Головна
>
Кіно
>

Відео дня: дивимося трейлер фільму «20 днів у Маріуполі»

Відео дня: дивимося трейлер фільму «20 днів у Маріуполі»

31 серпня у прокат вийде фільм «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова. 2 серпня вийшов офіційний український трейлер. Стрічка розповідає про блокаду міста з першого дня повномасштабного вторгнення. Творча команда також представила офіційний український постер фільму.

Лірум є інформаційним партнером фільму.

Для воєнного кореспондента Мстислава Чернова стрічка стала режисерським дебютом. Кадри з окупованого Маріуполя фільмувала команда Associated Press. Мстислав Чернов разом із фотографом цього ж медіа Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко провели двадцять днів у місті. У якийсь момент ці люди були єдиними незалежними журналістами, які могли передавати новини звідти. Вони зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші російські злочини. Аби надсилати відзняті матеріали, команда мусила ховатись під сходами біля зруйнованого продуктового магазину, адже це було єдине місце, де працював зв’язок. Чернов із командою виїхали з Маріуполя 15 березня через гуманітарний коридор.

Офіційний постер фільму

Світова прем’єра фільму «20 днів у Маріуполі» відбулася на кінофестивалі «Санденс» у США, у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій. Згодом автори фільму отримали Пулітцерівську премію за «журналістський подвиг». Цього року фільм також отримав спеціальну відзнаку Тіма Гетерінгтона на фестивалі Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії. 

Українська прем’єра фільму відбулася 3 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays UA. Він став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

Кінокритик Ігор Кромф в огляді на стрічку писав, що дивитися цей фільм людині з базовим рівнем емпатії без клубка в горлі неможливо:

«Якщо на початках правоохоронці просять Чернова не знімати, а дехто з місцевих буквально посилає на х*й, то вже за кілька днів лікар кличе їх в операційну зі словами “знімайте, як ці під*ри не стріляють у цивільних”, а військові просять знімати, бо “коли світ побачить, то зрозуміє значення цього жахіття”. У цьому й полягає значущість фільму “20 днів у Маріуполі” й робити Мстислава Чернова».

Повну рецензію на фільм можна прочитати за посиланням.

Про фільм писали схвальні відгуки закордонні та українські видання. Los Angeles Times відзначили, що він «приковує увагу», а The Hollywood Reporter порівняли її з «ударом під дих». У виданні Harper’s Bazaar написали, що «подивитися фільм Чернова — людський обов’язок кожного». Українське медіа NV назвало стрічку «світлом проти пітьми в інформаційній битві».


Мстислав Чернов — український відеограф, фотограф, фотожурналіст, режисер, військовий кореспондент та письменник, член українського «ПЕН». Висвітлював події Революції гідності, Війну на сході України, наслідки збиття Майлазійського боїнга 777, Сирійську громадянську війну, битву при Мосулі в Іраку та російське вторгнення в Україну 2022 року. Матеріали Чернова були опубліковані та випущені в етерах закордонних медіа, зокрема CNN, BBC, New York Times, Washington Post та інших. 


Читайте також: Команда українських фільммейкерів створила серію документальних новел про військових

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024