Головна
>
Музика
>

«Низенький, товстенький і спітнів»: слухаємо релізи третього тижня жовтня

«Низенький, товстенький і спітнів»: слухаємо релізи третього тижня жовтня

Дебютні альбоми Площі Устриць та Lykho, самоіронічний трек Бурка, фіт Христини Соловій з Жаданом та собаками, тікток-хіт Кажанни і Tumazar’а та інше — слухаємо релізи третього тижня жовтня.

Цього тижня коментує музичний оглядач Лірум Артем Рісухін, новинарка Дарія Подвишенна та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

Disappeared Completely — Pretty Average

Це другий лонгплей гурту і він про життєві труднощі та процес їхнього подолання учасниками колективу. Музиканти кажуть, що під час роботи над альбомом нарешті встановили ідеальну хімію між собою. Багато пісень є імпровізаціями та записані «одним дублем», а ще це свого роду річний щоденник гурту. Пісні описують щоденну боротьбу з не такими вже й буденними проблемами.

Настя Денеж: «Мені подобається як Disappeared Completely попрацювали над звучанням цього альбому. У кожному треці органічно переплітаються інструменти, інтершуми та вокал і створюють обʼємний звук. Хочеться послухати цей альбом наживо».

Площа Устриць — Дикий схід

Це дебютний повноформатний альбом Площі Устриць. Учасники гурту кажуть, що це — концептуальна робота. Єднальною темою всіх композицій альбому є осмислення життєвих обставин, які травмують і не дозволяють людині вбудувати себе в цей світ. Альбом присвятили рефлексії над дорослішанням в українській провінції, повсякденному побуту, родині, стосункам із близькими, соціумом і самим собою.

Lykho — Я старався, але недостатньо

Дебютний альбом Микити Скоковського, в якому він досліджує хаос власної нікчемности й безсилля, межі агресії та особистих кордонів, глибину та страх перманентної самотності. 

Настя Денеж каже, що для неї більшість пісень на альбомі звучать брудно: «Наче на постпродакшені трохи недопрацювали. Проте деякі треки мені сподобалися та потрапили до мого плейлиста, зокрема: Вже і нема, Лебедина пісня та До біса це все».

Жадан і собаки, Христина Соловій — Серце

Це трек про недосконалість і вразливість світу. Режисером кліпу став Віктор Скуратовський. Більше ось тут.

Дарія Подвишенна каже, що це красива і якісна робота: «У ній немає майже нічого зайвого, кліп резонує з треком, і цілком доповнює його».

Натомість Артему Рісухіну кліп навпаки виглядає дешево і нещиро: «Тексти про “Торкатися життя, немов жіночих животів”, і образи, і кадри з гуртом у церкві…Якась наче маркетингова спроба в інклюзивність, в якій чомусь і режисер, і Христина з Сергієм не вважають геїв достатньо естетичними, щоб включати до касту, але стереотипізують образи лесбі-пари. Прохідний трек, який не запамʼятовується і прямі відсилки до Лани дель Рей. Але кольорокорекція красива, як і кадри Львову».

Тонка — Ти лише мить

Режисером кліпу став Богдан Розумний. В кліпі зображено паралельний світ, в якому тиранічна структура намагається підкорити інших і змусити людство грати за своїми правилами. Але добро і людяність завжди мають перемогти. Більше про роботу та що про пісню думає головний редактор Лірум Олексій Бондаренко та музична оглядачка Лєра Зданевич — читайте тут.

The Hardkiss — 00:00

Гурт випустив кліп на пісню 00:00, присвячену українським енергетикам. Режисером кліпу став Міша Бородін. Кліп знімали спільно з працівниками «Херсонобленерго». 00:00 — це трек із третього студійного альбому гурту Залізна ластівка, що вийшов у 2018 році.

Tvorchi — Разом

Трек виконавці присвятили єдності нації у буремний час. Режисером кліпу став Руслан Махов. За задумом, учасники гурту йдуть пліч-о-пліч проти сильних поривів вітру, що збивають з ніг. Їхні образи — багатошарові та алегоричні. Більше тут.

Дарія Подвишенна: «Трек водночас дуже характерний для Творчих, але й дещо новий у звучанні. В ньому більше енергії і глибший зміст, ніж у деяких попередніх роботах. Легка і приємна робота, класно звучатиме фоном будь-де».

El Кравчук — Додому

В описі до відео пише, що Додому — це віддзеркалення душі кожної людини, що змушена залишити власну домівку і рятуватися деінде через розв’язану Росією війну. Водночас це тепле запрошення повернутися додому. 

У Яни Ільків страшенний дисонанс між закладеними в пісню сенсами й картинкою: «Відчуття наче El Кравчук намагається зваблювати й від цього стає дуже некомфортно».

