Головна
>
Відео
>

O.Torvald випустили одразу два кліпи, повернулися до гітарного звуку та презентували барабанщицю

O.Torvald випустили одразу два кліпи, повернулися до гітарного звуку та презентували барабанщицю

Сьогодні, 18 квітня, гурт O.Torvald повернувся із річної творчої перерви, випустивши перші сингли з майбутнього альбому та кліпи на них.

Першою піснею стала Два Нуль Один Вісім. Як розповіли O.Torvald, ця пісня є особливою та особистою для фронтмена Жені Галича, адже присвячена його батьку: «Це історія втрати близької людини та спроба зібрати себе по шматкам». Сюжет кліпу обігрує життя учасників гурту під час творчої перерви. Єдиний, хто не фігурує у кліпі – це нова барабанщиця O.Torvald.

 

Зате нова барабанщиця O.Torvald, яку до речі звати Hebi, грає центральну роль у другому кліпі на пісню Назовні:

«Ніколи не думав, що буду працювати з дівчиною у рок-гурті, але вона стала символом початку нової світлої смуги для O.Torvald. Ми випадково побачили її відео в інтернеті і наступну годину свого життя я взагалі не пам’ятаю, адже все що ми робили, це передивлялися як вона віртуозно знищує барабани. Вона талановита, енергійна, запальна та не боїться виходити за рамки. Тому ласкаво просимо у сім’ю і сподіваємось, що вам сподобається!», – коментує Женя Галич.


 Льоша Бондаренко

O.Torvald вирішили повернутися масштабно. Рік про них нічого не було чутно – Женя Галич займався проектом Megogo Live, періодично постив сторіз зі студії, але ані публічних концертів, ані нових пісень не було. Останні два альбоми – #нашілюдивсюди та Бісайди – промотувалися на тлі не самої вдалої участі гурту у «Євробаченні». Гурт взяв паузу чи то через те, що втомився, чи то через те, що хотів накопичити матеріал.

Два кліпи, які вийшли сьогодні, – це історія у двох частинах. У Два, нуль, один, вісім Женя Галич, у доволі постапокаліптичних декораціях, збирає гурт докупи. На звалищі знаходить діджея Полярника. У компанії, схожій на збір анонімних алкоголіків, віднаходить гітариста Дениса. Згодом забирає й Жеку Страуса, який беззмістовно жбурляє пляшки в стіну. Гурт знаходить інструменти, але всі розуміють – не вистачає барабанщика. Нещодавно з колективу пішов Саша Солоха, який грав з O.Torvald із 2011. А Вадим Колісніченко, який прийшов йому на зміну, довго не протримався.

Таким чином Галич зашиває у цей кліп подвійний сенс – це історія про повернення до творчості та висвітлення беззмістовності життя кожного з музикантів без музики. Разом із тим це історія про втрату батька, яка стала поворотним моментом у житті фронтмена. Два, нуль, один, вісім – 2018, минулий рік, важкий рік, сповнений втрат, який гурт залишає і вривається в нове життя. Кліп закінчується на трикрапці…

І O.Torvald недовго тримають інтригу. Цього ж дня виходить кліп Назовні, у якому продовжується історія попереднього відео. Подібне ми бачили минулого року у триптиху від Twenty One Pilots, який передував виходу альбому Trench. Другий кліп присвячений пошукам барабанщика, яким виявляється дівчина Hebi, із якою Галич асоціює нову сторінку в історії гурту. Наприкінці O.Torvald знову на сцені, а останнім кадром показана взаємодія Галича із новою учасницею гурту. Цей трек звучить принципово оптимістичніше за попередній. Подвійним дном тут виступає історія виходу з депресії та алкогольної залежності, що продовжує ідею Два, нуль, один, вісім про відкидання усього поганого, що було в минулому, і перехід на новий рівень.

Якщо не вдивлятися в деталі, ці два відео – просто хороші кліпи, які можна подивитися на YouTube, і які певне зайдуть не телеканалах. Класна картинка, хороші пісні.

Проте O.Torvald починає грати по-крупному. Тепер тут нема зайвих кадрів та «чуваки ортодоксально грають на гітарах на фоні лісу». Кожний прояв має зміст (так само, до речі, як у TOP. Можливо концерт в Києві вплинув?). Зовсім недарма в кадрі з’являється мавпочка, яка супроводжує музикантів. Не дарма вони забирають Дениса в масках мавп. Це відсилання до альбому Примат – найбільш гітарного, прямолінійного альбому O.Torvald. І, певне, найулюбленішого альбому самого Галича з їхньої дискографії. Таким чином, гурт маніфестує повернення до гітарного саунду.

І це повернення відчутне. Жорсткі, потужні пісні були і на Бісайдах, і на #нашілюдивсюди, зокрема Вирвана та В подушках. Проте це радше стадіонний саунд, який розмежовувався ледь не EDM як Ліхтарі та, власне, #нашілюдивсюди. Два нових треки – це повернення до альтернативного поп-панку, але вже з перспективи дорослих і досвідчених музикантів. Тут все ще відчувається вплив Sum 41 та Blink-182, але це зроблено не як епігонство чи підлітковий бунт. Це осмислені і цікаві пісні. Вони звучать не «бо так всі роблять», а бо так хоче гурт тепер і зараз.

Особисто для мене ці два треки сильно підігрівають цікавість до майбутнього альбому. Я ніколи не приховував, що мій улюблений альбом O.Torvald – це Ти є, якому ми колись поставили 8 балів із 10. Проте там саунд-продюсером був Хливнюк. Цього разу, схоже, Галич націлився довести всім, що він може зробити не гірше власними зусиллями із оновленою командою.


Нагадаємо, що останній великий реліз O.Torvald – міні-альбом Бісайди – вийшов восени 2017-го. Після того вони провели великий тур Україною, відіграли фестивальний сезон та у серпні 2018-го оголосили про початок творчої перерви. За цей час фронтмен гурту Женя Галич став продюсером музичного каналу Megogo Live.

Фото: прес-служба

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
11 години тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024