Головна
>
Музика
>

«Їхав потяг в нікуди»: слухаємо релізи третього тижня травня

«Їхав потяг в нікуди»: слухаємо релізи третього тижня травня

Перший лонглей Крихітки за 14 років, дебютний мініальбом Berliner Döner, кліп O.Torvald про довоєнний Київ та інше. Релізи третього тижня травня слухають та коментують журналістка Дарія Подвишенна та музична оглядачка Лєра Зданевич.

Пиріг і Батіг — Замордовані. Подзвін перший (LP)

Робота над лонгплеєм почалася з початком повномасштабного вторгнення і триває досі, адже це перша частина триптиха. За задумом авторів, сама назва вже натякає на трагічні речі, які траплялися з Україною та її митцями. Тому для цього альбому використали тексти українських поетів, що були замордовані під час радянського режиму.

Дарія Подвишенна: «Мені подобається, як гарно вони відчувають вайб часу, в якому не жили. І з огляду на історичний контекст ця робота прям безцінна. На мою субʼєктивну думку. Дуже гарний альбом, дуже гарні емоції, більше додати нічого».

Крихітка — Мегалюбов (LP)

Це перший повноформатний альбом гурту за 14 років. 

«Цей альбом — виконана обіцянка, заряджена людьми, які в нас вірять і слухають. У ньому немає випадкових треків. Пісні створювались у різні періоди, до повномасштабного вторгнення та вже під час. Деякі з них не несуть відлуння війни, інші є прямою реакцією на сучасні події. Ми вирішили підсумувати цей етап творчості та зосередитися на новому матеріалі, вже з усвідомленням нового етапу історії», — коментує Олександра Кольцова

DrumMishanya — Пам’ятка (LP)

Міша Бікетов був учасником дніпровської творчої спільноти Module, а з перших днів повномасштабного вторгнення долучився до лав ЗСУ та був аеророзвідником у складі Module Squad. Більшість матеріалу альбому Міша написав в бліндажах та імпровізованій «міністудії» на ППД біля лінії бойового зіткнення, в проміжках між виконанням бойових завдань. Михайло «Рудий» Бікетов загинув 18 березня 2024 року під час виконання бойового завдання. 

анастимоза — Холодні лапи Фауста (LP)

Дебютний повноформатний альбом виконавиці, який фона наповнила готичним саундом, релігійними алюзіями та іронією.

«”Холодні лапи Фауста” — це мандрівка в глибину душі, яка поєднує в собі релігійні відтінки з віддзеркаленням самоідентифікації. Кожна пісня є концепцією — крок у вічний пошук сенсу і розуміння світу, присвячена персонажам, які змінили моє бачення життя. Від почуття розчарування та тривожності до найспокійнішої фази — самопізнання та внутрішнього миру. “Холодні лапи Фауста” присвячений моїй кішці Фаустині», — коментує анастимоза

K.E.D.R.O.V.A — Ясочка (LP)

Лєра Зданевич: «Мене підкупив цей меланхолійний жіночий синт-поп з вайбами 90-х ще на ЕР Naspravdi, проте це звучало доволі сиро, більше як проба пера з окремими напрочуд вдалими піснями. Та Кедрова рухається далі й продовжує себе шукати у нашаруваннях електронного саунду разом з Юрієм Хусточкою. Як на мене, пошуки мають свої результати — Ясочка звучить цілісніше й цікавіше за дебютник. Тому хочеться утриматися від очевидних референсових ярликів і просто спостерігати за артисткою далі»

anton malynovskyi — вулиця (EP)

Антон Малиновський — композитор родом зі Снігурівки Миколаївської області, створює експериментальну електронну музику різних жанрів — від ембіенту до харш-нойзу. ЕР вулиця є першим з трьох релізів циклу «місто», в яких виконавець осмислюює простір навколо людини та способи взаємодії з ним.

Berliner Döner — жуки в бурштині (EP)

жуки в бурштині — дебютний мініальбом музиканта, що присвячений людині та її хаотичним спробам наново осягнути себе в реальності війни. Кожна пісня тут про різні захисні реакції, що генерує наш мозок аби подолати стрес: іронія, втеча у спогади або мрії, агресія, відмова від відповідальності, фаталізм.

