Головна
>
Новини
>

Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму

Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму

Лірум продовжує відкривати артистів з різних регіонів України, які постраждали від російської агресії найбільше. Сьогодні знайомимося з артистами родом з Харківщини, з чим нам допомагає харківське медіа «Люк». Слухайте плейлисти за посиланнями та дізнавайтеся більше про харківську сцену загалом та кожного артиста окремо нижче.


Ми попросили редакцію Люка розповісти про контекст, у якому перебуває харківська сцена сьогодні, а також допомогти нам з вибором артистів, якими можна представити регіон. Ось, що з цього вийшло:


«Харків довгий час був «читером»: велика кількість вишів та, відповідно, студентів неминуче додавала різноманіття музичній сцені. «Театралка» виховала не одне покоління співаючих акторів, а нічні клуби на чолі з легендарним «Животом» рясніли різноманіттям музикантів — від діджеїв до металістів. Саме тут з’явилося найбільше українське медіа про хіп-хоп культуру RAP.UA.

Кажуть, якщо ти потрапляєш у Харків, він назавжди залишається в тобі. За прикладами далеко ходити не треба. Сергій Жадан народився в Старобільську на Луганщині, а Олег Каданов — в Івано-Франківську. Але вони — харківські поети та музиканти. Навіть полишаючи місто, митці відзначають вплив Харкова на їхню особистість та неабиякий здобутий досвід.

Повномасштабне вторгнення дуже сильно вдарило по харківській музиці, але одночасно із тим показало справжнє обличчя місцевих.

Каданов у 2022 році створив волонтерський штаб «Культурний ШОК» та власноруч возить «приколи» військовим на гарячі ділянки фронту (спеціально для цього навіть навчився водити автівку). «Курган & Agregat» своїми турами генерують мільйони гривень для війська, не кажучи вже про службу Жеки Кургана (Євгена Володченка) у спецпідрозділі Kraken. Гурт K4K мав великі плани після випуску дебютного мініальбому, але тепер Дмитро Третяк волонтерить в тому ж «Культурному ШОКу», а Богдан Шапкін долучився до лав ЗСУ. Служити після роботи у БФ Volonterska пішов і Богдан Синявський з гурту «Dостоевсkий FM» (хлопці вже давно відмовились від цієї назви, але досі не придумали нову). Тим часом його колега по команді та друг Коля Михальченко возить «корчі» військовим та надає домедичну допомогу в складі AID 46. Антон Дербілов, учасник Alcohol Ukulele та батько співзасновниці гурту Rohata Zhaba, загинув у боях за звільнення Кремінної (на його честь пропонують перейменувати одну з вулиць). BusiCama фактично на паузі через службу гітариста Олександра Кудя. Гурт KH8 активно допомагає БФ Artdacha на різних напрямках діяльності та брав участь в деокупаційному турі «Пирога і Батога» містами Харківщини. І це лише приклади, які згадалися одразу, адже загалом їх — набагато більше. І про них обов’язково потрібно говорити голосно.

Звичайно, в таких умовах часу для створення нової музики залишається небагато. З виступами не сильно краще. Часті російські обстріли та відключення світла не надто сприяють концертному життю міста. Заборона роботи майданчиків, підпорядкованих обласній раді, дуже сильно звузила кількість місць, де музикантам можна виступити. Найкраще себе почуває Art Area ДК як безпечний простір з потужним генератором. Бар «Казка» виступає флагманом для важких гуртів, особливо після нещодавнього закриття LF Club (точніше — тимчасового призупинення діяльності клубу, про що його засновник Ілля Саєнко пізніше заявив в етері Радіо Накипіло). І це не кажучи про менші заклади. Та головна проблема цих клубів — обмежена кількість людей, яку вони можуть вмістити у своїх стінах. Великих майданчиків банально немає, тому, наприклад, «Жадану і Собакам» довелось відіграти два великих концерти на підземній парковці ТРЦ Nikolsky, а гурту «Курган & Agregat» — у клубі Radmir, але на свій величезний страх і ризик.

І навіть дивно, як попри всі перепони спільнота Some People змогла відкрити мультижанровий Центр нової культури та провести не один шоукейс із дружніми формаціями зі всієї України. Поміж іншого, організатори фестивалю класичної музики KharkivMusicFest якось знаходять сили проводити його вже другий рік поспіль.

Тобто, музичне життя все одно вирує в Харкові — не завдяки, а всупереч. І навіть зараз з’являються нові імена. Гурт «Лютий Квітень» ще не має релізів, але вже дає невеличкі концерти. Okazia радує нас поодинокими синглами. Sweetly не так давно розродилися дебютним мініальбомом, ще й примудрилися записати його на легендарній студії M.A.R.T. Проєкт «Село Близнюків», який, щоправда, зараз базується в Києві, видав за минулий рік аж два лонгплеї. Все це — молоді команди, які утворилися після початку повномасштабного вторгнення.

Електронна сцена теж не спить — ще й встигає зробити свої справи до комендантської години. Резиденти «Живота» та організатори серії вечірок «Харків Незламний» регулярно влаштовують благодійні вечори, аби закривати свої збори для військових. Танцюй заради перемоги — поєднуй приємне із корисним.

