Головна
>
Музика
>

Що слухати на вінілі? 9 українських альбомів, які можна послухати на платівках

Що слухати на вінілі? 9 українських альбомів, які можна послухати на платівках

Вже десятки років вініл не є необхідним носієм для прослуховування музики, а більше приємним бонусом для меломанів. Водночас такий формат набуває все більшої популярності й зростає. Наприклад, у 2022 році в США продажі вінілових платівок перевищили продажі CD вперше з 1987 року. В Україні вініли також набирають популярність і починають приносити гроші артистам разом з іншим мерчем. Наразі в  Україні продають понад 10 000 вінілових платівок на місяць

Лірум зібрав 9 вінілових платівок українських виконавців, які вийшли протягом 2023 року. Тут і стоунер-рок, і саундтрек до театральної вистави, і альтернативний рок нульових, тож кожен знайде щось для себе.

Latexfauna — Senbernar

Купити тут

Другий студійний альбом Senbernar гурт Latexfauna випустив у вересні 2022 року. До альбому входить 11 композицій, серед яких треки Arktika, Kosatka, Bounty, Bohun, Cherkaschyna. За словами самих виконавців, на цьому альбомі вони вдалися до більшої кількості експериментів: тут є і фанк, і диско, і постпанк, і електроніка, і артрок, і індастріал.

«У ньому стільки ностальгії, у ньому давньогрецькі міфи, джеколондонівські холодні сурвайвали і каліфорнійські перестрілки, скандинавські саги про Месоамерику, компуктєрні ігри й потойбічне життя в мелісових лугах, а ще окрім всієї цієї екзотіки, тут є пієтет до рідного краю, і слава богу, шо ми написали ці пісні до війни, і тут нема кон’юнктури, яку ми прізіраємо», — описують альбом виконавці.

Присвятили альбом Богдану Уцесі — першому директору гурту, який пішов з життя 17 серпня 2018 року.

Детальніше про кожен трек на альбомі читайте за посиланням в межах рубрики «Пісня за піснею».

Паліндром і Ship Her Son — Спи/Все не так погано

Купити тут

Платівка складається всього з двох треків-колаборацій Паліндрома та Ship her son  — Спи та Все не так погано. Трек Все не так погано Степан Бурбан (Паліндром) описав як інструкцію з виживання, яка продається поруч із рекламою суші в інстаграмі: «Ми ніби у фантастичному інформаційному потоці в бомбосховищі, і вже зійшли з глузду. І попри все, ми приймаємо цю нову реальність, творимо в ній, сміємося, закохуємося і продовжуємо свою боротьбу».

А трек Спи користувачі соцмереж називають «внутрішнім криком кожного українця зараз». Пісня є рефлексією виконавців на початок повномасштабного вторгнення.

Виконавці часто співпрацюють разом, окрім згаданих колаб: Степан зробив Антону Шиферсону (Ship Her Son) кліп на трек Alles Wird Gut. Антон, своєю чергою, є автором обкладинки альбому Паліндрома Придумано в черзі

Stoned Jesus — Father light

Купити тут

Альбом Father Light був випущений 3 березня 2023 року на французькому лейблі Season of Mist. Це перший альбом гурту за п’ять років і перша частина запланованої диології. На альбомі гурт поєднує елементи стоунер, психоделічного та прогресивного року. 

Виконавці кажуть, що Father Light  важкий, потужний та прогресивний. А от друга частина трилогії (реліз запланований на 2024 рік) має бути більш розслабленоб, гіпнотичною та інтроспективною.

DakhaBrakha — The Best Part 1/Part 2

Купити тут

Вінілові альбоми The Best Part 1 та The Best Part 2 — це збірки пісень українського етно-гурту ДахаБраха, перевипущені у 2023 році. Кожна платівка містить по 6 треків, записаних протягом кар’єри гурту, починаючи з 2014 року. Музика на альбомі є еклектичною і поєднує в собі елементи української народної та сучасної експериментальної музики. У своєму звучанні гурт використовує широкий спектр інструментів, включаючи традиційні українські, такі як бандура, сопілка та дримба. 

Курган & Agregat XXX-Хіти (The Best)

Замовити тут

В травні 2023 року український хіп-хоп гурт із Харківської області Курган & Agregat на лейблі Aby Sho Mzk випустили вініловий альбом хітів. До нього увійшли 10 треків, серед яких такі пісні, як Лове, Крик душі, В ставку кораблі, Пострижись як в прошлий раз та інші.

З початком повномасштабного вторгнення гурт не випускав нових треків. Євген Володченко воює, а Аміл і Раміл Насірови активно займаються волонтерською діяльністю. 

Postman — Still life

Купити тут

Свій третій студійний альбом Still Life Postman презентував в листопаді 2023 року. Платівку Костя Почтар записував у Польщі у співпраці з Ігнацієм Грушецьким. Платівка складається з 9 пісень. Від нуарної композиції про морських коників до треку про боротьбу добра і зла — в цьому альбомі кожен знайде щось для себе.

Postman описав кожну пісню релізу для Ліруму в межах нашої рубрики «Пісня за піснею».

Dakh Daughters — Make up

Купити тут

Альбом Make up українського театрально-музичного гурту Dakh Daughters був випущений в лютому 2021 року, проте реліз на вініловій платівці відбувся 2023 року. Це третій студійний альбом гурту, який є музичним супроводом однойменної вистави.

Цей вініл — це саундтрек життєвих історій кожної з учасниць гурту, перекладених драматургом на мову театру. Кожна композиція підкреслює розповідь та надає настрій розказаної історії. Тому єдиний жанр визначити важко: тут і фольк, і рок, і класична музика.

«Дуже невдячна справа переказувати простими словами сюжет і дію вистави. Удвічі складніше розповісти про пісні, які там лунають. На щастя, звуковий супровід вистави Make Up має окреме призначення — його можна просто слухати, як альбом», — розповідають Dakh Daughters.

Димна суміш — В країні ілюзій

Купити тут

В країні ілюзій — другий студійний альбом Димної суміші, який презентували у 2008 році, але на стримінгових платформах він з’явився лише у 2022. Реліз платівки ж відбувся 2023 року. Гурт Димна Суміш став одним із локомотивів української альтернативи нульових, а В країні ілюзій — доказом, що навіть 13 років тому в Україні був неймовірно крутий грандж, панк- та альтернативний рок.

Особливість альбому в тому, що музиканти не писали пісні та кожен інструмент окремо, як це робиться зазвичай. Замість цього вони поставили в студії чотири мікрофони та просто зіграли пісні. Тому звук на альбому зовсім невідшліфованим, зате максимально чесним.

9. Onuka — Kolir

Купити тут

Kolir — третій повноформатний альбом електрофольк гурту Onuka. До альбому увійшли десять треків серед них: ліричний сингл Сеанс, присвячений страхам; енергійний трек Xashi, який несе в собі соціальний меседж і сучасна веснянка Zenit.

«У музичному сенсі цей альбом — симбіоз між першою класичною платівкою Onuka і більш електронним релізом Vidlik. Мені здається, цей альбом справді набув кольору. Він звучить так, як я “звучу” і почуваюся нині: іноді буваю жорсткою, бойовою, а іноді — ніжною мамою, яка співає колискову», — розповіла фронтвумен гурту Ната Жижченко.

Kolir зайняла перше місце в рейтингу десяти найбажаніших платівок за 10-річною статистикою українського лейблу Vinyla Records


Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024