Головна
>
Кіно
>

Рекап діяльності Ростислава Карандєєва: що зробив в.о міністра культури за перший місяць на посаді?

Рекап діяльності Ростислава Карандєєва: що зробив в.о міністра культури за перший місяць на посаді?

20 липня президент Володимир Зеленський доручив премʼєр-міністру Денису Шмигалю знайти заміну теперішньому міністру культури й інформаційної політики Олександру Ткаченку. 27 липня парламент підтримав відставку Ткаченка. А наступного дня, 28 липня, виконувачем обов’язків призначили Ростислава Карандєєва. Більше про нього читайте у матеріалі «Вічний радник та заступник. Хто такий Ростислав Карандєєв?».

Невдовзі він розповів про перші кроки на тимчасовій посаді. Сьогодні, 28 липня, рівно місяць, як Ростислав Карандєєв виконує обов’язки міністра культури. Чи вдалося йому щось зробити за цей час — читайте у матеріалі.

Батьківщина-Мати

Ростислав Карандєєв казав, що є низка завдань, які не можна відтермінувати. Зокрема йшлося про підготовку до Дня Незалежності України, демонтаж радянської символіки та встановленню герба України на монументі «Батьківщини-Мати». Роботи планували завершити до Дня Незалежності України.

Так, 6 серпня Український Тризуб замінив радянський герб на щиті монумента «Батьківщина-Мати», а 25 серпня у Мінкульті повідомили, що роботи зі встановлення тризуба повністю завершені.

Меморіальне військове кладовище

Також серед нагальних питань Карандєєв назвав розміщення меморіального військового кладовища, працювати над яким треба разом зі спільнотою ветеранів.

19 серпня уряд затвердив реалізацію експериментального проєкту з будівництва Національного військового меморіального кладовища. Його мають створити до 30 серпня 2025 року у селищі Гатне Фастівського району Київської області.

Зауважимо, що раніше його планували облаштувати на Лисій горі, а потім у Биківні. Координатором проєкту є Міністерство у справах ветеранів.

Нематеріальна спадщина та музейна справа

Ще один напрям — робота із музеями. 9 серпня Верховна Рада прийняла законопроєкт, згідно з яким засновники музеїв погоджуватимуть з МКІП використання музейних зібрань при реорганізації.

Як пояснюють у Мінкульті, ці зміни дозволять не тільки краще зберігати Музейний фонд України, а й забезпечуватимуть прозорість процесу реорганізації музеїв:

«Водночас законопроєкт дасть можливість не допустити прихованої ліквідації музеїв через механізм їх реорганізації, злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення музеїв, що засновані на державній і комунальній формах власності».

Також Ростислав Карандєєв казав, що міністерство серед своїх завдань бачить роботу із нематеріальною спадщиною:

«Також важливо продовжити і сконцентруватися на обліку та фіксації елементів нематеріальної культурної спадщини, які є унікальними для України, які визначають нашу українську ідентичність і збереження яких, безумовно, дорівнюється до заходів зі збереження української ідентичності».

Цього місяця до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Мінкульт вніс Буковинський урочистий вінок та обряд приготування Карнаухівської зливаної каші.

Кадри

Ростислав Карандєєв казав, що лише третина від штатної чисельності працівників міністерства реально зайнята людьми й бракує майже 200 необхідних працівників. А відтак ресурсна спроможність установи дуже низька. Крім того, за його словами, «деякі» напрями потребують фактично створення з нуля. 

Чи почали відновлювати роботу ці напрями — невідомо. Так само невідомо, чи вдалося закрити вакансії. Інформації про вакантні місця чи конкурси на сайті міністерства немає.

Натомість відомо, що з Міністерства звільнилися щонайменше дві заступниці міністра — Галина Григоренко та Катерина Чуєва.

«Ззовні ситуація виглядала інакше і мушу сказати, що мої уявлення були доволі ідеалістичними. Великі обсяги операційних задач, термінових доручень та паперів також не давали зосередитися на тому, що я вважала пріоритетним», — писала Катерина Чуєва.

Наразі, разом із Карандєєвим, до керівництва Мінкульту входять: заступник міністра Тарас Шевченко, заступниця міністра Анастасія Бондар та державний секретар Юрій Бондар.

Музей Голодомору

Мінкульт планує провести технічний аудит Національного музею Голодомору-геноциду та визначити фінансові потреби для підготовки музею до холодної пори року.

Бюджет-2024

Одним із пріоритетних завдань в.о міністра культури назвав підготовку проєкту бюджету на наступний рік. На якому етапі підготовка — невідомо.

Так само наразі невідомо про доведення до кінця розробки державної цільової програми щодо підтримки української мови, розвиток українського кіно, що «спрямоване на перемогу» та поліпшення комунікації міністерства з культурною спільнотою.


Читайте також: Платформа Projector Foundation створила сайт з інтерактивною абеткою української мови

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024