Головна
>
Кіно
>

Мінкульт поновив замовлення фільмів та серіалів і замовив 13 нових проєктів на 50 мільйонів гривень

Мінкульт поновив замовлення фільмів та серіалів і замовив 13 нових проєктів на 50 мільйонів гривень

Державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» поновило замовлення серіалів, документальних та художніх фільмів, які транслюватимуться на телеканалі «Дім». Йдеться про 52 проєкти, що були відібрані за результатами конкурсу, який Мінкульт проводив із травня по червень 2023 року. Частина кіновиробників уже отримала частину коштів за початок зйомок, повідомляє «Детектор медіа». 

Окрім того, до списку замовлень додали ще 13 проєктів на суму понад 50 мільйонів гривень. 

Фото ілюстративне

Передісторія

У травні 2023 року ДП «МПІУ» розпочало конкурс відбору проєктів для створення нових українських серіалів та фільмів. Серед причин проведення такого конкурсу держслужбовці називали «зростання переглядів російських серіалів в українському сегменті YouTube», що зумовлює потребу фінансувати українські проєкти. Про умови проведення цього конкурсу читайте за посиланням.

8 червня конкурс завершився. Всього, за словами представників МПІУ було подано 123 заявки, з яких перемогли 53 проєкти від 32 українських кіновиробників. 

Після проведення конкурсу держпідприємство почало укладати договори й станом на 19 липня підписало 17 контрактів на суму понад 150 мільйонів гривень. Раніше ми писали, що кошти переважно отримали давні гравці ринку й великі холдинги —  FilmUA, компанії зі структури колишньої Star media, зі структур Starlight media, «Квартал 95», «1+1 media» тощо. Також розповідали, що частину закупівель представники громадськості почали оскаржувати в Держаудитслужбі. Про це, а також про те, які проєкти перемогли в конкурсі, читайте за посиланням

Загалом на створення цих проєктів з держбюджету було виділено 400 мільйонів гривень — це викликало обговорення щодо виділення державних коштів й на цьому фоні Володимир Зеленський доручив премʼєр-міністру Денису Шмигалю знайти заміну теперішньому міністру культури й інформаційної політики Олександру Ткаченку. 

За тиждень Ткаченка було звільнено, а його тимчасовим виконувачем обов‘язків призначили Ростислава Карандєєва. Той у коментарі виданню «Еспресо» казав, що вважає виробництво серіалів актуальним, але стверджував, що слід зосередити увагу на документалістиці.

Читайте також: Рекап діяльності Ростислава Карандєєва: що зробив в.о міністра культури за перший місяць на посаді?

Що відбувається зараз?

Найдорожчим проєктом, який переміг у клнкурсі був серіал «Смт Інгулець» із загальним бюджетом 33,6 мільйонів гривень. Серіал мала знімати команда телеведучого Юрія Горбунова. Про серіал також можна прочитати в нашому попередньому матеріалі. 

Після звільнення Ткаченка Горбунов розірвав контракт на зйомки серіалу. 

Журналістка Dozorro Transparency International Ukraine Дарина Синицька для видання «Детектор медіа» дослідила, що з іншими продакшенами угоду не розірвали, а деяким з них навіть виплатили кошти на початок роботи. 

Це, зокрема, ТОВ «Гуд Монінг Дістрібьюшн», якому виплатили 1,6 мільйона гривень за документальний фільм-дослідження до 90-ї річниці Голодомору «Сімейний альбом».  

Таку ж суму отримало ТОВ «Ми — Україна», що працюватиме над серіалами Fuhrer 2.0 та «Цілі».

416 тисяч виплатили для ТОВ «Фільмстрім» за мелодраму «Продовження роду».

810 тисяч отримало ТОВ «‎Лайт Коммунікейшн» за документальні серіали «Вміст чутливого характеру» та Homo amans, загальний бюджет яких складе понад 4 мільйони гривень. 

Також 194,7 тисяч виплатили ТОВ «Прокіно» за серіал «Одна родина».

Як повідомляє «Детектор Медіа», 29 серпня ДП «‎МПІУ» поновило темпи замовлень у переможців конкурсів. Відтак, до 21 замовлення додалося ще 13 на суму 50,2 мільйони гривень.

Йдеться про наступні проєкти:

ТОВ «‎Фільмстрім» — серіал «Пором» у жанрі воєнної мелодрами на 4 епізоди по 45 хвилин, за 9,8 мільйонів.

ТОВ «Енержи Фільм Продакшен»: серіал «Моє кіно» на дві серії по 45 хвилин, вартістю 5,9 мільйонів гривень та серіал «Сімейний консультант» на 16 епізодів по 45 хвилин, за 17,4 мільйони.

ПП «‎Продюсерська Агенція “‎АССА”» — короткометражна психологічна драма «Солдатик» на 25-30 хвилин за 3,1 мільйона гривень. 

ТОВ «‎Український продюсерський ХАБ» — серіал «Серце знає», на 8 епізодів по 45 хвилин, вартістю 17,2 мільйони гривень.

ТОВ «Мейнстрім Пікчерз»: серіал «Одна велика родина» (4 серії по 45 хвилин) на 7,6 мільйона гривень, серіал «Мистецтво в тіні війни» (4 епізоди по 45 хвилин) на 4,5 мільйона гривень та серіал «Мангровий гай» (4 епізоди по 45 хвилин) за 9 мільйонів. 

ТОВ «‎Мамас Продакшн»: детективний серіал «Кронін» на 8 серій по 45 хвилин, вартістю 14,5 мільйонів гривень.

ТОВ «‎СЛМ Новини» — два документальних фільми, кожен із яких матиме по 2 серії тривалістю 45 хвилин: «‎Битва за історію» за 2,3 мільйони і «‎Другий фронт» за 2 мільйони.

ТОВ «‎Старлайт Філмс» — документальний фільм «‎Лікарі» на 45 хвилин, за 1,8 мільйона.

ТОВ «‎Прокіно» — мелодраматичний серіал «‎Вглиб кролячою норою» («Впізнай мене») на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого коштуватиме 16,9 мільйона.

Тобто загалом Мінкульт замовив 35 серіалів та фільмів загальною вартістю 216 мільйонів гривень.


Читайте також: Юлія Федів може очолити Мінкульт. Що про неї відомо?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024