Головна
>
Музика
>

«Дощ змиє усі сліди, я ніколи не дізнаюсь хто ти»: слухаємо релізи третього тижня вересня

«Дощ змиє усі сліди, я ніколи не дізнаюсь хто ти»: слухаємо релізи третього тижня вересня

Лонгплей від Паліндрома і мініальбом Клавдії Петрівни, «дитяча супергероїка ображеного й асиметрична помста» в кліпі Жадана і собак, постапокаліптичний кліп meerkur, українськомовні страждання Олі Полякової, «тепленький» трек від Села близнюків та інші — слухаємо релізи третього тижня вересня.

Цього тижня релізи коментують — головний редактор Лірум Олексій Бондаренко, випускова редакторка Яна Ільків, smm-менеджерка Настя Головань, музичні оглядачі Артем Рісухін та Лєра Пірус.

Паліндром — LP Найліпші питання собі

Найліпші питання собі — це збірка пісень, написаних в період весни-літа 2023 року. Паліндром таким чином намагається передати свій стан спантеличеності через риторичні питання до себе самого. Це також перший альбом, записаний з живими інструментами. Напередодні виконавець випустив кліп на пісню Не торкає, яка також увійшла до лонгплею.

Дарія Подвишенна: «Мені цей альбом багато чим відгукується. І якщо його концепцію розглядати з точки зору взаємодії зі слухачем, то, гадаю, Паліндром зробив це досить вичерпно. І так, це дійсно альбом для навушників — в кав‘ярні чи компанії друзів його краще не слухати, бо є ризик “загрузитися”».

Klavdia Petrivna — EP Бережи мене

Влітку треки Клавдії Петрівни завірусилися в тіктоці, але перший офіційний реліз відбувся лише зараз. Бережи мене — мініальбом, до якого увійшло чотири пісні. Усіх їх ще раніше можна було послухати в телеграмі чи Ютубі. Втім, зараз вони вийшли в хорошій якості, раніше це були демозаписи. Також на альбомі – фіт з виконавцем Osty.

Що відомо про загадкову виконавицю, злиті треки на Spotify, співпрацю із лейблом Nebo Musicчитайте у матеріалі.Олексій Бондаренко: «Клавдія Петрівна, яка парадоксально швидко стала феноменом з тіктоку, на першому ж релізі спробувала “комерціалізувати” свій звук, і одразу ж стало гірше. У злитих демозаписах її музика звучала по-особливому трушно і наївно. Тепер же у два треки з чотирьох додався співак Osty, який тематично нічим не обумовлений (до чого чоловік на пісні, яка буквально називається Я щаслива?). Таким чином початковий шарм зберігся хіба в останньому треці Бережи мене. Якщо злитий альбом демок був концептуально вивіреним, як за стилістикою, так і за саундом, то дебютний EP виявився простою стилізацією під ранні 90-і без другого дна».

Yoxden — Впала з неба зірка

Yoxden співає про буремне життя під час війни. У треці — боротьба двох особистостей в одній людині, а ліричний герой розмовляє з автором.

Яні Ільків Yoxden нагадує thekomakoma, тільки в агресивнішій формі.

Жадан і Собаки Рогань

Кліп на нову пісню Жадана і собак зняв український режисер Антоніо Лукіч («Люксембург, Люксембург», «Мої думки тихі»). Для Лукіча це перший досвід у зніманні кліпу. А Сергій Жадан каже, що це найкращий кліп гурту.

За сюжетом, малолітній курʼєр збирає друзів, щоб помститися хлопцю, який вкрав його велосипед. І врешті йому це вдається.

«У цьому кліпі маленькі люди перемагають велике зло. Для мене це було знімання кіно, наче ми працювали над коротким метром. Я б із радістю подивився тепер і повнометражний фільм», — каже Антоніо Лукіч.

Для Яни Ільків це ще один трек під який вона танцюватиме-стрибатиме на концерт, навіть якщо це трохи самоповтор.

