Головна
>
Кіно
>

Повернення часопису «Кіно-Коло», Dorofeeva на Atlas United 2024, кліп Ship Her Son та інше: дайджест культурних новин за 22-30 червня

Повернення часопису «Кіно-Коло», Dorofeeva на Atlas United 2024, кліп Ship Her Son та інше: дайджест культурних новин за 22-30 червня

З 22 по 30 червня редакція Лірум відпочивала, щоб тепер з новими силами повернутися до роботи. За цей час ми не публікували новин, але стежили за тим, що відбувається у світі української культури. Ось добірка найважливіших новин минулого тижня:

Музика

Verka Serduchka не виступатиме на фестивалі Atlas United 2024.

Організатори повідомили, що виступ довелося скасувати через відсутність кількох музикантів і неможливість провести повноцінні репетиції та підготувати якісну програму.

Натомість однією з хедлайнерок фестивалю стане Dorofeeva. Співачка виступить на Atlas United 14 липня:

«Я дуже сумувала за Atlas, але цього разу це зовсім інший Atlas — не той, до якого ми всі звикли…Головною метою цьогорічного фесту стане мегазбір, і для мене за честь до нього приєднатися. Тож єднаймося, слухаємо українську музику та спільно допомагаємо», — коментує Dorofeeva.

Atlas United 2024 пройде у Blockbaster Mall у Києві (проспект Степана Бандери, 36). Мета фестивалю — зібрати 100 мільйонів гривень на наземні та повітряні дрони для ЗСУ. Доєднатися до збору можна за посиланням. А також 15 відсотків від кожного придбаного квитка перераховується на збір.

У лайнапі Atlas United 2024 — БумбоксАртем ПивоваровБез ОбмеженьЖадан і СобакиКурган & Agregat та інші. Окрім концертів на фестивалі також можна буде відвідати виступи Підпільного Стендапу. Купити квитки можна за посиланням.

Володимир Дантес випустив мініальбом живого виконання своїх пісень — «Live session»

Добірку співак випустив на честь свого 36-річчя. До Live session увійшли Чуєш, Кити, Я залишусь молодим та інші. Також на мініальбомі, у концертному звучанні, представлений новий трек Ти мій звір, що розповідає про шалене кохання та складні стосунки в парі.

Режисером відео до Live Session став Руслан Махов, який до цього співпрацював із Tvorchi та Roxolana.

Разом із релізом Володимир Дантес оголосив збір «Сталева Хмара» над Азовом. Долучитися до збору на РЕБи можна за посиланням.

Ship Her Son випустив кліп на трек «У вічність/Вдих»

Після дворічної перерви Антон Шиферсон випускає два постіндустріальні сингли, один з яких створений спільно з Антоном Слєпаковим. Тексти пісень засновані на назвах епізодів документального серіалу «Як стати лідером культу», а назви композицій взяті з плейлиста Hot Hits Ukraine. Цей реліз є першим з другого повноформатного альбому Ship Her Son, випуск якого запланований на лейблі Dnipropop наприкінці 2024 року. Степан Бурбан (Паліндром) та Ярослав Ільчишин візуально відобразили історію треків через подвійний кліп.

vioria випустила новий трек та кліп до нього — «барабанщик!»

Це перший сингл з майбутнього дебютного альбому співачки, який має вийти влітку 2024 року. Трек розповідає про спонтанні підліткові почуття, коли ударник одного з київських гуртів закохався у співачку. Режисером кліпу став Андрій Злидень.

Христина Соловій випустила трек про любов та повагу до себе — «Камертон»

Як розповідає співачка, цю пісню вона написала ще на початку своєї кар’єри, вона є ровесником таких пісень як Fortepiano та Хто як не ти. А кліп, за словами виконавиці, глибше занурює слухача в історію стосунків, що завершилися, але лишили глибокий слід на серці. Режисерами кліпу стали Дмитро Грушківський та Катерина Томчук.

