Головна
>
Кіно
>

Стрічка «Ми не згаснемо» потрапила до селекційного списку Європейської кіноакадемії (оновлено)

Стрічка «Ми не згаснемо» потрапила до селекційного списку Європейської кіноакадемії (оновлено)

Фільм «Ми не згаснемо» ркжисерки Аліси Коваленко потрапив до селекційного списку документальних фільмів Європейської кіноакадемії.

Стрічка «Ми не згаснемо» розповідає про п‘ятьох підлітків з Донеччини. Герої живуть у прифронтових містечках Золоте та Станиця Луганська, що розташовані недалеко від лінії зіткнення на Луганщині. Вони мріють про зміни в своєму житті, замислюються про подальше майбутнє і несподівано отримують пропозицію вирушити до Гімалаїв.

Це копродукційний фільм України, Франції та Польщі. Режисерка почала працювати над цим проєктом у 2019 році. З початком повномасштабного вторгнення приєдналась до лав ЗСУ, але через кілька місяців повернулася до роботи над фільмом.

Саундтрек до фільму писав польський композитор Войтек Фрич. Для Аліси Коваленко це був перший досвід роботи з композитором:

«Коли ми зустрілися із Войтеком, то одразу було враження, що він відчув цей фільм. Ми разом працювали: шукали енергію й потрібне звучання. Це був творчий пошук і наш спільний, і окремо композитора», — розповідала Аліса Коваленко для Ліруму.

Про те, як створювався саундтрек до фільму та які ще пісні в ньому використані — читайте за посиланням.

Селекційний список претендентів на премію Європейської кіноакадемії налічує 14 повнометражних фільмів, які вважаються найголовнішими документальними хітами року. 

У вересні організатори премії оголосять додаткові фільми, які увійдуть до цього списку. Стрічки-претенденти на нагороду переглянуть 4600 членів кіноакадемії. Оголошення номінантів у категорії «найкращий європейський документальний фільм року» відбудеться 7 вересня. Церемонія нагородження переможців відбудеться у грудні 2023-го.

Прем‘єра стрічки відбулася на 20-му фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. Проєкт отримав нагороду за найкращий фільм.

Режисерка Аліса Коваленко також отримала нагороду за режисуру на Одеському міжнародному кінофестивалі, який в цьому році відбувся у Чернівцях. Її фільм отримав нагороду від Association Talented U найкращий документальний фільм у сфері захисту прав людини.

Нагадаємо, що цьогоріч стрічка також потрапила у список номінантів на премію «Золота Дзиґа» в категорії «найкращий документальний фільм».

Доповнено 31 серпня, 13:00

Також у списку претендентів на премію Європейської кіноакадемії — фільми «Звідки куди» Мачека Хамела та «Батьківщина» режисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча. 

Стрічка «Звідки куди» розповідає про евакуацію українців, яким допомагає польський волонтер Мачек Хамела. Він долав десятки тисяч кілометрів аби відвезти біженців до Польщі. Мачек проїжджав повз покинуті будинки, заміновані поля та численні військові блокпости та фільмував документальну стрічку за кермом автомобіля.

Цьогоріч фільм був визнаний найкращим українським повнометражним документальним фільмом на ОМКФ.

Фільм «Батьківщина» був створений у копродукції Швеції, України та Норвегії. Він розповідає про те, як у 2020 році білоруська військова практика насильницьких знущань, тортур і вбивств призовників, яку застосовували як засіб контролю, призводить до спалаху невдоволення серед населення. Фільм також був представлений на ОМКФ у європейській конкурсній програмі.


Аліса Коваленко — режисерка, військовослужбовиця. На початку повномасштабного вторгнення захищала Україну у складі Української добровольчої армії (УДА), спочатку під Києвом, потім під Харковом до липня 2022 року. Повернулася з фронту, аби закінчити роботу над фільмом «Ми не згаснемо». У серпні 2023 року режисерку було обрано однією з трьох фіналісток «Золотої стипендії для жінок 2023» від Oscars Academy (Академія кінематографічних мистецтв і наук).

Європейська кіноакадемія — об’єднання представників кіноіндустрії, засноване 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для пропагування європейського кінематографу у світі. Академія відома своєю щорічною премією «Європейський кіноприз», яка вважається найголовнішою серед подій організованих академією.


Читайте також: У Києві відбудеться закриття фестивалю «Протасів Яр». У програмі: «Пиріг і батіг», Zwyntar, «Гуляйгород» та інше

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024