Висновок простий — все у Харкові буде добре. Місто неодноразово доводило свою силу і продовжує це робити чи не щодня. Головне, щоб музиканти з інших міст, як ось нещодавно Паліндром, White Ward та NAZVA, не боялися приїжджати з виступами й сюди. Нам дещо не вистачає підтримки ззовні», — розповів нам Макс Бурєнок, журналіст та SMM-менеджер медіа «Люк».


Музиканти Харківщини

Lюk — один із найважливіших гуртів харківського музичного середовища нульових. «Концерти Lюkʼів за рівнем відкритості та загального позитиву нагадують збори анонімних алкоголіків. Вокалістка Lюkʼів нагадує щасливого переможця національної лотереї, яка встигла виграти свій мільйон і із чистою совістю передала його на розвиток дитячо-юнацького спорту» — так описував гурт Сергій Жадан. Lюk грали суміш фанку, ейсід-джазу, лаунжу, року та співали трьома мовами. Гурт випустив 4 альбоми: Tourist zone, Lemon, Sex та Мамина Юность, зіграв купу концертів як в Україні, так і закордоном, і розпався через творчі розбіжності у 2011-му. Згодом гітарист гурту Валентин Панюта став частиною гурту ВГНВЖ (раніше — вагоновожатые).

ТНМК — одні з корифеїв українського хіп-хопу, які обʼєдналися в Харкові у 90-ті. За свою майже 30-річну карʼєру гурт мішав хіп-хоп із джазом, фанком, регі, роком та ще безліччю жанрів, виступав із симфонічними та джазовими концертними програмами. «Танки» мають купу пісень, які знає чи не вся країна (Гранули, ПоRAPалося серце, Восени, Зроби мені хіп-хоп і т.д.) та, за словами Олексія Бондаренка, зробили хіп-хоп частиною української попкультури. Гурт досі активний, їздить в українські та європейські тури, а також випускає нові пісні. Зокрема, торік гурт спільно з ДСНС записав пісню про мінну безпеку Дивись, куди ідеш.

Олег Каданов — поет, музикант, актор та волонтер, який народився в Івано-Франківську, проте внаслідок його активної діяльності в Харкові його ніхто не називає франківським митцем.

«Олег Каданов — носій унікального музичного коду. Всю його музику хочеться називати харківською, навіть попри те, що оспівана в критиці харківська музтусовка вже давно зникла як явище» — так говорить про нього Олексій Бондаренко.

Почав свою творчу діяльність ще в нульових, граючи в Театрі ляльок, театрах «Арабески», «Нова сцена», «Нафта». Музичні проєкти Каданова обговоримо окремо нижче, а зараз варто згадати, що митець також зіграв у фільмі «Дике Поле» за мотивами роману Сергія Жадана «Ворошиловград», а також у 2018-му випустив збірку поезій «Не я, а той». Після початку повномасштабного вторгнення навколо нього зібралася команда, яка разом із ним допомагала військовим амуніцією. Згодом це переросло у волонтерську організацію «Культурний ШОК».

Оркестр Че — гурт, який утворився, коли в гуртожитку ХНУМ ім. І.П. Котляревського познайомилися Олег Каданов, Сергій Савенко та Михайло Кабанов, який торік помер. Згодом до гурта приєдналися і інші учасники. Оркестр Че обертався навколо концепції злиття музики та театру, а їхній жанр обережно називають артроком. Гурт був одним зі стовпів харківського музичного середовища нульових, експериментував зі звучанням та загалом за свою карʼєру випустив шість альбомів. У 2016-му гурт «безкровно» розпався, а у 2017-му виходить фінальний мініальбом Що вони бачили на вірші Сергія Жадана. За два роки після розпаду екс«оркестрівці» Олег Каданов (гітара та вокал), Іван Кондратов (бас) та Антон Бегменко (директор) випустили пісню Бог — серйозний чоловік у межах проєкту Жовте хворе людське обличчя. Вона стала саундтреком фільму «Дике поле», а сам проєкт подальшого розвитку не мав.

Лінія Маннергейма — супергурт, який офіційно утворився у 2017-му та складається із Сергія Жадана, Олега Каданова, Євгена Турчинова та Дмитра Зінченка. Формація працює в напрямі spoken word та є скоріше сайдпроєктом для всіх учасників. Тематика пісень тяжіє в сторону біблійно-соціальної, а сам гурт декларує свій напрям як християнський хіп-хоп. Наразі в проєкту є два ЕР — Де твоя лінія та Бої без правил, а також лонгплей Конфіскат.

Мантра Керуака — проєкт, заснований Олегом Кадановим (останній його проєкт у цьому списку, чесно!) у 2017-му році. До формації також входять Антон Бегменко, Артем Дяденко та Іван Кондратов. Наразі на рахунку проєкту один лонгплей — Імітація імітації. У нього доволі бурхлива історія — адже він мав вийти на рік раніше, але авто музикантів пограбували, і напрацювання зникли. Проте за рік музиканти переосмислили цю музику та таки видали заплановану роботу.

