Головна
>
Кіно
>

В Одесі пройде культурний фестиваль «Поруч»

В Одесі пройде культурний фестиваль «Поруч»

З 31 березня по 2 квітня в Одесі проходитиме фестиваль сучасної культури «Поруч». У програмі фестивалю — кінопокази українського кіно, презентації книжок, музичні виступи, дискусії та неформальне спілкування учасників.

Кіно

У кінопрограмі фестивалю покажуть чотири українські фільми:

  • Учасник програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю-2022, драма «Бачення метелика» режисера Максима Наконечного. До речі, одна з другорядних ролей у цьому фільмі стала акторським дебютом режисерки Наталки Ворожбит. Стрічка вийде у кіно 6 квітня.
  • Документальна стрічка про київського архітектора Флоріана Юр’єва «Нескінченність за Флоріаном» Олексія Радинського. Раніше програмна директорка Docudays UA Вікторія Лещенко розповідала нам, що фільм особливий, зокрема й для киян. Адже у ньому висвітлена історія модерністської споруди на Либідській — «Летючої тарілки» Флоріана Юр’єва:

«Фільм документує історію боротьби активістів із забудовниками. Перед повномасштабною війною був великий конфлікт між киянами й забудовником, який споруджував додаткові приміщення Оушен Плази й хотів використати “летючу тарілку”, порушуючи певне бачення архітектора. Тоді активісти та небайдужі кияни спільно з Флоріаном розпочали кампанію, перемовини із забудовниками і намагалися відстояти цю споруду у класичній формі».

  • Документальний фільм про українських художників-монументалістів Ади Рибачук та Володимира Мельниченка «Шелест кроків» Ксенії Кравцової.
  • Українська кінокласика, №5 у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно — «Камінний хрест» Леоніда Осики.

Читайте також: Післямова щасливого фіналу. Рецензія на фільм Максима Наконечного «Бачення метелика»

Після кожного показу учасники зможуть зустрітися з режисерами та кінознавцями.

Книги 

2 квітня відбудеться зустріч з авторкою, літературознавицею Вірою Агеєвою та презентація книг «За лаштунками імперії» та «Марсіани на Хрещатику». До речі, уривок із цієї книжки можна почитати за посиланням.

На фестивалі працюватиме бібліотека «Книжковий курінь», де будуть книжки від українських видавництв. Учасники події зможуть тимчасово взяти їх додому.

Музика

Кожного вечора у межах фестивалю буде музична програма. Зокрема, з діджей-сетами, музичним перфомансом Олексія Лупашка (Potreba Group), і живим виступом від Polje.

Квитки на фестиваль можна придбати за посиланням


Читайте також: В Україні відбудеться перший фестиваль квір-кіно

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024