Головна
>
Кіно
>

«Звідки куди», «Ссавці», «Правило двох стін» та інше — Одеський кінофестиваль оголосив фільми-переможці

«Звідки куди», «Ссавці», «Правило двох стін» та інше — Одеський кінофестиваль оголосив фільми-переможці

З 19 по 26 серпня у Чергівцях проходив 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. У ньому взяли участь 46 фільмів, що змагалися в міжнародній, національній та спеціальній конкурсних програмах. Журі фестивалю обрало переможців у кожній з номінацій та присудило спеціальні відзнаки режисерам. Серед переможців — документальний фільм Мачека Хамела «Звідки куди», ігровий фільм Міхаль Вінік «Валерія виходить заміж», стрічка «Ссавці» Себастіана Міхеілеску та стрічка «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко.

Лірум є інформаційним партнером події, тож розповідаємо, які стрічки перемогли на кінофестивалі.

Переможці національного конкурсу

Журі національного конкурсу Марина Ер Горбач, Ерік Вайнріб, Теона Струґар Мітевська та Вацлав Маргоул визнало найкращим українським повнометражним фільмом роботу Міхаль Вінік «Валерія виходить заміж».

За сюжетом, молода дівчина Валерія приїздить до Ізраїлю, щоб зустрітися зі своїм майбутнім чоловіком, із яким має одружитися за домовленістю. Її сестра вийшла заміж так спмо, за домовленістю, і почувається щасливою в цьому шлюбі. Але Валерія починає вагатися щодо свого рішення.

«Цей фільм створювався без державної підтримки на початку локдауну, а закінчився під час повномасштабної війни. Своїм прикладом ми хочемо надихнути всіх вас на те, щоб ви продовжували створювати, незважаючи ні на що, українське кіно», — розповіла копродюсерка фільму Анна Яценко.

Продюсером фільму став Володимир Яценко, який нині перебуває на фронті, тож не був присутній на фестивалі.

А фільм Мачека Хамела «Звідки куди» був визнаний найкращим українським повнометражним документальним фільмом. Стрічка розповідає про евакуацію українців, яким допомагає польський волонтер Мачек Хамела. Він долав десятки тисяч кілометрів аби відвезти біженців до Польщі. Мачек проїжджав повз покинуті будинки, заміновані поля та численні військові блокпости та фільмував документальну стрічку за кермом автомобіля.

Переможець міжнародного конкурсу

У міжнародній конкурсній програмі переміг фільм «Ссавці» Себастіана Міхеілеску. Журі у складі Дмитра Сухолиткого-Собчука, Сімони Бауман та Едвінаса Пукшти визнало його найкращим європейським фільмом. Стрічка розповідає про те, як людина на межі втрати контролю відкриває світ дивних ритуалів і тривожних спільнот, поки межі між реальним і сюрреалістичним починають стиратися.

«Це перший приз, який здобув фільм “Ссавці” і я неймовірно пишаюся. Хочу передати подяку нашій чудовій команді, людям, які мене підтримали, та моїй родині. Також хочу висловити захоплення тією роботою, яку здійснює команда Одеського кінофестивалю», — поділився враженнями режисер стрічки.

Спеціальні відзнаки міжнародного конкурсу

Спеціальну відзнаку Міжнародного конкурсу отримав фільм Крістіана Петцольда «Полум’яне небо». За сюжетом, молодий письменник відпочиває з друзями на березі Балтійського моря. Він має завершити рукопис, натомість застряє в любовному трикутнику і не може вибратися з глухомані через лісову пожежу.

Ще одну відзнаку отримав фільм «Правило двох стін» Девіда Гутніка. Фільм розповідає про війну в Україні очима митців, які живуть і творять у розпал воєнних подій. Робота висвітлює роль культурного та духовного спротиву в часи потрясінь. 

«Мене запитували, чому я займаюся мистецтвом зараз? Хотів би повторити слова режисерки фільму “Клондайк“. Ми говорили про це, і вона мені розказала, що у 2015 році, коли частину території Донбасу окупували, там все зупинилося. Затишшя було і у мистецтві теж. А кіно, як його складова, має бути культурною зброєю, і продовжувати зніматись. І я хочу сказати додати: росія – країна-терорист!», — сказав Гутнік.

Спеціальні відзнаки національного конкурсу

Спеціальну відзнаку отримав фільм Аліси Коваленко «Ми не згаснемо». Стрічка отримала 500 фунтів стерлінгів від Association Talented U як найкращий документальний фільм в сфері захисту прав людини.

Стрічка розповідає про п‘ятьох підлітків з Донеччини, які вперше серйозно задумуються про власне майбутнє. Вони мріють втекти не лише від війни, але й від нудьги маленького містечка. Тоді несподівано їм трапляється нагода вирушити в довгу подорож до самісінького Непалу.

Аліса Коваленко також отримала спеціальну відзнаку як найкраща режисерка та отримала приз від партнера ОМКФ компанії Samsung.

Читайте також: Radiohead, Blink-182 та непальська музика: детально про саундтрек до «Ми не згаснемо»

Спеціальну відзнаку за найкращу жіночу роль здобула Каріна Химчук за роль у фільмі «Ти мене любиш?» режисерки Тоні Ночбрьової. А спеціальну відзнаку за найкращу чоловічу роль вручили Дмитру Нежельському за роль у фільмі «Сашенька» режисера Олександра Жовна.

Нагадаємо, фільмом закриття фестивалю стала стрічка австрійської режисерки Джессіки Гауснер «Клуб Зеро», міжнародна прем’єра якої відбулась в основному конкурсі 76-го Каннського кінофестивалю.

Генеральна директорка ОМКФ Анна Мачух зазначила, що результати голосування журі підкреслюють, як важливо українському кінематографу інтегруватись у світову кіноспільноту і створювати якісне кіно.


Одеський міжнародний кінофестиваль — щорічний кінофестиваль, який проводиться в Одесі у середині липня. Уперше відбувся у 2010 році. Перші два роки фестиваль позиціонував себе як фестиваль фільмів для глядачів із особливим почуттям гумору. Згодом розширив спрямованість і заявив про себе як фестиваль артмейнстриму: кіно високого художнього рівня, розраховане на широку аудиторію. Із 2016 року конкурсна програма складається з трьох повноцінних розділів: Міжнародна конкурсна програма, Національна конкурсна програма (включає повнометражні та короткометражні фільми виробництва України або зняті в ко-продукції з Україною) та Конкурс європейських документальних фільмів.


Читайте також: Презентація книжки Чеха, оповідання під келих з Андруховичем — Meridian Czernowitz оголосив програму

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024