Головна
>
Кіно
>

Четверо українських кінематографістів візьмуть участь у французькій лабораторії: що про це відомо?

Четверо українських кінематографістів візьмуть участь у французькій лабораторії: що про це відомо?

У межах спільного проєкту Terrarium + LIM, французька сценарна лабораторія Less is More оголосила імена українських кінематографістів, які стануть учасниками освітньої програми. 

Серед обраних — режисерки Катерина Горностай із проєктом «Антонівка» (робоча назва), Аліна Маточкіна з проєктом «Мати» (робоча назва), Тетяна Симон із проєктом «Грьобана чутливість» та режисер Станіслав Битюцький із проєктом «Спадок».

фото: інстаграм Terrarium Script

Про програму 

Програму запустили, щоб підтримати українських кінематографістів з проєктами малобюджетних ігрових повнометражних фільмів. Проєкт передбачає безплатне навчання на регулярних сесіях французької платформи Less is more. Докладніше читайте за посиланням

На участь у воркшопі могли податися автори дебютних, других та третіх малобюджетних ігрових повних метрів. Серед претендентів французькі партнери із LIM визначили чотирьох учасників, яких запросили на навчальну сесію.

Про учасників 

Катерина Горностай —режисерка та сценаристка фільму «Стоп-Земля». Цього року Горностай увійшла до складу журі «Берлінале-2023» у категорії «Generation 14plus», в якій раніше її стрічка «Стоп-Земля» отримала «Кришталевого ведмедя».

Вона зізнається, що ніколи не працювала над сценаріями в майстерні:

«Але добре знаю, як може працювати гарна майстерня, бо мала досвід створення режисерських і акторських лабораторій. Це завжди про спільний контекст, що виникає від часу, проведеного разом, від знань і досвіду, яким діляться учасники одне з одним».

Станіслав Битюцький — куратор фестивалю «Київський тиждень критики» та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру. Як режисер дебютував у 2014 році документальним фільмом «До побачення, синефіли», володар премії «Кіноколо» за найкращий короткометражний фільм 2020 року — «Нетерпимість». 

Від воркшопу очікує на можливість допрацювати свій сценарій:

«Почути фідбек від професіоналів(-ок) галузі та колег(-жанок) із різних куточків світу. Зрозуміти слабкі та сильні сторони моєї історії. Зрозуміти наскільки люди за межами України розуміють нас, наші травми та проблеми».

Тетяна Симон — режиссерка короткометражного фільму «Хлам». Вона також була кастинг-директоркою фільмів  «Бачення метелика», «Я і Фелікс», «Клондайк» та інші. 

Симон цікаво пропрацювати сценарій разом із міжнародними експертами:

«Можливість отримати зворотний зв’язок, побачити нові напрямки розвитку сцен і ліній, перевірити закладені сенси – працюють вони чи ні. Мені здається, в груповій роботі всі ці речі можуть проявитися більш явно».

Аліна Маточкіна — режисерка та продюсерка документального фільму «Ада».

Режисерка каже, що подібні заходи важливі: 

«Думаю, що такі кооперації потрібні завжди, а не тільки в найближчому майбутньому, і це круто, що вони з‘являються і дають можливість отримати безцінний досвід, знання і, звісно, багато цікавих, нових знайомств».

Що далі? 

Попереду на учасників та учасниць чекають три тижневі сесії воркшопів у березні, червні та жовтні 2023 року. Зокрема, у Франції, де базується платформа Less is More. Серед спікерів і спікерок – сценаристи Террі Ґілліама, Ларса фон Трієра, Томаса Вінтерберґа, переможці Канн та Локарно. Цього року вперше до команди тьюторів(-ок) долучиться українець — режисер фільму «Памфір» Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Читайте також: режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук про участь у Каннах та «Памфір»

Спільний проєкт Terrarium + LIM профінансував французький національний центр кіно — CNC. Тож для українських кінематографістів участь у навчальних сесіях, проживання та транспорт безкоштовні. Окрім цього, сценарист(-к)ам виплачуватимуть стипендію.

Про те, якими будуть українські фільми найближчі п’ять років ви можете прочитати у нашому матеріалі

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024