Головна
>
Новини
>

Джамала, «20 днів у Маріуполі», Ярина Чорногуз та інші: Шевченківська премія-2024 оголосила лавреатів

Джамала, «20 днів у Маріуполі», Ярина Чорногуз та інші: Шевченківська премія-2024 оголосила лавреатів

9 березня у Києві провели церемонію нагородження переможців Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року. Про це повідомили на сайті Офісу президента. 

На церемонії вручення премії були присутні високопосадовці, включаючи президента Володимира Зеленського, першу леді Олену Зеленську, виконуючого обов’язки міністра культури Ростислава Карандєєва, спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, а також військові, артисти й громадські діячі.

«Дорогі українці, українки. У час війни, навіть більше, ніж у час миру, ми усі маємо пам’ятати, що культура має значення. І люди культури мають значення. Усі, хто промовляє про Україну, озвучує те, що на серці, зберігає все, через що ми йдемо, відроджує те, що могло бути забутим, але оновлене дає людям сили. Дає людям емоції», — сказав Зеленський у своїй промові.

Під час промови Зеленський також згадав про українських культурних діячів, які загинули через російське вторгнення: Вікторію Амеліну, Володимира Вакуленка, Антона Романченка, Віктора Ониська, Івана Кузьмінського та присвятив їм мить мовчання.

Лауреати премії:

Література

  • Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка»;
  • Ярина Чорногуз за книгу поезії «[dasein: оборона присутності]».

Публіцистика, журналістика

  • Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»)

Музичне мистецтво

  • Джамала — за альбом Qirim;
  • композиторка Кармелла Цепколенко — за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5;

Театральне мистецтво

  • Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Візуальні мистецтва

  • Андрій Єрмоленко — за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».

Розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка у 2024 році складає 429 тисяч гривень кожна.

У цьому році не назвали переможців у двох категоріях Шевченківської премії: літературознавства і мистецтвознавства, а також кіномистецтва, хоча були претенденти. Голова Шевченківського комітету Євген Нищук пояснив, що за умовами, якщо декілька претендентів у категорії отримали багато голосів, то комітет може визнати лауреатами обох, а також залишити без переможця чи переможниці ту категорію, де номінантам не вистачило голосів.


Шевченківська премія — найвища творча нагорода за внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.


Читайте також: «Мета проєкту в тому, щоб люди зрозуміли, що українська література – це тут і зараз»: інтерв’ю з засновниками проєкту МУР

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024