Головна
>
Кіно
>

Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова представлятиме Україну на «Оскарі»

Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова представлятиме Україну на «Оскарі»

Український оскарівський комітет обрав фільм режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» до участі у премії «Оскар». Стрічка представлятиме Україну в номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Нагадаємо, що в національному відборі на участь у конкурсі були представлені п‘ять стрічок: «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Залізні метелики» Романа Любого, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчук, «Терикони» Тараса Томенка і «ШТТЛ» Адрієна Уолтера.

«20 днів у Маріуполі» — це режисерський дебют воєнного кореспондента Мстислава Чернова. На початку повномасштабного вторгнення він спільно з командою Associated Press: фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, провели двадцять днів у заблокованому Маріуполі. Вони зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші російські злочини.

Кінокритик Ігор Кромф в огляді на фільм писав, що Чернов ніби розбиває фільм на глави, де кожна глава — це прожитий день серед абсурду та пекла оточеного міста:

«Чернов фіксує насамперед людей, які за ці неповних три тижні озлобилися та зневірилися на десятки років уперед. Кожен герой тримається в його кадрі кілька хвилин, але хвилин вистачає, щоб розповісти історію особистого болю кожного: матері, чий 18-місячний син загинув на операційному столі. Комунальника, який привозить пакети з мерцями у великий рів, що став братською могилою, бо інакше ховати людей уже неможливо. Медика, який уже тиждень без відпочинку, тягає ноші з пораненими й мертвими та надає допомогу сотням, якщо не тисячам пацієнтів». 

Повний текст рецензії читайте за посиланням.

Світова прем’єра фільму «20 днів у Маріуполі» відбулася на кінофестивалі «Санденс» у США, у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій. Згодом автори фільму отримали Пулітцерівську премію за «журналістський подвиг». Українська прем’єра фільму відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA. Він став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.


Український Оскарівський Комітет— це незалежне об’єднання фахівців кіноіндустрії, створене Національною спілкою кінематографістів України, Громадською організацією «Асоціація продюсерів України» та Громадською організацією «Українська кіноакадемія» для відбору і висунення фільму від України на здобуття премії «Оскар» Академії кінематографічних мистецтв і наук.

Чинний склад комітету був обраний рейтинговим голосуванням членів Української кіноакадемії у 2022 році на два роки. До нього входить 11 членів, зокрема режисер Наріман Алієв, кінокритик Денис Буданов, режисер Валентин Васянович, продюсер Пилип Іллєнко та інші.


Читайте також: У Києві відбудеться фестиваль для дітей та підлітків «NEOсвітній Арсенал». У програмі — концерти, дитяче кіно, воркшопи

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024