Головна
>
Музика
>

«Ти закохана у нього, чи у нього класний стиль?»: слухаємо релізи першого тижня вересня

«Ти закохана у нього, чи у нього класний стиль?»: слухаємо релізи першого тижня вересня

«Найеротичніший кліп укршоубізу» від Latexfauna, темрява в новому альбомі lumosback, Рефлексія Юлі Юріної, зорепади від Kola та Макса Барських, ТікТок-хіт від badactress та трек-реакція на «10 з 10» — слухаємо релізи першого тижня вересня. 

Цього тижня релізи коментують — головний редактор Ліруму Олексій Бондаренко, випускова редакторка Яна Ільків, музична журналістка Лєра Зданевич та музичний оглядач Артем Рісухін.

Юля Юріна — LP Рефлексія

Альбом складається виключно з авторських треків виконавиці. На відміну від попереднього live-альбому Ґвара, де були переважно фольклорні мотиви, Рефлексія Поєднує в собі електроніку, альтернативу, рок і поп музику. Фольк мотиви присутні лише у приспіві пісні Колискова. До Рефлексії, зокрема, увійшли раніше випущені треки Юлі, як-от Чорна хмара, Довбаний світ, Зуби та Хто ти такий. Окрім того, до альбому ввійшла авторська версія пісні Сорі, випущеної ще в межах проєкту Yuko. Цей трек співачка адаптувала українською мовою.

Лєра Зданевич: «Хотілося б, щоб після цього альбому Юлю Юріну сольно перестали асоціювати з треками періоду “Молоко“. гарна робота, купа треків якої чекали свого часу ще майже два роки».

lumosback — EP Світло Повернеться

Київський бенд lumosback випустив мініальбом Світло Повернеться, який складається з п‘яти треків, натхненних подіями воєнного часу. Кожен трек розповідає різні історії: про романтичні ситуації, смерть близьких людей, втрату душевного зв’язку та інше. Втім, за словами виконавця, усі вони поєднані «страхом темряви попереду». Про кожен трек з альбому можна прочитати в рубриці «Пісня за піснею».

Джонні Дивний — EP Фартлек

Калуський репер Джонні Дивний випустив мініальбом Фартлек ще до повномасштабного вторгнення, а допрацьовував вже під час турів у складі Kalush Orchestra. 

До альбому увійшло п‘ять треків. За словами виконавця, вони об‘єднані спортивною естетикою, про що кажуть і назви пісень: Спурт, Великі перегони, Марафон, Спринт.

«У цьому релізі я хочу показати всім, як звучить калуський реп. Я пам’ятаю, хто я та звідки. Є альтернатива масовому репу з Калуша і я хочу нагадати всім, що західна столиця жанру знаходиться саме там. Цю тему я продовжу розкривати і в окремому проєкті, до якого вже залучено чимало яскравих артистів», — ділиться виконавець.

Дисклеймер від Ліруму: остання пісня альбому Лого заводу за участі Ціна ритму, містить текст:

«Потім трахав феміністок 
кольорових, ніби Flintstone
В них з очей стріляють іскри
Ми гуляємо так містом».

Не до кінця зрозуміло, кого саме намагався забайтити Джонні Дивний, але мусимо попередити про наявність подібної лірики.


У Ліруму є певний сентимент до Зорепаду, а цього тижня аж два навколозорепадні релізи.

Max Barskih — LP Зорепад

До цього альбому увійшло кілька пісень, які музикант переклав з російської. 

Макс дуже пишається цією платівкою, чекає на відгуки та робить ставки, яка пісня з альбому стане для слухачів найулюбленішою. 

Яна Ільків: «Я ще не прослухала весь альбом. Але він вже змусив мене замислитися…Зорепад починається словами: “Навіщо довіряти мудакам?”. Ну от сиджу і думаю тепер…У цьому ж треці Макс співає “не плач уночі”, а потім “не тримай у собі невимовний смуток”. І я не розумію, Максиме, що мені робити?».

Kola, Adam — Зорепади

Kola каже, що пісня створювалася щиро, з любов‘ю та натхненням. Вона про двох людей, які по-справжньому цінують одне одного та час, проведений разом. 

