Головна
>
Кіно
>

П‘ять фільмів претендують на те, щоб представляти Україну на «Оскарі»

П‘ять фільмів претендують на те, щоб представляти Україну на «Оскарі»

Український Оскарівський Комітет (УОК) завершив прийом заявок для участь фільмів у відборі на премію «Оскар». Всього було отримано п‘ять заявок, серед яких є фільми-призери закордонних та українських кінофестивалів — «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Залізні метелики» Романа Любого, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчук, «Терикони» Тараса Томенка і «ШТТЛ» Адрієна Уолтера.

Фото ілюстративне

УОК розгляне усі заявки та відбере фільм, який буде подано на 96-ту премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України. Рішення буде оголошено відразу після засідання комітету, дата засідання наразі невідома.

Фільми, які подали заявки на відбір

«20 днів у Маріуполі», режисер Мстислав Чернов

Для воєнного кореспондента Мстислава Чернова стрічка стала режисерським дебютом. Кадри з окупованого Маріуполя фільмувала команда Associated Press. Мстислав Чернов разом із фотографом цього ж медіа Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко провели двадцять днів у місті. Вони зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші російські злочини.


Світова прем’єра фільму «20 днів у Маріуполі» відбулася на кінофестивалі «Санденс» у США, у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій. Згодом автори фільму отримали Пулітцерівську премію за «журналістський подвиг». Цього року фільм також отримав спеціальну відзнаку Тіма Гетерінгтона на фестивалі Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії. Українська прем’єра фільму відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA. Він став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

«Залізні метелики», режисер Роман Любий

Це документальний фільм, що розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років. За сюжетом, влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину.

Світова прем‘єра фільму «Залізні метелики» відбулася на кінофестивалі  «Санденс» у конкурсній секції World Cinema Documentary Competition. Критики сприйняли картину позитивно: журнал POV назвав стрічку «визначним досягненням», а видання Rogerebert.com — «мистецтвом, яке бунтує проти несправедливості».

Українська прем’єра стрічки відбулася на фестивалі Docudays UA.

«Памфір», режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук

Події фільму розгортаються на Буковині. Головний герой фільму Леонід на прізвисько Памфір повертається додому після заробітків. Коли його син влаштовує підпал у домі молитви, чоловік змушений відновити зв’язок зі своїм кримінальним минулим. Усі події відбуваються напередодні традиційного карнавалу Маланки, який теж зображений у фільмі.

Більше про роботу над фільмом можна прочитати в інтерв‘ю LiRoom з режисером Дмитром Сухолитким-Собчуком за посиланням.

Світова прем’єра відбулася на Каннському кінофестивалі, українська прем’єра пройшла в межах Київського тижня критики.

«Терикони», режисер Тарас Томенко

Головна героїня стрічки — 15-річна, яка проживає в маленькому шахтарському містечку Торецьк на Сході України. Містечко досі знаходиться в «сірій зоні» та стоїть на лінії розмежування: це означає, що майже кожного дня воно знаходиться під обстрілами. У Насті посттравматичний синдром: у 2015 році, в новорічну ніч, три »гради» зруйнували її будинок. Від світу Настя ховається у віртуальній реальності: вона живе музикою з інтернету та набирається надії з мережі.

 Режисер Тарас Томенко працював над цієб темою з початку війни на Донбасі у 2014 році. У 2021 році фільм став учасником секції Work in Progress Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах та отримав Перший приз від телеканалу «Україна» у секції Work in Progress Одеського міжнародного кінофестивалю.

«ШТТЛ», режисер Адрієн Уолтер

Драма, знята в копродукції України та Франції, розповідає про кохання юних мешканців єврейського поселення на Львівщині. Події фільму відбуваються у червні 1941 року, напередодні наступу нацистів. Спеціально для зйомок поблизу Києва посеред соснового лісу на території 4000 м² звели поселення з синагогою, школою, бібліотекою, хатами, а також ринковою площею. 

Оскарівський комітет розгляне заявки кандидатів та обере номінанта на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України.


Український Оскарівський Комітет — це незалежне об’єднання фахівців кіноіндустрії, створене Національною спілкою кінематографістів України, Громадською організацією «Асоціація продюсерів України» та Громадською організацією «Українська кіноакадемія» для відбору і висунення фільму від України на здобуття премії «Оскар» Академії кінематографічних мистецтв і наук.

Чинний склад комітету був обраний рейтинговим голосуванням членів Української кіноакадемії у 2022 році на два роки. До нього входить 11 членів, зокрема режисер Наріман Алієв, кінокритик Денис Буданов, режисер Валентин Васянович, продюсер Пилип Іллєнко та інші.


Читайте також: Дебют, жіноча команда та роль через Інстаграм: розповідаємо про фільм Анни Бурячкової «Назавжди-Назавжди»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум


Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024