Головна
>
Кіно
>

«Памʼятник тисячам людей, які загинули в Маріуполі»: у Львові буде спецпоказ фільму «20 днів у Маріуполі»

«Памʼятник тисячам людей, які загинули в Маріуполі»: у Львові буде спецпоказ фільму «20 днів у Маріуполі»

27 серпня у Львові відбудеться спеціальний показ стрічки «20 днів у Маріуполі», журналіста й лавреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова. Сеанс відбудеться за участі режисера, тож після показу глядачі зможуть з ним поспілкуватися.

Фільм «20 днів у Маріуполі» — це режисерський дебют Мстислава Чернова. Він разом із командою Associated Press, — фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, провели двадцять днів у місті. 

Команда знімала, як росіяни обстрілюють Маріуполь, як руйнують будинки та вбивають цивільних. Мстислав Чернов показує життя у місті день за днем, а його голос за кадром доповнює стрічку.

Кінокритик Ігор Кромф писав, що Чернов ніби розбиває фільм на глави, де кожна глава — це прожитий день серед абсурду та пекла оточеного міста:

«Нескінченну кількість історій сповнених сліз, трагізму, болі та невизначеності фіксує камера Чернова. А поруч із ними інші історії — у них не менше болю, але це вже про стійкість, обов’язок, подвиг. Це й медики, які борються до останнього й не стримують сліз, коли на столі помирає 4-річна Євангеліна. Або ж не втримують радощів, коли вдається реанімувати щойно народжене немовля. Це військові, поліціянти та рятувальники, які цілодобово евакуюють людей у підвали, надають першу медичну допомогу, гасять пожежі, ганяють мародерів і врешті крепко ризикуючи собою, допомагають журналістам АР вийти гуманітарними коридорами на підконтрольну Україні територію».

Повну рецензію можна прочитати за посиланням.

Через 20 днів журналістам вдалося виїхати й вивезти всі відзняті матеріали. 

Світова прем’єра фільму «20 днів у Маріуполі» відбулася на кінофестивалі «Санденс» у США, у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій. Згодом автори фільму отримали Пулітцерівську премію за «журналістський подвиг». Цього року фільм також отримав спеціальну відзнаку Тіма Гетерінгтона на фестивалі Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії. 

Українська прем’єра фільму відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA. Він став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

«Зараз “20 днів у Маріуполі” показують на фестивалях у різних країнах. Голоси українців чують у всьому світі. Але особливо важливо презентувати фільм в Україні, адже він про українців, про кожного, хто втратив щось на цій війні. Цей фільм — памʼятник тисячам людей, які загинули в Маріуполі», — розповідав Чернов в інтерв‘ю журналу Elle.

Показ відбудеться в межах Lviv Media Forum Talks, циклу публічних заходів, які організовує ГО «Львівський медіафорум».

Коли: 27 серпня, 18:30
Де: «Планета Кіно» у ТРЦ Forum Lviv (вул. Під Дубом, 7Б)
Вхід: за реєстрацією


Мстислав Чернов — український відеограф, фотограф, фотожурналіст, режисер, військовий кореспондент та письменник, член українського «ПЕН». Висвітлював події Революції гідності, Війну на сході України, наслідки збиття Майлазійського боїнга 777, Сирійську громадянську війну, битву при Мосулі в Іраку та російське вторгнення в Україну 2022 року. Матеріали Чернова були опубліковані та випущені в етерах закордонних медіа, зокрема CNN, BBC, New York Times, Washington Post та інших. 


Читайте також: «Жіноча роль»: Київський тиждень критики оголосив програму першої секції показів

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024