Олексій Бондаренко: «Гарна, красива, ніжна пісня. Голоси Коли та Адама чудово поєднуються. Єдине, у мене складається враження, ніби кожен місяць виходить з 30 треків з такою структурою і драматургією».

Latexfauna — Masandra

Київський інді-поп гурт Latexfauna випустив еротичний кліп на пісню Masandra, який зняв українсько-ізраїльський кліпмейкер Інді Хайт. Завдяки цьому релізу гурт хоче збільшити кількість підписників на своєму OnlyFans та зібрати кошти на безпілотники для Збройних Сил України. Кліп складається з однієї сцени та одного кадру. За словами виконавців — це зроблено навмисне, аби глядач захотів подивитися бекстейдж. Учасники назвали кліп «найеротичнішим в історії українського шоубізу».

Олексій Бондаренко: «Парадоксально, що по-справжньому сміливі і непохабні рішення українській попмузиці дарують гурти, які фактично вийшли з інді. Кожен місяць виходить кількадесят кліпів, у яких, переважно, попартистки продовжують напіверотично танцювати на фоні пляжів і автомобілів. А врешті щось, від чого дійсно піднімають брови від здивування, видає Діма Зезюлін. Ну і окремий шатаут Іллі Случанко, гітарна партія — прям сок».

Лєра Зданевич: «Латексфауна уже давно іронізує з коментарів “та в них же усі пісні однакові”, проте у Масандрі — це вже не стилістична одноманітність, а відвертий самоповтор. Проте відсутність нових музичних ідей гурт вдало заховав у провокативний кліп, тому навряд чи хтось це помітить».

Яна Ільків: «Я буду говорити про візуальну частину релізу. Весь час, поки я дивилася кліп у мене виникав когнітивний дисонанс. І я думала про те, що рукам жінки вірю, а ногам ні. Тому для мене питання чи залишилася жінка задоволена — відкрите, питань до Зезюліна нема. Йому, схоже, сподобалося. Ну і, як на мене, у тій же Черкащині набагато більше еротики й сексу, аніж у Масандрі».

Горовий, Турчинов, Колмен, Жадан і собаки — ЗЙБ

Ідея пісні з‘явилася в Руслана Горового за пів року до повномасштабного вторгнення. Трек називається ЗЙБ, бо розповідає про пісню, яка «засіла в голові й потім багато років поспіль не відпускає». Кліп знімали в Харкові, у гаражі друга Руслана Горового, Михайла Бондаренка

В головних ролях у кліпі знялися Роман Гуржій, Анастасія Гордієнко, Ніна Дідік, Олег Абрамичев і Михайло Бондаренко.

Олексій Бондаренко: «Думаю автори досягли мети, поставленої у приспіві. В моєму випадку ця пісня мене дістала ще до першого приспіву. Це жахливий, махровий шансон. У випадку з сольником Колмена — в метаіронічній формі приховувалися сенси. В цій пісні не приховується нічого: ні музики, ні сенсів. Просто чуваки по фану записали трек і відео».

Артистка Чуприненко — Крик душі

Ця пісня — переспів треку репера Кургана. На думку артистки, ця пісня — еталон щирості.

Трек вийшов у межах проєкту «Переспіви» команди YouTube-каналу Lizard Blue.  

Структура Щастя — Біль від дотиків

Пісня увійде до майбутнього альбому виконавиці Вовк, який вона презентує 27 жовтня під час сольного концерту в Києві. 

У треці «білий кролик» поступово втрачає глузд через експерименти, які над ним проводять. Та все ж, знаходить в собі сили тверезо подивитись на світ довкола й зрозуміти, що його кінець неминучий і зовсім близький.

Олексій Бондаренко: «Це прям вау! Попередні роботи Структури Щастя сильно страждали від легковажного підходу до якості саунду. Тут же все на рівні, й одразу музика гурту розкривається набагато краще. Завершення треку — взагалі відвал».

Virtyla — Демони

Ембієнт та альтрок гурт із Сумщини Virtyla випустив трек про привида минулого — колишню, яка раз за разом з‘являється у спогадах. У фіналі ліричний герой відпускає дівчину і рухається далі. 

«Кліп для мене є дуже важливим, бо влучно передає внутрішню палітру почуттів, які у мене викликає пісня: час від часу з’являються руки тієї людини, яка зневажає тебе та хоче зробити лише боляче. Це спогади про ті стосунки, які виринають різко та неочікувано», — каже виконавець.

the feels — все навколо дивно

Виконавці київського інді-рок гурту the feels кажуть, що писали цю пісню майже рік і вклали в неї багато любові, суперечок та зусиль.

