Головна
>
Кіно
>

Номінанти на премію Шевельова та Megogo Music Awards, кліп Муіньо для Чонгука та інше: дайджест культурних новин

Номінанти на премію Шевельова та Megogo Music Awards, кліп Муіньо для Чонгука та інше: дайджест культурних новин

Яна Ільків Яна Ільків
10 Листопада, 2023

Цього тижня редакція Лірум рідше випускала новини з вагомих (і не дуже) причин. В понеділок, 6 листопада, до Києва з’їхалася уся команда на Зорепад релізів (кажуть, то найкращий щомісячний івент). Повірте, зібрати нас разом — рідкість (випускова редакторка з цього щастя пропустила потяг до Львова). Ще дні два після того в голові грала пісня зі Зорепаду про «пацанів, які обирають простих, не отих нафуфирених фіф» — сфокусуватися на роботі було непросто. 

А якщо серйозно, то у нас зараз непрості часи, тож ми зосередилися на пошуку фінансування. Ви також можете нас підтримати, аби ми й надалі могли створювати якісний контент і не зникати з вашого поля зору. А зараз ловіть дайджест культурних новин, які ви могли пропустити цього тижня.

Редакція Лірум на Зорепаді релізів. Фото: Оля Закревська
  • Вистава театру Франка «Конотопська відьма» режисера Івана Уривського завірусилася у тіктоці — гештег #конотопськавідьма загалом зібрав 21,8 мільйона переглядів. Про феномен сучасної «Конотопської відьми» у виконанні акторів театру Франка читайте у матеріалі наших колег зі Суспільного Культура.
  • Після початку повномасштабної російсько-української війни 62% українців повністю відмовилися від російськомовного контенту. Про це свідчать результати соціологічного дослідження «Культурні практики населення України в умовах війни».
  • Після понад восьми років реконструкції у Львові відкриють центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center. 

Музика

  • Українська режисерка Таню Муіньо зняла кліп на пісню Standing Next to You південнокорейського співака Чонгука з гурту BTS. Також у кліпі знялася українська модель Паша Гаруля, відома співпрацею з брендами Miu Miu, Swarovski, Blumarine.
  • Премія Megogo Music Awards оголосила шортлист номінантів, за яких можна проголосувати до 30 листопада. Переможців визначатимуть у таких номінаціях: поп-артист/-ка року, нова хвиля попмузики, альтернативний/інді-артист/-ка року, нова хвиля альтернативної/інді-музики, хіп-хоп артист/-ка року, нова хвиля хіп-хопу, кліп року, альбом року, мініальбом року, колаба року, етнофольк-артист/-ка року.

Література

  • Верховна Рада України підтримала рішення про надання сертифікатів на придбання українських книжок. Отримати книжковий сертифікат зможуть 18-річні українці (з моменту набрання чинності законом та батьки новонароджених дітей (з 1 січня після скасування воєнного стану). Отримати такий сертифікат можна буде через Дію у картковому форматі. Також законопроєкт дозволяє запустити програму субсидій на оренду приміщень для книгарень.

Читайте також: Книжкова спільнота закликає владу виконати закони про підтримку української книги: що відбувається?

  • Український ПЕН оголосив лонглист номінантів на літературну Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2023 року. До довгого списку увійшло 14 видань. Серед них: «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття» Віри Агеєвої, «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» Олександра Михеда, «Мова-меч. Як говорила радянська імперія» Євгенії Кузнєцової та інші. Повний перелік за посиланням.
  • Видавництво «Видавництво» стало лавреатом премії KyivPride Awards 2023 — його відзначили нагородою «Френдлі-бізнес».
  • Ukraїner видасть книжку про Бахмут Мирослава Лаюка. Автор разом з фотографом Данилом Повловим відвідав місто узимку та березні 2023 року й на основі цього написав репортажі та есеїв про побут війни. Зараз книгу можна передзамовити за 350 гривень на сайті Ukraїner.

Кіно

  • Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка номінували на премію Європейської кіноакадемії в категорії «European Discovery» — Prix FIPRESCI. Це третя стрічка в історії українського кіно, що змагатиметься за здобуття почесної міжнародної нагороди у цій номінації. Раніше на неї претендували «Плем’я» та «Памфір». Про те, як Філіп Сотниченко вигадав жанр для фільму, зйомки, неонуарне кіно, українські 1990-ті та іронічність детективів — читайте в інтерв’ю.
  • 2 листопада в обмежений прокат вийшла стрічка «Іван і Марта» Сергія Буковського, а наступного дня стало відомо, що показ переносять на невизначений термін. Причина — нерозв’язані питання продюсерів з Держкіно, про яку компанії-дистриб’ютору стало відомо лише в день старту прокату. Згодом Держкіно пояснило, що прокат стрічки призупинили через неповний пакет документів для її внесення до Держреєстру фільмів. Наразі усі питання розв’язали, тож фільм повернеться широкий прокат. Чому його варто таки дочекатися і подивитися? Читайте у цьому тексті.
  • Українського режисера Ігоря Іванька нагородили Премією імені Фелікса Соболєва за фільм «Крихка пам’ять» Її вручають за значний внесок у розвиток наукового та документального кіно, вагомі досягнення в неігровому кіно.
Фото: Валерія Нехводюк
  • Держкіно України виклало новий звіт про результати своєї діяльності – з 1 січня 2023 року до 16 жовтня 2023 року. Порівняно із попереднім звітом, у цьому оновили перелік проєктів, що знаходяться у виробництві: за цей період було укладено 111 договорів на виробництво фільмів, а 10 проєктів перебувають на різних стадіях зйомок. Крім того, Держкіно зазначило доходи у розмірі 31 410 902 грн., що надійшли до спеціального фонду від реалізації прав на фільми. Водночас у звіті немає згадок про Довженко-Центр, але є серед юридичних здобутків згадують про постанову про подовження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії, яку нещодавно оскардили в суді. З повним звітом можна ознайомитися за посиланням.

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024