«Здебільшого я пишу пісні натхненні прожитим досвідом. Але часто трапляється так, що спершу народжується пісня, а вже потім я проживаю досвід, який накликала на себе піснею. “Камертон” — саме такий випадок. Не шкодую, що не зарелізила її раніше. Відчуваю, що саме зараз прийшов час поділитися нею зі своїми слухачами», — розповіла Христина.

Ірина Федишин придбала 60 позашляховиків для ЗСУ завдяки благодійним концертам у США та Канаді

«60 автівок для ЗСУ — це результат туру Америкою та Канадою. Позаду 26 концертів, позаду багато теплих зустрічей і знайомств, недоспаних ночей і вщент заповнених валіз концертними костюмами, лотами для аукціонів, навіть деяким технічним обладнанням. Але все-таки — результат цього вартував», — поділилася артистка.

Відео: irynafedyshyn/TikTok

Океан Ельзи анонсував додатковий концерт у Києві до свого 30-річчя

Додатковий виступ «Океан Ельзи — 30 років. Той день» відбудеться 11 жовтня, у київському Палаці спорту. Квитки можна придбати за посиланням. Також до 17 липня триває обмін квитків на концерти стадіонного туру 2022 року, який не відбувся через російське вторгнення. Деталі про обмін — за посиланням.

Учасник гурту Kazka Дмитро Мазуряк приєднався до лав ЗСУ

Про це Дмитро повідомив у своєму Instagram.

«З Днем Конституції. Стаття 65. Конституції України: “Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону”. Вже другий місяць я в Збройних силах України. Пройшов навчання. Щодо концертів — поки нічого не можу обіцяти, та гадаю ще побачимось», — йдеться у повідомленні.

Фото: dmytro_mazuriak/Instagram

Кіно

Кінофестиваль Миколайчук Open оголосив цьогорічних переможців

Найкращі фільми національних та міжнародних конкурсів кінофестивалю обирали шляхом голосування глядачів. Цього року програма включала 68 фільмів — від українських короткометражок до робіт, номінованих на Оскар, та популярних жанрових кінострічок. Команда фільму, що здобула перемогу в міжнародному конкурсі, отримала тисячу доларів, а переможці національного конкурсу — по 500 доларів.

У міжнародному конкурсі перемогу здобув фільм «Кріпачка» режисерів Дорота Кобєла та Гʼю Велчмана.

Другий приз у міжнародному конкурсі отримала стрічка української режисерки Анни Бурячкової «Назавжди-назавжди». Про те, як акторку на головну роль знайшли в інстаграмі, музику в фільмі та жіночу творчу команду розповідаємо разом із Анною Бурячковою в нашому матеріалі за посиланням. А тут можна прочитати рецензію на фільм від кінокритика Ігоря Кромфа.

У національному конкурсі переміг короткометражний фільм «Нюанс» режисерів Маргарити Воронової та Олега Кібальника.

Також у національному конкурсі спеціальну відзнаку від партнерів фестивалю компанії «AMO Pictures» отримав фільм «Сонечко» режисера Сергія Кулибишева.

Режисера Мстислава Чернова запросили до складу Американської кіноакадемії

Про це повідомили на сайті кіноакадемії. Загалом, до складу журі Американської академії кіномистецтв і наук, яка присуджує «Оскар», запросили 487 нових членів. Якщо Мстислав Чернов погодиться на пропозицію, то, ймовірно, отримає право голосувати за лауреатів у номінації «Найкращий документальний фільм» на премії.

Серед запрошених документалістів також є режисер Сергій Лозниця, якого вилучили зі складу Української кіноакадемії у 2022 році через неоднозначну позицію щодо російського вторгнення в Україну.

Фото: arthousetraffic/X

Кіноспільнота закликає Держкіно провести відкритий конкурс у Раду з підтримки кіно та піти у відставку

Кіноспільнота опублікувала відкритий лист, закликаючи провести чесний і прозорий конкурс щодо складу Ради з державної підтримки кінематографії та вимагає відставки голови Держкіно Марини Кудерчук.

