Головна
>
Література
>

Що слухають в Україні: Megogo оприлюднив статистику аудіокнижок за третій квартал року

Що слухають в Україні: Megogo оприлюднив статистику аудіокнижок за третій квартал року

Сервіс Megogo опублікував статистику прослуховувань аудіоконтенту за третій квартал 2023 року. Статистика зібрана з розділу «Аудіо», де розміщені подкасти, аудіокниги та аудіосеріали. У вересні 2023 року в межах проєкту «Укрліт» Megogo записав понад 250 творів зі шкільної програми для 5-11 класів у форматі аудіокнижок. Вони доступні на платформі безкоштовно. Серед колекції аудіокнижок, як безкоштовних, так і за покупкою, користувачі найдовше слухали саме українських авторів.

Ось топ-10 аудіокнижок, які найбільше слухали на Megogo

1. «Тигролови», Іван Багряний

Герой роману «Тигролови», молодий український інженер-авіатор Григорій Многогрішний, катований, голодний, засуджений на 25 років ув’язнення, втік по дорозі до концтабору прямо посеред суворої сибірської тайги. Майор НКВС Медвин — «професійний тигролов» — розпочинає полювання на втікача.

2. «У пошуках варварів: Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани», Андрій Любка

Це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. 

3. «Місто», Валер‘ян Підмогильний

Молодий енергійний сільський юнак Степан Радченко приїздить до Києва, вступає до економічного вишу й сподівається повернутися з новими знаннями на село. Він зустрічається із сільською дівчиною Надійкою, сумлінно навчається в інституті, але гординя й амбіції беруть своє, і Степан вирішує підкорити місто.

4. «Радіо Ніч», Юрія Андруховича

Гостросюжетний та лірични роман Андруховича розповідає про музиканта Йосифа Ротського, який має нічну радіостанцію. Події сюжету розгортаються в невизначеному майбутньому. З розвитком сюжету роману читач дізнається про долю героя: його участь у революціях, переслідування спецслужб тоталітарних режимів, любовні пригоди, банківські махінації та улюблену музику Йосифа.

5. «Район «Д», Артема Чеха

Збірка об’єднаних часом і простором історій, з яких вимальовується портрет автора. Він розповідає про місця, де минули його дитинство і юність, таким чином складає самокритичний портрет, у якому можна розгледіти риси хуторянства і космополітизму, дріб’язковості й великодушності тощо.

6. «Хіба ревуть воли, як ясла повні», Панас Мирний

Головний герой Чіпка Вареник — селянин-бунтар, невтомний шукач правди, який зрештою зійшов на криву стежку боротьби і став «пропащою силою». Якщо в літературі романтизму українських Робін Гудів типу Гаркуші й Устима Кармелюка залюбки зводили на п’єдестал, то Чіпка — це альтернатива Робінам Гудам. Роман заперечував можливість кривавих способів утвердження правди і може бути поставлений в один ряд із такими творами, як «Злочин і кара» та «Біси» Ф. Достоєвського.

7. «Нові казки Старого Лева», Видавництво Старого Лева

Сучасні українські автори та ілюстратори підготували нові історії про казкових героїв: Старого Лева, що святкуватиме свій день народження, 36 і 6 котів, які випробують себе у ролі няньок, драконенят, що прийшли із книжки мститися, маленького Привида та історію кохання його батьків, єнотика Бо і його сестричку та інших. 

8. «За перекопом є земля», Анастасія Левкова

У романі переплітаються кримськотатарська культура і українська історія. На сторінках книжки читач зустрінеться з кримськими татарами, караїмами, українцями, росіянами, німцями, євреями, греками, вірменами Криму, крок за кроком відкриватиме шафи з родинними скелетами. Разом з головною героїнею та її подругою Аліє пройде шлях від їхнього дитинства – з 1990-х – аж до окупації півострова Росією в 2014-му, з екскурсами в давнішу історію Криму.

9. «365 казок на ніч», Megogo

Український інститут книги та медіасервіс Megogo продовжують аудіопроєкт «365 казок на ніч». Тут зібрані казки для дітей на різноманітну тематику.

10. «Антологія української короткої прози», Megogo Audio

Антологія містить 20 оповідань і повістей відомих українських письменників –  Лесі Українки, Володимира Винниченка, Ольги Кобилянської, Миколи Хвильового, Майка Йогансена, Наталі Кобринської, Віктора Домонтовича, Катрі Гриневичевої та інших авторів. Усі вони написані у ХІХ-му — першій половині ХХ століття. 

