Головна
>
Кіно
>

Окупація Маріуполя, життя біженців в Ужгороді та інше: Docudays UA оголосив національну програму

Окупація Маріуполя, життя біженців в Ужгороді та інше: Docudays UA оголосив національну програму

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, що відбудеться 2-8 червня, оголосив національний конкурс Docu/Україна. До нього увійшло 5 фільмів. Кожна стрічка документує прояви війни та розповідає про «недалеке минуле, що стало точкою відліку нової реальності». Концепція цьогорічного Docudays UA проголошує: «Образ майбутнього — це те, що нам варто уявляти й втілювати вже зараз». Liroom виступає інформаційним партнером події.

«20 днів у Маріуполі»

Фільм складається з відеоматеріалів, які зняв режисер Мстислав Чернов під час перебування у блокадному Маріуполі. Команда українських журналістів Associated Press опинилася в оточеному місті та намагалася продовжувати свою роботу. Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко приїхали до Маріуполя у перший день повномасштабного вторгнення. Вони зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші трагічні події. Аби надсилати візуальні матеріали, команда мусила ховатись під сходами біля зруйнованого продуктового магазину, адже це було єдине місце, де працював зв’язок.

Стрічка отримала приз глядацьких симпатій у документальному конкурсі кінофестивалю «Санденс», а також перемогла у номінації «Standing Uр» на 47 міжнародному кінофестивалі у Клівленді.

Мстислав Чернов — український фотограф, фотожурналіст, режисер, військовий кореспондент та письменник. Висвітлював події Революції гідності, війни на сході України, наслідки збиття Boeing 777 Malaysia Airlines, сирійської громадянської війни, битви при Мосулі в Іраку, російське вторгнення в Україну 2022 року та блокаду Маріуполя.

«Король Лір: як ми шукали любов під час війни»

Фільм Дмитра Грешка розповідає про розповідає про хвилю евакуації українців, які змушені були покинути власні домівки й шукати притулку в безпечніших регіонах. Переселенці, які опинилися в Ужгороді переживали воєнні події з допомогою мистецтва. Під керівництвом місцевого режисера В’ячеслава Єгорова вони поставили шекспірівську трагедію «Король Лір». До акторського складу увійшли вчителі, інженери, продавці, студенти і домогосподарки. У стрічці простежуються емоційні та особистісні зміни людей, що за збігом трагічних обставин, відкривають самих себе по-новому.

Дмитро Грешко — закарпатський режисер та оператор. Брав участь в організації заходів Закарпатської фільмкомісії для розвитку кінематографу в Закарпатті та кінофестивалю Карпатського Міжнародного Гірського Кінофестивалю в Ужгороді.

«День Незалежності»

Дія фільму розгортається в межах одного дня — 24 серпня 2022 року, під час святкування 31-ї річниці відновлення державності України. Події відбуваються у Києві, Львові, Харкові, Миколаєві, в окопі на передовій під Донецьком, та на піску одеського пляжу. Сюжет описує добу з життів людей із різних куточків країни: «пляжного» поліційного патруля, операторки протитанкового ракетного комплексу, водовоза, мінометника, штурмовика ЗСУ, 14-річної прибиральниці пабу, художниці та народного депутата. 

Режисером стрічки став Володимир Тихий  член групи документалістів Вавилон 13, яка висвітлює події Майдану та російсько-української війни, автор і співпродюсер проєкту «Мудаки. Арабески» та альманаху короткометражних фільмів «Україно, гудбай!», учасник Берлінського кінофестивалю та номінант на премію Європейської кіноакадемії. Він також автор фільму «День українського добровольця» та частини документального серіалу «Війна-ненажера».

«Залізні метелики»

Фільм режисера Романа Любого розповідає про події 2014 року, коли сталася авіакатастрофа пасажирського літака МН17. У стрічці досліджуються обставини збиття літака. Шрапнель у формі метелика, знайдена в тілі пілота літака, вказує на державу, відповідальну за воєнний злочин, що досі залишається непокараною.

Фільм отримав «Приз головного журі» у категорії «Кіно світу — документальне кіно» на кінофестивалі «Санденс»та «Нагороду глядацьких симпатій» у секції «Панорама» на Берлінському міжнародному кінофестивалі. 

Роман Любий — український режисер, сценарист та оператор. Його повнометражним дебютом став фільм War Note, створений лише з особистих записів із телефонів та GoPro-камер українських військових із 2014 року. Однією з робіт Романа є також цифровий дизайн декорацій для театральної вистави «Пси Європи», премʼєра якої відбулася на головній сцені лондонського «Барбікана» у березні 2022 року.

«Крихка пам‘ять»

У цьому фільмі Ігор Іванько порушує питання сили та слабкості людської пам’яті. За сюжетом молодий кінооператор Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда — відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Ігор має дізнатися, ким був і про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

Ігор Іванько — український режисер і продюсер документального кіно, оператор художніх і документальних фільмів. Член групи документалістів Вавилон 13.

Абонементи на подію можна придбати за посиланням.

Docudays UA — найбільший в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, який відбувається щороку в Києві. На фестивалі показують актуальні документальні стрічки з усього світу. Організатори прагнуть сформувати у глядачів активну громадянську позицію, обізнаність щодо прав людини та повагу до людської гідності. Під час Docudays UA до Києва приїздять кіномитці з Європи, Америки, Азії та Африки. 


Читайте також: Фестиваль «Миколайчук OPEN» оголосив фільм-закриття та музу події

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024