Сусіди Стерплять, Після Дощу — Алло

Поппанк-дует Сусіди Стерплять та попрок артист Після Дощу випустили пісню про важке розставання. Виконавці пояснюють, що ліричний герой не може змиритися зі своїми емоціями, тому знову і знову телефонує коханій, щоб почути її голос. Хоч і сам ненавидить себе за це.

Iryn — Милий

22-річна одеситка Ірина випустила пісню двох закоханих, які не можуть зробити перший крок один до одного через свої страхи та невпевненість у взаємній симпатії. Пісню випустила разом з To Eternity. До речі, це перший трек випущений співачкою на лейблі Pomitni.

Артем Рісухін: «Є причина, чому двомовність працює для To Eternity, але не працює для його дуету з Iryn. Це органічність та баланс. Протягом пісні складається враження, що продюсер пісні Олександр Мурмило вирішив замість цілісного треку зробити шоукейс з усім арсеналом вокальних і музичних можливостей проєкту. Тут і соул-надрив, і куплети англійською, майже не повʼязані з основною лінією, і перевантажене аранжування — за всім цим губиться історія та емпатичність слухача».

Бурко — Обожнюю це тіло

Бурко випустив самоіронічний трек, в якому роздумує про власну зовнішність та те, як її сприймають інші та сам артист.

Настя Денеж: «”Низенький, товстенький і спітнііів” — це слова, які надовго заїло в моїй голові після прослуховування даного треку. Не скажу, що це щось геніальне та високе, але ця самоіронія мене підкупила».

Yurii Retrograde Eyes Off You

Виконавець та автор пісень Yurii Retrograde випустив дебютний сингл. За його словами, ця пісня про близькість двох людей, яка ніколи не зможе перерости в повноцінні стосунки, про важке рішення відпустити минуле, як би боляче не було.

Артем Рісухін: «Ох ці мелізми… Замість того, щоб зробити цю пісню чуттєвою, драматичною, Юрій настільки губиться у своєму ж вокалі, що до сенсів не дістається ані він, ані слухач. Це міг би бути хороший r&b, натомість — це сирувата спроба».

Tankataka Інопланетяни

Індіпоп-співачка презентувала відео на пісню Інопланетяни. За словами виконавиці, це мистецька спроба відобразити складність та важливість питань, пов’язаних з насильством у сім’ях. Режисеркою кліпу стала Тетяна Ладиченко, відома своєю роботою на пісню To Eternity Несмачний мед.

Артем Рісухін: «Цікава робота, як і візуально, так і сенсово. Я не певен, що причини насилля слід шукати в неспроможності порозумітись в парі. Але попри все, саме комплексність теми, дисонанс між настроєм пісні й текстом дуже чіпляють. Також не можу не відмітити, наскільки зростає якість робіт Tankataka».

vioria метелики

vioria каже, що пісня метелики транслює моральний стан, коли хочеться закритися від усіх та залишитися наодинці з собою та власними думками. 

Lovera Breaux Скрути мене

Скрути мені — це розповідь про комфорт та неоднозначність чужих порад. Зараз артист працює над створенням дебютного мініальбому. 

Насті Денеж в цій роботі не вистачило змістового наповнення, тож вона вважає Скрути мене слабшою за попередні.

Tember Blanche — Встигнути до 30

Встигнути до 30саундтрек до однойменного серіалу від телеканалу «ТЕТ». Трек, як і серіал, має нагадати слухачам, що необов’язково досягати усіх життєвих цілей до умовної позначки в паспорті. 

Оля Цибульська — ЦвіТи

Артем Рісухін: «Я радий, що є слухачі, яких пані Оля все ще може надихати. Нехай це — боти з юзернеймами типу @user-zv2rk3vj9d, але все одно».

Козачок, Брикулець — Піони

Піони — улюблений трек Козачка з дебютного альбому Івана, тож він вирішив зробити ремікс. Козачок, який зараз воює, тепер сприймає піони не так, як раніше: зараз це не запах квітів, а запах смертей.

Артем Рісухін: «Іван продовжує виводити свого внутрішнього Макса Коржа на нові рівні крінжу. Головне, щоб це робило його щасливим».

Tumazar, Кажанна — Плач

Сніпет зі словами «Туш тече, на мені строката сукня» завірусився в ТікТоці — на звук користувачі зняли понад 12 тисяч відео, а запис першого спільного виступу артистів із цим треком набрав майже мільйон переглядів. Плач розповідає про токсичні стосунки двох партнерів, які доводять один одного до божевілля. Більше про реліз ми писали тут.


Читайте також: Cape Cod став першим українським учасником кампанії Cold Times від Apple Music, для якої створив діджей-мікс

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024