Олексій Бондаренко: «Для мене кожна нова пісня the feels — це як свято. Особливо з моменту, як вони перейшли на українську. На цьому треці вони пішли досліджувати різний гітарний саунд. Також граються і з драматургією, і зі структурою пісні, переходячи на бриджі в темп вальсу — зовсім нетиповий крок для українського року! Розкішний по-справжньому роковий гітарний трек».

Golubenko, Insomnia, Nasteisha — Voda

У цій пісні вінницький музикант Golubenko намагався передати внутрішні роздуми та почуття ліричного героя, який стикається з численними питаннями та сумнівами. Він виражає своє розчарування у тому, що обіцянки, якими його засипають, виявляються порожніми словами. Він втомився чекати на зміни. 

«Це наша спроба виразити складність почуттів, коли обіцянки розтікаються, немов вода, а реальність не завжди відповідає нашим сподіванням», — коментує Golubenko.

Джозерс — Контроль

Учасники постпанк-гурту Джозерс кажуть, що ця пісня — коротке оповідання про те, що деякі речі контролювати неможливо — однак що робити, коли це стосується речей базових? Це питання музиканти залишають відкритим. 

Lykho — Вже і нема

Цю пісню Микита Скоковський (Lykho) хоче присвятити всім, хто перебуває на межі зриву і робить вигляд, що це не так. Це перший трек з майбутнього альбому виконавця. 

«Я був виснаженим депресивним станом та істериками на момент написання настільки, що текст набув доволі іронічно-знущального характеру, навіть абсурдно комічного. Коротко кажучи, інколи просто хочеться щезнути подалі» — каже Микита.

Roman Tik — Повільний танець

У цій пісні артист закликає згадувати найкращі моменти літа. За його словами, це авторський вайбовий трек про спогади літнього кохання й про те, як круто було насолоджуватися літом, в якому немає війни.  

Яна Ільків: «Якщо чесно, мені здається, що варто якось артистам пояснити, що вайбовий/літній трек — такий не тому, що написаний влітку. Для мене це ще один трек, який асоціюється з тим, що тебе в школі змушують танцювати прощальний вальс».

badactress — Недодруг

Частину треку виконавиця виклала у ТікТок 24 серпня. Він завірусився, на звук користувачі зняли майже 3 тисячі відео, а за мотивами пісні створили маску «Ти закохана чи…?».

У маленькій кімнатці Ліруму припускають, що виконавиця вподобала трек трирічної давнини Are They Actually Attractive? і вирішила його перекласти.

Alexjazz — Хейтспіч

Це трек про толерантність українців до російської культури, а також про її вплив на смаки та життєві вибори людей. Кліп зняв Володимир Бондаренко, який також був режисером кліпів виконавця Смутний та Сірники.   

У пісні виконавець цитує Василя Стуса«Менi здається що живу не я, а iнший хтось живе за мене в свiтi». До творчості поетів «розстріляного відродження» він звертався і раніше, зокрема в піснях Смутний процитував Михайля Семенка, а в пісні Сірники — Михайла Драй-Хмару.

У пісні він засуджує людей, які слухають «російський шлак» і каже: «Поставте рускій репчік на репіт коли летить «шахед» у ніч. А толерантний світ мене забанить за хейтспіч».

Стас Корольов — Де ти була та Scared Love

Стас Корольов випустив дві live-версії пісень Де ти була та Scared Love, що були записані під час концерту «Цифровий утікач» у травня 2023 року в Києві. Жодна із пісень ще не була видана на стрімінгах ні в аудіо, ані у відеоформаті. Команда виконавця вважає, що унікальність релізу саме в тому, що він фіксує кульмінацію діяльності гурту під час сольника. Обидві пісні поєднані темою нездорових стосунків, тож на концертах гурт грав їх послідовно. 

Де ти була — це «замальовка про відчайдушний неадекватний стан, що закінчується ментальним занепадом», а Sacred Love — це інструментальна новела про аб‘юз. Студійні версії пісень вийдуть пізніше й увійдуть до майбутнього альбому виконавця, що, на його думку, має бути «мастер-піс другого сезону проєкту Стас Корольов».

