Головна
>
Кіно
>

Переоцінка ідентичності та минулого: гід Одеським кінофестивалем

Переоцінка ідентичності та минулого: гід Одеським кінофестивалем

З 19 по 26 серпня відбудеться 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Покази конкурсних, позаконкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи відбудуться у Чернівцях. 

А покази ретроспективних та спеціальних програм відбудуться в Одесі в кінотеатрі Multiplex. 

Спеціально для Лірум кінокритик Ігор Кромф обрав 5 стрічок, на які радить звернути увагу.

Лірум є інформаційним партнером кінофестивалю.

«Крихка пам’ять»

Документальна робота оператора Ігоря Іванька, українська прем’єра якої відбулась у червні на фестивалі Docudays. 

Дідусь Іванька — Леонід Бурлака — відомий оператор Одеської кіностудії. Однак зараз він пенсіонер з синдромом Альцгеймера. Онук-оператор намагається зафіксувати спогади дідуся про операторську роботу в 1960-80-х роках, поки ще він має змогу щось згадувати.

«Крихка пам’ять» — це дуже щемке й інтимне кіно про родину, ремесло, пам’ять та Одесу, яке однією окремою сімейною історією підіймає значно фундаментальнішу проблему збереження пам’яті.

 «Сашенька»

Режисер Олександр Жовна презентує свій новий фільм «Сашенька». Це детективний трилер про убивство, трансгендерність та безумство у радянській дійсності. Чорно-біла артхаусна стрічка, яка змусить відчувати моторошність та холод поза спиною. 

«Ти мене любиш?»  

Другий повний метр Тоні Ноябрьової. Стрічка продовжує тенденцію українського кіно на рефлексію 1990-х років. «Ти мене любиш?» — це трохи смішна, трохи чутлива, трохи бунтарська історія дорослішання сімнадцятирічної Кіри, батьки якої розлучаються, а батьківщина змінюється. 

Кадр з фільму

«Присвячення Єві»

Темна конячка цього кінофестивалю. Фільм Сергія Сторожева вийшов лише у 2023 році й інформації про нього зовсім небагато. За описами, це радше трилер, який розповідає про інтерв’ю нобелівського лауреата провінційному журналісту, завдяки якому інтерв’юєр дістає «скелет з шафи» свого героя.

«Крик моєї крові: історія Gogol Bordello»

Євген Гудзь — культовий персонаж в українській культурі, а його гурт Gogol Bordello — це унікальне явище джипсі-панку у світовій музиці. Тому подивитися документальний фільм на основі неопублікованих фото та відеоархіві про історію Гудзя, його усвідомлення власної ромської ідентичності та життя у міграції — це дійсно те, що може бути цікавим та захопити.

Повний перелік фільмів, що увійшли до національної конкурсної програми, читайте за посиланням.

Нагадаємо, що цьогоріч кінофестиваль відбудеться одразу в двох містах — в Одесі в Чернівцях. Зокрема, в Чернівцях покази відбудуться на двох локаціях: у кіномистецькому центрі імені Івана Миколайчука та у кіноконцертній залі кінотеатру «Чернівці». 


Читайте також: У Києві відбудеться шостий мистецький фестиваль Bouquet Kyiv Stage

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024