«Нарешті після перемоги у судових процесах Національної спілки кінематографістів України, з’явився шанс зупинити беззаконня, що з ініціативи Держкіно тривало понад рік. Переобрання Ради було ключовою вимогою кіноспільноти, яка вже тривалий час вимушена вести безперервну боротьбу за існування українського кінематографа. (…) Прикро, що вимоги кіноспільноти було задоволено лише внаслідок рішення судового процесу, який тривав рік, а не через вимоги Закону, запит спільноти та здорового глузду», — йдеться в заяві.

Кіноспільнота також закликає перенаправити заплановані на 2024 рік «на державну підтримку кінематографії бюджетні кошти на потреби Сил Оборони, окрім визначених законодавством зобов’язань Держкіно».

Усіх охочих запрошують взяти участь в обговоренні «Ризики нечесного конкурсу Ради з державної підтримки кінематографії», яке відбудеться 3 липня о 14:00 в Українському кризовому медіацентрі (УКМЦ), в Києві. Для участі у події або її висвітлення в медіа необхідно заповнити форму для акредитації. Також можна підписати відкритий лист до 3 липня (14:00).

Про перебіг справи детальніше читайте за посиланням.

Література

Перше число відновленого журналу «Кіно-Коло» виходить друком

«Кіно-Коло» — це часопис про українське кіно та кіновиробництво. Перше число відновленого журналу вийде у видавничому домі «Антиквар» та називатиметься «Україна в огні». За словами директорки видавничого дому «Антиквар» Ганни Шерман, робота над часописом тривала три роки.

«Це назва кіноповісти Олександра Довженка. Таке нехитре, але болісне гасло має й це число відновлюваного на папері часопису “Кіно-Коло”. Осмислюємо й висловлюємося про російсько-українську війну, котра триває століттями у тих чи тих формах», — пише у колонці головний редактор журналу Володимир Войтенко.

Часопис «Кіно-Коло» був першим і єдиним у незалежній Україні виданням про українське й світове кіно. Він виходив протягом 1997-2008 років. 

Відновлений журнал містить більше як двадцять публікацій, які викладені у рубриках Розмовне коло, Тематичне коло, Історичне коло, Критичне коло та Коло майбутнього. Їхніми авторами стали Володимир Войтенко, Сергій Тримбач, Ірина Цілик, Сергій Буковський, Андрій Кокотюха та інші.  

Як придбати журнал — читайте за посиланням.

DTF Magazine випустив друкований номер про українську електронну сцену

DTF Magazine випустив п’ятий друкований номер, присвячений українській електронній сцені десятиліття 2014-2024 років. У випуску представлені ключові події, діячі, релізи та огляд 30 найкращих альбомів за результатами опитування.

«Цей номер не пише хронологію української електронної сцени. Він розглядає лише деякі аспекти з її життя. Нам було важливо почути голос регіонів, тому ми запропонували її безпосереднім учасникам написати серію есеїв. Ми хотіли дізнатися бекстейдж деяких найзнаковіших проєктів, а також відповісти собі на запитання: “Чим запам’ятається це десятиріччя в музиці?“, тому провели перше масштабне опитування, склавши список “30 українських електронних альбомів десятиріччя“. Це ще не канон української електронної музики, але крок до його формування», — пише головний редактор DTF Magazine Володимир Волощук.

Серед інших матеріалів п’ятого випуску:

— Ексклюзивні кадри з будівництва найвідомішого у світі українського клубу — («Клуб на Кирилівській»), а також інтерв’ю з його архітектором.
— Інтерв’ю із засновником найбільшого у Східній Європі рейву «Схема» Славою Лепшеєвим.
— Коротка історія київського рейву як явища.
— Шість есеїв і рефлексій про електронну сцену в регіонах від людей, без яких її важко уявити.
— Інтерв’ю з електронними музикантами Heinali, Мар’яною Клочко, Настею Воган і Ромою Кримським.
— Фотопроєкт про романтику танцполу в роботах Яни Франц.

Оформити замовлення на спецвипуск можна онлайн за посиланням. Також у телеграмі та інстаграмі DTF Magazine опублікують список офлайн-точок, де можна буде придбати журнал.


Читайте також: 11 релізів третього тижня червня від редакції Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024