Мюслі UA, Анастасія Марків, Наталія Чабан — 10 з 10

Трек виник як реакція на нещодавній скандал з шоуменом Володимиром Остапчуком, виконавцем Positiff та блогером Богданом Бушем. У випуску YouTube-шоу Остапчука «Мекнув — питай» вони обговорювали стосунки між жінками та чоловіками. Одне із питань стосувалося волосся на жіночому тілі. Цей епізод став темою для численних обговорень. На висловлювання Остапчука відреагували alyona alyona, Маша Єфросиніна, Ольга Полякова, Олексій Дурнєв та інші.

Мюслі UA кажуть, що не могли не відреагувати, особливо коли почули в ТікТоці «стьобну» пісню від Анастасії Марків і Наталії Чабан. Тож вони випустили спільний трек і закликають оцінити трек за шкалою 10 з 10 у коментарях.

Kalush Orchestra — Вогонь горить

Пісня записана без участі фронтмена гурту Олега Псюка. Реліз виконавці присвятили експериментальному мінітуру, який стартує наприкінці року. Олега в цьому турі також не буде. 

«Наша пісня про внутрішній вогонь, який є в кожній людині, і завдяки якому ти рухаєшся по життю, долаючи перепони та досягаючи нових вершин. На мою думку, наш рідний дім, наша земля підтримує це полумʼя», – коментує учасник гурту Kalush Orchestra Тимофій Музичук.

Яна Ільків: «А відчуття ніби за участю. Тобто все ще дуже відчувається, що це Калуш, Enko і всі навколоенківські артисти».

Олексій Бондаренко: «У мене дуже змішані відчуття. Якби я почув такий звук років 6 тому я був би в абсолютному захваті. Цікава робота з фолком, потужний біт. Але через те, що Калуш та інші артисти Enko, та наближені до них (привіт Stasya), спамлять таким контентом ледь не щотижня, то з’являється велика упередженість. Колись через це я перестав розрізняти пісні alyona alyona. Тепер це ж відбувається з Kalush Orchestra. Навіть за відсутності Псюка».

Zvarych — it is time

Артем Рісухін: «От вміє Антон в душевну атмосферність. Навіть інструментально. Трек, якій наче зійшов з екрана фільмів французької “Нової хвилі”, написаний за донат. Чудова меланхолія, яку хочеться слухати на повторі».

Димна Суміш — Молоток

Це студійна версія пісні, яка була створена задовго до існування стримінгів. 

«Актуальність твору не була втрачена, а тільки підсилилася та набула нових сенсів. На жаль, з тих пір, як ми почали свою музичну революцію в українському культурному просторі не відбулося нічого подібного до того, що робила Димна Суміш», — запевняють музиканти.

Артем Рісухін: «Коли Димна Суміш, зі своїм пост-гранжевим минулим і невнятним теперішнім запевняють, що не відбулося в українському культурному просторі нічого подібного, ніж вони — це не просто смішно, це трошки delusional. Трек, який ще у 2001 звучав ще більш-менш як актуальне ехо Our Lady Peace та Silverchair, зараз може бути лише артефактом епохи. Щодо нових сенсів, яких набула пісня, то я просто залишу тут ці рядки з неЇ:

“Гори гори і це важливо
Важливо це
Важливо те
Важливо все ха ха”».

Хейтспіч — я помру не своєю смертю

Цей трек Дмитро хейтспіч випустив в свій день народження.


Блок імені Тіни Кароль

Цього тижня одразу два артисти переспівали російськомовні треки Тіни Кароль українською.

Shumei — Вище хмар

Вперше Олег Шумей (Shumei) виконав цю пісню під час великого сольного концерту Тіни Кароль, що відбувся 27 серпня в палаці «Україна». 

Олексій Бондаренко: «У Тіни Кароль ця пісня була відчайдушним, надривним бенгером. Шумей зробив її набагато меланхолійнішою і тендітнішою. Але теж гарно».

Oks — Ніченька

Яна Ільків: «Мені здається, що у виконанні Тіни цей трек звучав набагато інтимніше і ніжніше».


Читайте також: «А я не п’яна, я щаслива»: слухаємо релізи останнього тижня серпня

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024