Олексій Бондаренко: «У мене були відчуття десь посередині між дитячою супергероїкою ображеного в Oceans (Seafret) до асиметричної помсти в Sacrilege (Yeah Yeah Yeahs). Загалом чудова робота. Класно що режисери великого кіно не гребують зняти кліп. Сторітелінг у кліпі — завжди велика складність, і у Лукіча все вдалося. А от щодо пісні, мені вона видалася трошки вторинною в контексті творчості Жадана і Собак. Схожа ритміка і навіть текстові обороти вже були на альбомі Пси. Але як листівка рідному місту працює чудово».

meerkur тим хто

Вадим Лазарєв написав цей трек у 2020 році. Тоді він його писав про війну, яка тривала з 2014 року і була присвятою мешканцям Донеччини. 

Він також презентував постапокаліптичний кліп про відчуження та пошук надії на нове життя.

«Першу частину відео до пісні ми знімали поруч із зоною відчуження на Чернігівщині, регіон тоді тільки-но оговтався від лісових пожеж. За минулі півтора року ці місця вже прожили досвід окупації та активних бойових дій, як і Донеччина. На жаль, сенси пісні з 2020 року не помінялись, а лише наростили вагу”, — пояснює виконавець.

Яна Ільків: «Мабуть, це мій улюблений реліз цього дайджесту. Мені дуже подобається, що тут є сюжет. Навіть попри те, що слів мало і вони прості, музично дуже відчувається, як розвивається історія. Спокійний, але не нудний трек».

Brykulets — Секонд

Новий трек авторський поп/хіп-хоп/фанк-проект Brykulets про азарт та про дух свободи, яким віє від щойно впольованих речей на секонді, принесених додому. 

Настя Головань сумує за ліричним Брикульцем, Олексій Бондаренко каже, що це нормальний фановий музон. А Артем Рісухін перестав розуміти для кого Брикулець пише свої треки: 

«Ба більше, таке враження, що і він перестав це розуміти. Цей дешевий на іронію і стьоб габбер опускає музичну планку ще нижче — чекаю на момент, коли справжній талант всередині Брикульця не зможе під нею проходити».

нестор & Nadeen рецепт

нестор презентує перший сингл з майбутнього сольного мініальбому. У спільному з Nadeen треці вони співають про те, як важливо залишатися собою. 

Shimska Страх

Виконавиця з Чернігова Shmiska випустила трек Страх. Каже, що може здатися що це типова музика про кохання, але це не так. Це пісня — про внутрішній діалог із собою в минулому, коли ти стоїш перед дзеркалом та не віриш колишньому відображенню. 

Яні Ільків це нагадує заповільнену Мію Рамарі.

Laura Marti & Nataliya Lebedeva Trio No one

No One — перший сингл майбутнього нового джазового альбому Лаури Марті та Наталії Лебєдєвої Тріо. Музиканти кажуть, що це гостра тональна пісня з мотивом, який запам’ятовується. Він поєднує в собі ритмічно змінні частини й розповідає про те, як людина, прийшовши у ваше життя, своєю любов’ю подарувала вам цілий світ.

Олексій Бондаренко: «Мені здається, що наші артисти трохи плутають терміни R&B, поп і інді-поп. Від інді тут хіба що синти й гітари, але вони не роблять це інді. Біт і соулова манера вокалу роблять це цілком собі радійним R&B. Тож і конкурувати цей трек буде в іншому полі. А на полі радійного R&B ця пісня скоріше за все загубиться».

Лєра Пірус: «Нова композиція вже сталого союзу джазової піаністки Наталії Лєбєдєвої й Лаури Марті відображає стосунки у цьому тандемі, як вчительки і учениці, де першу роль грає піаніно, а вокал — як допоміжний інструмент, обережно поспішає за лідером. Це чути навіть в тому, як вибудований баланс у композиції. Загалом, достатньо традиційна джазова композиція, з передбачуваною драматургією, але красивою сольною імпровізацією Наталії, контрабасиста Ярослава Товарянського, зміною акцентів, чудовим продакшеном і звичайно професійним виконанням».

Тім Сонечко Скарб

Тернопільський інді-поп артист Тім Сонечко випустив дебютни сингл Скарб. Раніше його треки були на стримінгових платформах, але зараз їх перезалили під новим іменем. Тім також працює з виконавицею Adele Kurat та її братом саунд-продюсером Емануїлом. 