«Цей мініальбом для мене по суті якась шафа чи поличка, щоб кудись подіти складні, нерозв’язні емоції, які виникли в мене за останні півроку. Основним їхнім тригером є, звичайно ж, війна. Вона зараз найголовніший стрес-фактор у житті кожної знайомої мені людини», — коментує музикант. 

Waldemar — Літній вайб (EP)

За словами рівненського виконавця Waldemar, натхненням до написання та випуску реп альбому стала його служба у лавах ЗСУ, де він і написав половину пісень релізу. 

O.Torvald — Амстердам

Учасники гурту називають трек найлегшою і найпозитивнішою піснею альбому Втома. За задумом авторів, пісня називається Амстердам, адже це місто свободи, але він виступає лиш як символ, насправді цей трек про довоєнний Київ.

Дарія Подвишенна: «Звучить олдскульно, приємно. Моментами хочеться більше динаміки».

Parfeniuk — На даху

«Можливо, ви давно хочете зізнатись у своїх почуттях, але чекали підходящого моменту. Ідеальний рецепт від баті романтики: організовуйте побачення, включайте мою пісню “На даху” і вуаля! Пари зі стажем, ви теж підтягуйтесь», — коментує Parfeniuk

Soundots, Grisly Faye — I’m Sorry 

Soundots — гурт, що виник на початку 2023 року в Дніпрі, коли три місцеві музиканти вирішили втілити своє бачення іконічного в 90-2000-х роки трип-хоп саунду. I’m sorry — перший трек із анонсованого повноформатного альбому гурту Dark Circuit, який вийде 31 травня.

Wellboy, Brykulets — Перший крок

У спільній роботі виконавці співають про перше кохання, мрії та надії. За словами артистів, пісня розкриває емоційний спектр нових відносин і першого кроку назустріч, який може змінити все.

Pvnch — FPV 

Трек є частиною збору, який запустило «OTG» на виробництво дронів. Долучитися до нього можна за посиланнями. Усі зібрані кошти з треку та донати підуть на виготовлення дронів для бійців ССО, 3ОШБ та інших підрозділів. 

Grisana — Вже на ти

«Це пісня на межі самотності та справжньої дружби. Усі ми втрачали друзів чи близьких людей і часто разом з людиною, яка йде з твого життя, наче відривається і велика частинка тебе самого. У таких ситуаціях настає момент, коли потрібно покласти кінець цьому стану, прожити, зашити всі рани й почати спочатку відбудовувати свій внутрішній світ», — поділилася Grisana.

Райчу — Сам

Це перший реліз хіп-хоп виконавця Райчу після виходу альбому та творчої паузи. Райчу ділиться, що цим треком змінює стиль та заглиблюється у рефлексії на тему пошуку себе в цьому світі.

Hura — Брудні танці

Hura — колишній учасник гурту Alco Brothers після десятирічної паузи у творчості, презентує кліп на свій четвертий сингл.

«Ця пісня написана мною протягом шести років, з повним завершенням аж до сьогоднішнього дня, тут я виклав особливо важкий період свого  життя. “Брудні танці” частково моя сповідь…», — коментує виконавець.

Лісан — Літати

Лісан — це рок-виконавиця родом з Харкова, яка дебютувала у травні 2023 року. За її словами, пісня Літати була написана, щоб надихнути жінок розкрити свою сексуальність та жіночність, відчути себе і не соромитися своїх бажань. 

Volkanov — Анастасія

За словами артиста пісня Анастасія — це присвята одному з найпоширеніших і найпопулярніших жіночих імен.

Tamashi — Не йди

Як розповідає артистка, її пісня віддзеркалює складний шлях після розставання. 

Yevhenii Dubovyk, ptaho__ — Escapism (feat. Dimas Kryshtal, Stanislav Diachenko)

Трек — про втечу від реальності у свій власний внутрішній світ за допомогою факторів, що відволікають: комп’ютерні та настільні ігри, музика, книги, фільми, аніме тощо. Під час прослуховування треку можна прослідкувати за шляхом уявного ігрового персонажа крізь калейдоскоп різноманітних світів. Від впевненого та рішучого старту, через провалля у стан невагомості та невизначеності до повернення у попереднійсвіт і стан. 

