Головна
>
Кіно
>

Одеський кінофестиваль оголосив міжнародну конкурсну програму

Одеський кінофестиваль оголосив міжнародну конкурсну програму

З 19 по 26 серпня відбудеться 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Організатори події оголосили міжнародну європейську конкурсну програму. До неї увійшло сім повнометражних фільмів від режисерів із Франції, Німеччини, Швеції, Латвії, Румунії, Польщі та Італії. Про це йдеться на сторінці фестивалю у фейсбуці. Цього разу кінофестиваль відбудеться одразу в двох містах — в Одесі в Чернівцях. Зокрема, в Чернівцях покази відбудуться на двох локаціях: у кіномистецькому центрі імені Івана Миколайчука та у кіноконцертній залі кінотеатру «Чернівці». 

LiRoom є інформаційним партнером події.

Список фільмів з європейської конкурсної програми

«Батьківщина»
Режисери: Олександр Міхалкович та Ганна Бадзяка (Швеція, Україна, Норвегія)

Фільм розповідає про те, як у 2020 році білоруська військова практика насильницьких знущань, тортур і вбивств призовників, яку застосовували як засіб контролю, призводить до спалаху невдоволення серед населення.

Олександр Міхалкович

«Валерія виходить заміж»
Режисер: Мікаль Вінік (Ізраїль, Україна)

Стрічка розповідає про молоду дівчину Валерію, яка приїжджає з України до Ізраїлю, щоб зустрітися зі своїм майбутнім чоловіком. Вони мають одружитися за домовленістю в Інтернеті. В аеропорту Валерію зустрічає її сестра Христина зі своїм чоловіком — жінка вже певний час живе в Ізраїлі, і вийшла заміж так само за домовленістю. Христина задоволена своїм життям і хоче того ж для своєї сестри. Але впродовж дня у Валерії з’являються сумніви.

Кадр з фільму

«Дивертисмент»
Режисери: Марі-Кастіль Менсьон-Шаар (Франція)

Головні героїні люблять класичну музику та мріють пов’язати своє життя з мистецтвом. 17-річна Захія хоче стати диригенткою і виступати у найзнаменитіших концертних залах світу. Її сестра вміє грати на віолончелі та постійно вдосконалює свої навички. Обидві дівчини роблять все, щоб їхні бажання здійснилися. Вони багато і наполегливо працюють, завдяки чому відразу після закінчення школи вступають до консерваторії. У цьому навчальному закладі щороку відбувається великий концерт, і Захія хотіла б диригувати ним, але організатори обирають іншу кандидатуру. Щоправда, навіть після цього дівчина не поспішає впадати у відчай і збирається зробити все, щоб заслужити таку честь, а рідна сестра стає її вірною помічницею.

«Правило двох стін»
Режисер: Девід Гутник (Україна, США)

Фільм розповідає про війну в Україні очима митців, які живуть і творять у розпал воєнних подій. Робота висвітлює роль культурного та духовного спротиву в часи потрясінь. Зокрема, у фільму покажуть засновницю Львівського муніципального Мистецького центру та культурної агенції «Лінія втечі» Ляну Мицько, музичного виконавця Паліндрома, львівську художницю із псевдонімом Kinder Album, художницю та ілюстраторку Богдану Давидюк та культурну активістку Діану Берг.

Режисером стрічки став Девід Гутнік, а продюсерами — Ольга Бесхмельниціна, Сем Бісбі та Стейсі Рейсс

Нагадаємо, цьогоріч фільм потрапив у програму кінофестивалю «Трайбека», який проходив з 7 по 18 червня у США.

Кадр з фільму

«Сестри»
Режисерка: Лінда Олте (Латвія, Італія)

Героїні фільму — 13-річна Анастасія та 9-річна Діана, які живуть у дитячому будинку і чекають на зустріч зі своїми майбутніми прийомними батьками — побожною американською парою. Молодша сестра хоче потрапити до багатої Америки, а от Анастасія нікуди їхати не хоче. Вона одержима пошуками своєї справжньої матері. У результаті, дівчинка її знаходить, але краще б цього не відбулося.

Сюжет стрічки ґрунтується на реальній історії, і спочатку режисерка Лінда Олте планувала її як документальну.

Кадр з фільму

«Ссавці»
Режисер: Себастьян Михайлеску (Румунія, Польща, Німеччина)

Людина на межі втрати контролю відкриває світ дивних ритуалів і тривожних спільнот, аж поки межі між реальним і сюрреалістичним починають стиратися.

«Червоне небо»
Режисер: Крістіан Петцольд (Німеччина)

За сюжетом, молодий письменник відпочиває з друзями на берегу Балтійського моря. Він має завершити рукопис, натомість застрягає в любовному трикутнику і не може вибратися з глухомані через лісову пожежу.

Переможці Міжнародної європейської конкурсної програми визначаються в номінації «Найкращий європейський повнометражний фільм». А оцінювати конкурсні фільми буде Міжнародне журі, склад якого буде оголошено незабаром.

Про 10 фільмів, які увійшли до національної конкурсної програми фестивалю, ми писали раніше. Прочитати про них можна за посиланням.


Читайте також: Відео дня: дивимося трейлер фільму «День Незалежності»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024