Головна
>
Кіно
>

Суд остаточно визнав Раду з державної підтримки кінематографії нелегітимною

Суд остаточно визнав Раду з державної підтримки кінематографії нелегітимною

13 червня адвокатка Надія Денисюк на своїй фейсбук-сторінці повідомила, що Верховний суд України залишив у силі рішення суду першої інстанції та апеляції щодо визнання нелегітимним нинішнього складу Ради з державної підтримки кінематографії при Держкіно

«Ми виграли! Остаточно. Держкіно змушене буде провести чесний і прозорий конкурс до нового складу Рада з державної підтримки кінематографії як того вимагає закон», — пише Надія Денисюк.

Тепер Держкіно повинно організувати конкурс для вибору нового складу Ради з державної підтримки кінематографії, а потім оголосити новий конкурс на розподіл бюджетних коштів. Отже, майже 600 млн коштів, які передбачені бюджетом на 2024 рік на підтримку кіно, не будуть розподілені неповноважним органом.

«Це важлива справа. Вона показує, як закон залишається законом, і в умовах воєнного стану ніхто не має жодного законного, а тим більше морального права прикриватися війною задля невиконання власних обовʼязків і порушення закону», — коментує Надія Денисюк

Що цьому передувало?

31 березня 2023 року теперішній склад Ради з державної підтримки кінематографії за законом мав скласти повноваження. Держкіно пояснило, що не може провести конкурс для оновлення складу у зв‘язку з воєнним станом. А відтак Кабмін продовжив каденцію чинного складу на термін до кінця воєнного стану та три місяці після нього. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

У травні 2023 року Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) подала позов проти Кабінету Міністрів, в якому оскаржувала рішення Держкіно. Київський окружний адміністративний суд в повному обсязі задовільнив позов НСКУ в листопаді 2023 року. 

4 березня Державне агентство України з питань кіно повідомило про початок 19-го конкурсного відбору кінопроєктів. Це відбулося майже через місяць після того, як українська кіноспільнота і дієвці культури закликали владу не виділяти кошти Держкіно й переспрямувати цьогорічний бюджет на потреби української армії через недовіру до рішень Держкіно.

Старт нового пітчингу обурив кіноспільноту. Зокрема, й тому, що розподіляти передбачені конкурсом майже 430 мільйонів гривень буде Рада з державної підтримки кінематографії. Кабмін й Держкіно подали апеляцію, відтак 12 березня відбудеться розгляд апеляційної скарги. 

Детальніше про те, що не так (спойлер: все) з 19-м конкурсним відбором кінопроєктів можна прочитати за посиланням.

Нагадаємоу серпні 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру.

Більше про боротьбу Довженко Центру з Держкіно можна прочитати за посиланням.


Читайте також: Як висвітлювати культуру в регіонах? Лірум презентує проєкт «Стійкість місцевої культури» та проведе дискусію

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024