Kozak Siromaha — Козацька

«Я завжди відкритий до нового звучання, і ця пісня тому доказ. Зараз саме час робити пісні, які будуть підіймати дух, будуть звучати у військових, волонтерів і активних громадян, які прагнуть прикласти руку до нашої боротьби», — коментує виконавець. 

Anit — Один на один

У пісні київська виконавиця Anit розкриває свою історію кохання. 

LuftPauza — Іскра

Трек був написаний ще у 2016 році, коли один із учасників гурту повертався з коледжу на метро. За словами виконавців, на цю пісню ставку вони не робили, але декілька разів грали на концертах, а згодом виклали фрагмент у тікток, де вона завірусилася. Наразі під Іскру зняли майже тисячу відео. 

oneWitch — Тримай 

oneWitch (Вікторія Родько) — фіналістка Нацвідбору-2022, учасниця 13 сезону «Голосу країни» та фронтвумен гурту OY Sound System. Свій новий сингл виконавиця описує як сповідь про силу духу і безумовну віру в себе та свою мрію, навіть коли ти пережив злети й падіння на дно

uvi sni — не хочу

За задумом виконавців, це трек-звернення, що передає втому, роздратування та неприязнь кожної дівчини, яка хоча б раз у житті зустрічала «тих самих» чоловіків — надокучливих, токсичних та замкнених у власних світах. 

Osty — Фонтан

У новому релізі Osty співає про красу теплих днів, проведених з другою половинкою. Герой пісні кидає роботу, щоб поринути у вир емоцій з коханою: фонтан, море, океан, обійми та щирість

Kris Gara — Моя залежність

Це спільна робота чернівецької реп-виконавиці Kris Gara із українським саундпродюсером Ігорем Потягом та чеським хаус-діджеэм DJ UG. Пісня навіяна депресивним настроєм війни, коли лише промінь задоволення від власної самовідданості може стати тим самим каталізатором до дій.

qBuy — IQ

Трек є стилістичним продовженням попереднього релізу Попіл. У пісні хіп-хоп-артист qBuy висвітлює актуальні, на його думку, для багатьох проблеми – «overthinking» та буденність. 

Rymma — Термін придатності

Це другий сингл з майбутнього EP Варта більшого. Виконавиця ділиться, що сенс треку —  відчуття себе після токсичних стосунків, робота над собою та розуміння важливості уникати токсичних людей.

Papa’s Old Speaker — До нестями

Цим релізом гурт тизерить вихід свого повноформатного альбому. У треку йдеться про короткий спалах закоханості у дівчину, яку співзасновник гурту Женя зустрів в одному із галасливих львівських барів торік.

Alexjazz — Були квітами

«Написати цю пісню мене надихнула поезія поета Доби Розстріляного Відродження Володимира Свідзінського. Я прочитав прекрасну фразу “були квітами“ і відразу сів писати пісню та текст, які потоком лилися з мене, а тепер слухаєте і ви», — розповідає Alexjazz.

Ostrovskyi — Злий

Виконавець називає трек музичною інтерпретацією пристрасної сварки між закоханими, яка живить їхні почуття.

«У стосунках ми по-різному реагуємо на складнощі. Іноді, коли пристрасть досягає піка й виходить з-під контролю, наші гріхи стають більш видимими. Проте трек — це не лише про конфлікти, але й про усвідомлення та переосмислення власних дій і почуттів», — коментує Ostrovskyi

Дарія Подвишенна: «Мені здається, він трохи косить під two feet і хоче опинитися в секс-плейлистах. Куди я, власне, цей трек не додам».

Mar’yaЗнаю

Це дебютний сингл сольного проєкту Марії Архіпової, фронтвумен рок-гурту Amariia, який у 2022 році брав участь у Нацвідборі. Свою першу пісню виконавиця присвячує кожному, хто закоханий або колись кохав.


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: «Найстрашніше — неможливість щось змінити». Поет та музикант Ігор Меліхов про культурний ландшафт Чернігова та окупацію

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024