Головна
>
Література
>

35 тисяч відвідувачів та понад 160 подій: як пройшов Книжковий Арсенал 2024?

35 тисяч відвідувачів та понад 160 подій: як пройшов Книжковий Арсенал 2024?

2 червня завершився ХІІ Міжнародний фестиваль Книжковий Арсенал. Цьогоріч на фестивалі відбулося понад 160 подій: дискусії, перфоманси, вистави, а також 10 виставкових проєктів і 4 книжкові колекції, які осмислюють непрості досвіди, що стаються з українками та українцями у війні. На Книжковому Арсеналі цього року побувало 35 тисяч відвідувачів, у 2023-му на заході було 28 тисяч відвідувачів.

Лірум є інформаційним партнером заходу.

Фото: Roman Shalamov

«Цього року наші куратори фокус-теми, тобто того великого питання, навколо якого розгорталися всі дискусії, Тетяна Огаркова і Володимир Єрмоленко запропонували таку метафору — “Життя на межі”. В подіях програми Фестивалю усі ми разом осмислювали ті досвіди, які проживає нині вся країна, наша культура та її люди. У цьому просторі ми зробили все можливе, щоб зміцнити й підтримати один одного, а також просто побути разом»— коментує генеральна директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська Люта.

Фестиваль тривав 3 з половиною дні на першому поверсі Старого арсеналу, де свої стенди представили понад 100 українських видавництв та 5 книгарень. Кожна книгарня курувала стенди в певній категорії: Book.ua представила секцію «Художня література, книги англійською мовою»; Readeat — «Художня література»; Сенс — «Нон-фікшн»; Top Comics — «Мальописи»; Книжковий Лев — «Арт-книга».

На фестивалі було представлено чотири сцени: Літературна, Вулична, Видавнича, а також Лекторій та Майстерні. Понад 260 гостей взяли участь у подієвій частині ХІІ Книжкового Арсеналу, серед яких були Оксана Забужко, Олександр Михед, Юрій Андрухович, Ярина Чорногуз та інші.

У другий день ХІІ Книжковий Арсенал відвідали перша леді Олена Зеленська, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, у третій день — п’ятий президент України Петро Порошенко, громадські діячі Сергій Притула та Володимир Бородянський, бізнесмен Віктор Пінчук та інші гості.

Фото: Мистецький Арсенал

Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України вперше взяло участь у Фестивалі як програмний партнер: виступив співорганізатором експозиційного проєкту «Вдягаю піксель. Історії тих, хто обрав боротьбу» та представив документальний фільм «Спротив та єдність. Письменники пояснюють як не втратити майбутнє».

На ХІІ Книжковому Арсеналі традиційно була представлена «Вітрина новинок», яка реалізується з 2015 року у співпраці з медіаресурсом «Читомо». Цього року «Вітрина новинок» включала близько 200 книг, випущених українськими видавництвами з червня 2023 по травень 2024 року, що безпосередньо або опосередковано стосуються теми війни. Після завершення фестивалю книги з «Вітрини новинок» були передані бібліотекам, зруйнованим або пошкодженим внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у межах програми «Незламні бібліотеки» Українського ПЕН.

Цього року Книжковий Арсенал запустив програму Book Arsenal Fellowship Program — професійну ініціативу, в межах якої фестиваль відвідали семеро видавців та агентів з Чехії, Польщі, Данії, Грузії, Німеччини, Греції та Італії. Партнери програми — Український інститут книги та House of Europe — представили їм статистику українського книжкового ринку та можливості фінансування перекладів українських книжок. Учасники програми провели понад 60 B2B зустрічей з українськими колегами для встановлення партнерських відносин.

В останній вечір фестивалю відбулася музично-поетична подія «Opus Doloris. Багатоголосся» — присвячена загиблим від російської агресії українським письменникам: Вікторії Амеліній, Глібу Бабічу, Володимиру Вакуленку, Олегу Клюфасу, Максиму Кривцову, Ігорю Мисяку, Іллі Чернілевському

Фото: Serhii Khandusenko

Про те, які книги купувати найбільше на цьогорічному Книжковому Арсеналі, читайте за посиланням.


Читайте також: Нічні вечірки можуть змінити регіон. Як «Шум Рейв» зі Слов’янська популяризує український Схід

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024