антон Слепаков)

 Артем Рісухін

Small Depo чудово розуміють, що їм немає ніякого сенсу виходити за рамки жанру. Вони в ньому максимально органічні. Навіть з прямолінійним басом та передбачуваними гітарними квадратами. На новому альбомі гурт робить ставку на колаборації, і це абсолютно вірно.

Юность була б прохідним треком, якби не фіт із легендарним Антоном Слєпаковим. Він з’являється лише ненадовго, наче повертаючись з електроніки Вагоновожатих до безкомпромісного альтроку И Друг Мой Грузовик. Атмосферний, проникливий трек. Один з кращих на новому альбомі Small Depo.


Незабаром ми також розповімо про найцікавіші альбоми вересня, а поки можете почитати наш дайджест «Шокудапочьом» на першу половину жовтня.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024