Stasya Босі

Stasya розповідає історію двох сердець, які відчули найсильніше і найщиріше почуття — безмежне кохання. Головна думка пісні — любов може подолати навіть найскладніші життєві перешкоди. Також, однією з ключових ідей, є нагадування про важливість довіри та підтримки у стосунках.

Олексій Бондаренко: «Stasya доволі наочно демонструє, що для успіху конвеєрного методу Enko необхідна дуже яскрава, ледь не фрікова особистість. Якими є alyona alyona та Олег Псюк. І якою Стася не є. Тож її треки, що виходять щотижня, вже давно злилися в один. Найсумніше те, що це дійсно дуже приємна і хороша музика, яку хочеться слухати. Але не зникає відчуття, що замість допрацьованих продуманих, глибоких пісень тобі постійно згодовують розігрітий напівфабрикат».

Міша Правильний — Кракен

Міша Правильний запустив збір на 1 мільйон гривень для спецпідрозділу Кракен і межах збору випустили трек. 

Дарія Подвишенна каже, що робити такі треки, аби проводити збори — це топ. А крім проєкту Міші є ще три актуальні збори, куди можна задонатити. Детальніше розповідаємо за посиланням.

Яна Ільків: «Реп Міші Правильного — те, що я уявляю, коли чую слово “реп”, а не те що іноді намагаються підсунути під цим словом. Мені подобається».

Олексій Бондаренко: «Читка і підхід Міші Правильного доволі олдскульні й вибиваються на фоні засилля нової школи й кальянних бітів. І… мені це подобається. Можливо через те, що я сам слухав багато старої школи. Що стосується сенсів, я багато в чому не погоджуюся із тезами Міші, зокрема з тих, які він озвучує на своєму альбомі. Але в цьому теж є певна трушність, я впевнений, що він озвучує думки значної частини аудиторії. Цей трек мені чомусь нагадує реліз Ярмака і ТНМК Плюс-Плюс, але як для патріотичної лірики — дуже навіть непогано».

Osty — Знайти

Знайти — є першим з синглом трилогії Знайти. Перед очима. Океан, яка простежує шлях самовідкриття через висвітлення тем кохання, болю, руйнування та відновлення. У пісні Знайти головний герой женеться за своїм примарним коханням у сні.

Настя Головань каже, що їй дуже подобається голос і вокал Osty ще з часів, коли він робив кавери у тіктоці: «А от авторські пісні не заходять. Сподіваюся, з часом він знайде свій власний стиль». Яні Ільків на фіті з Клавдією Петрівною виконавець також звучить цікавіше, аніж сольно.

Олексій Бондаренко: «Це приємно слухати. Я поки не можу це нормально проаналізувати, але відчувається що тут багато референсів з різних джерел: від сучасного R&B то дрім-попу. І це радує».

Оля Полякова — У твоїх обіймах

Яна Ільків: «Я все ще чекаю, коли Оля Полякова почне робити щось смішне, дурне (в доброму розумінні цього слова) і веселе українською. Бо поки виглядає так, що Полякова українською може тільки страждати і сумувати».

NK, Swoiia — Сяйво

NK разом зі співачкою Swoiia (раніше відома як Ассоль) випустили трек, який створили для того, щоб нагадати про світанок у житті кожного із нас.

Село близнюків — Складна людина

Дарія Подвишенна назвала цей трек «тепленьким». А Настя Головань зізнається, що село близнюків — один з її улюблених проєктів цьогоріч: «Дуже теплі лампові пісні, від яких мені хочеться жити. І цей трек не виняток».

Kurl — Хмари

Kurl — студійний проєкт трьох друзів, котрий народився з уламків севастопольської незалежної сцени після 2014, одеського спліну та спільної любові до музики нульових.

Хмари — це перший реліз колективу з лютого 2022 року. В основі синглу лежить вірш Євгена Плужника «Хмари ці, такі безформні» в супроводі гітар. 

Lita — Пусті балачки

Ми, ви, пусті балачки — долучайтеся до маленької кімнатки.


Читайте також: Юля Юріна випустила альбом «Рефлексія» та кліп на пісню «Хто ти такий»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024