Головна
>
Кіно
>

Фестиваль «Миколайчук OPEN» оголосив програму ретроспективи

Фестиваль «Миколайчук OPEN» оголосив програму ретроспективи

Кінофестиваль Миколайчук OPEN, який відбудеться у Чернівцях з 15 до 19 червня, оголосив програму ретроспективи. До неї ввійдуть три фільми — «Така пізня, так тепла осінь», «Маріуполіс», «Парфенон». Розповідаємо про кожен із них детальніше.

Кадр з фільму «Парфенон»

«Така пізня, так тепла осінь»

«Така пізня, така тепла осінь» — український радянський художній фільм режисера Івана Миколайчука, знятий у 1981 році на Київській кіностудії ім. О. Довженка. Тож у день народження Івана Миколайчука, 15 червня, глядачі побачать на великому екрані саме цей фільм.

За сюжетом буковинський селянин Руснак залишає убогі буковинські землі і з маленькою дочкою Орисею їде в Канаду з надією, що там пощастить. На чужині він забуває про убогість, там виростає його онука, там він хоронить свою дочку, але не знаходить щастя. І тепер Руснак, скориставшись послугами «Інтуриста», їде в свій край, де колись був щасливим.

Стрічка ввійшла до списку 100 найкращих українських фільмів усіх часів.

Головну жіночу роль у цій картині виконала Галина Сулима (Щебивовк), яка й представить фільм глядачам. 

16 червня присвятять пам’яті литовського режисера Мантаса Кведаравічюса і покажуть дві його роботи. Картини представлять продюсерки проєктів Ганна Паленчук («Маріуполіс») та Наталя Лібет («Парфенон»). 

«Маріуполіс»

Документальний фільм Мантаса Кведаравічуса показує життя міста, яке з 2014 року знаходилось «за крок до війни». Цей фільм отримав міжнародне визнання на Берлінському кінофестивалі, його називають «людською історією на тлі історичних потрясінь».

Над продовженням історії режисер працював під час повномасштабного вторгнення і з 24 лютого перебував в окупованому росіянами Маріуполі: документував у місті воєнні злочини російських військових. Там він і загинув. Російські військові взяли режисера в полон і розстріляли.

«Чоловік лагодить рибальську сітку і виходить в море. Два трамваї стикаються один з одним – ніхто не постраждав, дроти лагодять в той же день. Для робітників на фабриці організовано невеликий концерт – щира гра скрипаля розчулює їх до сліз. Бомби падають в море, але люди вже звикли», – йдеться в описі фільму.

«Парфенон»

«Парфенон» — єдиний ігровий фільм, який зняв Мантас. Фільм також є повнометражним дебютом.

Фільм базується на трирічному етнографічному дослідженні режисера в Афінах, Одесі та Стамбулі. Сюжет фільму складають розповіді курдів, суданців, українців, греків зі сквотів, таємних кафе, підземних мечетей, борделів, залишених заводів.

Головні герої Гаріп, Софія, Мехді та Анна, а також кримінальна та любовна історії, що пов’язують їх у фільмі, ведуть глядачів крізь сьогоденне життя кожного з цих міст.

«У дешевому борделі біля підніжжя афінської фортеці чоловік пригадує значні події свого життя. Його пошуки любові і слави переповідають і переживають інші: повія з невиліковним минулим, гангстер, за яким полює зла доля, зневірена художниця-іконописець. В одній з історій чоловік знаходить своє багатство, в іншій — стає бродягою-пророком, у ще іншій — повертається додому до своєї дружини. Спогади зраджують його, але він знає напевно, що в одному з цих життів його буде вбито», — йдеться в описі стрічки.

До речі, головну жіночу роль виконала Ріта Бурковська, фільм з якою нещодавно презентували на Каннському кінофестивалі.


Повну програму кінопоказів та подій організатори озвучать на початку червня. Вхід на всі події буде безоплатним, але за умови попередньої реєстрації. 

Також відбуватиметься збір коштів на потреби підрозділів учасників команд фільмів, представлених у лайнапі, які зараз служать у ЗСУ.

Нагадаємо, що фестиваль відкриє стрічка «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» режисера Тараса Томенка

LiRoom є інформаційним партнером події.
Стежте за оновленням на сайті, Facebook та Instagram.


Читайте також: Нью-йоркський літературний фестиваль запустив кампанію #їбаштеїхпоетично

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024