Топ-10 аудіокнижок, які найбільше купували на Megogo

1. «За перекопом є земля», Анастасія Левкова

2. «Дисципліна — це свобода», Джоко Віллінк

Книжка офіцера військово-морського флоту США, автора бестселерів та інструктора з лідерства Джоко Віллінка допоможе вибудувати стратегію впорядкованого життя. У ній автор пояснює, як завдяки дисципліні можна навчитись контролювати свої страхи, лінощі, погані звички і, зрештою, дійти до гармонії в житті.

Автор також пояснює, як привчити себе до дисципліни, зокрема про те, як дисциплінувати своє тіло і розум, скільки спати і як харчуватися, щоб бути продуктивними, як не пропускати тренування і встояти перед спокусами. Ця книжка про те, як стати сильнішими, здоровішими, розумнишими і швидшими.

3. «Позивний для Йова», Олександр Михед

Олександр Михед почав писати книжку «Позивний для Йова» у перший день повномасштабного вторгнення, що трапилося на восьмому році російсько-української війни. Автор працював над книжкою протягом тринадцяти місяців, писав про те, що пережив разом із дружиною, про своїх батьків, які майже три тижні були в Бучі під час окупації. Про те, як змінюються люди, як повсякденна мова стає мовою війни, колись звичні й важливі речі — болючими тригерами, а певні відчуття та емоції — такими, які хочеться забути, але й водночас запам’ятати назавжди.

4. «Запасний», Принц Гаррі

Історія принца Гаррі, розказана ним самим. Від безтурботного дитинства до втрати матері, від служби в армії і бойового досвіду до посттравматичного синдрому, від зустрічі з Меган до складного рішення відмовитися від королівських регалій і обов’язків. Це історія принца з перших вуст. 

5. «Дофамінове покоління», Анна Лембке

Книжка розповідає про залежності від вивільнення дофаміну: чому вони виникають, які вони бувають, який механізм їхньої дії та як їх позбутися. Авторка — на основі реальних випадків людей, які приходять до неї на терапію, та теоретичних знань — обґрунтовує, чому сучасним людям так просто стати залежними від чогось. Основна ідея, яку пропагує книжка, — збільшення рівня дофаміну внаслідок звички, яка приносять надзвичайне задоволення, є просто втечею від болю. 

6. «Маестро. Роджер Федерер: велике життя у великому тенісі», Крістофер Клері

Роджер Федерер — відомий тенісист та один із найвидатніших спортсменів усіх часів. Книжка «Маестро. Роджер Федерер: велике життя у великому тенісі» — найбільша біографія спортивної ікони, яка описує його життєвий шлях від темпераментного підлітка до того, як він став знаменитістю.

7. «Мам», Карина Саварина

«Мам» — це продовження першого роману авторки «Не вагітна». Тут Хрусталина не тільки вчиться піклуватися і співіснувати разом з усиновленою дитиною, а й намагається змиритися із неприйняттям суспільства, містом, яке абсолютно не пристосоване для немовлят, непривітними лікарями, новими стосунками із чоловіком і навіть із власним тілом.

8. «Шлях до фінансової свободи», Бодо Шефер

Бодо Шефер ділиться інсайдерською інформацією та розповідає про ефективні методи поводження з грошима, крок за кроком супроводжуючи читача на шляху до його фінансової свободи.

9. «Поговорімо про Ізраїль», Даніел Сокач

Ця книжка — спроба розповісти історію конфлікту і примирити столітню боротьбу двох народів. Автор намагається пояснити, чому Ізраїль та ізраїльсько-палестинський конфлікт викликає такі суперечливі думки. Разом із путівником, який проводить читача актуальними проблемами регіону, автор подає історичний огляд країни від біблійних часів до сьогодення.

10. «Теорії змов. Як (не) стати конспірологом», Максим Яковлєв

Максим Яковлєв розповідає про змови у спорті та на Євробаченні, про загибель принцеси Діани, перемогу Обами на виборах за допомогою маніпуляцій погодою, а також про те, що Римську імперію нібито придумала іспанська Інквізиція, а Україну — масони.

Нагадаємо, раніше ми писали, що слухали та купували на Megogo у першому та доугому кварталах року.


Читайте також: Читаємо уривок з книжки «ЦвіТИ! або Як полюбити ту, що в дзеркалі» Олі Цибульської

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024