Жадан і Собаки — гурт, який початково називався Собаки в космосі та утворився у 2000-му році. Музиканти поєднували у своїй творчості елементи ска, джазу, диско, року та інших жанрів та активно виступали по всій країні. У 2008-му році гурт почав співпрацювати із Сергієм Жаданом, випустивши альбом Спортивний клуб армії, та перейменувавшись на Сергій Жадан та Собаки в Космосі. Під такою назвою гурт випустив ще два альбоми: Зброя пролетаріату та Бийся за неї, де все далі відходив від концепції «Жадан читає вірші під музичний акомпанемент» до пісень із більш класичними структурами та тіснішою дружбою між текстом та мелодією.

У 2016-му гурт почав нову сторінку з альбомом Пси, перейменувавшись на Жадан і Собаки. Гурт поступово набирав популярності, грав сольні тури та фестивалі, випустив логічне продовження Псів — Мадонну.

Та всенародна любов спіткала гурт уже після початку повномасштабного вторгнення, коли Сергій Жадан став іконою для покоління тіктока. Результат не забарився — гурт збирає скажені суми на ЗСУ у своїх турах та навіть зміг обʼєднати 4000 слухачів на київському сольному концерті в клубі Stereoplaza. На концерті навіть було знято телеверсію, яку показали по телеканалу 1+1. Наразі гурт не надто активний у звʼязку з новинами про можливе долучення самого Жадана до лав ЗСУ.

Alcohol Ukulele — укулеле-бенд, який утворився у 2016-му році і з того часу ламає стереотипи про цей інструмент.

«Чотири укулеле, тазобас, флейта та банджоліна — зрештою, Alcohol Ukulele це музика для всіх. Зіткане з українського міського романсу, блюґрасу та латинських мелодій полотно покриває повсякденне життя інстаграмним фільтром, створюючи модерний український олдскул» — так описує гурт свою музику.

Про Alcohol Ukulele люди здебільшого дізналися після початку повномасштабного вторгнення, коли гурт записав трек Летить Блєдіна, до запису якого долучилося 70 твітерян, а також волонтерка Меланія Подоляк. Це стало закріпило мем твітерської спільноти в музиці. Торік учасник гурту Антон Дербілов загинув на Луганщині. Перед цим він брав участь у контрнаступі на Харківщині у 2022 році. На його честь пропонують перейменувати вулицю в Харкові, деталі — за посиланням.

Курган & Agregat — гурт зі смт Близнюки, який почався з аматорського кліпу, знятого на фоні коровʼячих кізяків у 2014-му. Це була пісня Лове — реп про невзаємне кохання з матюками під крадений біт. Хто ж тоді знав, що всього за 8 років люди будуть готові платити 100+ тисяч гривень, щоб вийти разом із цим гуртом на сцену та заспівати заповітне «Уходиш? Ну й пиздуй!». Тріо прожило за ці роки карколомну трансформацію: хлопці стали одним з облич волонтерського руху, збираючи шалені гроші на ЗСУ на своїх концертах, а Аміл і Раміл зіграли головні ролі у фільмі Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург». Врешті, близнюківці стали обличчям цілого культурного феномену та значно укріпили позиції щирого суржику в сучасній українській попкультурі.

Джон Дір — близнюківський репер, що входить до творчого обʼєднання «Селюки» (звідки ж і Курган & Agregat). Дебютував сольно з альбомом Пригоди у 2020-му. Він доволі часто проєктує у свою музику відчуття меланхолії та ностальгії, а останнім часом експериментує з треповим звучанням. Джон Дір також має купу фітів із колегами по цеху: по спільному ЕР та купі спільних треків із Козачком та whitelope, дуетні пісні з sucilna_nevdacha.exe, thekomakoma, drimandr та Джозерс.

Rohata Zhaba — кантрі-фольк-блюз гурт, який зʼявився у 2019-му році під назвою Orange Tree з англомовними піснями. Проте згодом зʼявилася пісня Рогате Жабеня, яка й визначила подальший вектор розвитку. Гурт не просто робить музику, а будує навколо себе цілу міфологію, центром якої є, власне, сама рогата жаба. Естетика гурту натхненна містично-фентезійним світом, а на сцену учасники завжди виходять на сцену в чудернацьких образах. Врешті, жоден їхній концерт (а вони встигли стати за кілька років активним концертно-фестивальним гуртом) не обходиться без хороводів.

Село Близнюків — інді-рок проєкт Ігоря Литвиненка, який хвалять за хітовий вокал та цікаві музичні партії, які відкриваються після кількох прослуховувань. Перші релізи цього проєкту вийшли у 2022-му, проте по-справжньому плідним для артиста став 2023-й: чотири максісингли, два лонгплеї, один лайв-альбом та ще кілька пісень. Селу Близнюків вдається поєднувати психоделічну музику, шугейз, гаражний вайб та відсторонений вокал, який пронизує слухачів меланхолією.

Sweetly — молодий гурт, який випустив свій дебютний ЕР пів року тому. Хлопці ґрунтовно підійшли до запису: на мініальбомі немає жодного звуку, який би вони не могли зіграти наживо. Цим музиканти хочуть кинути виклик безперервному засиллю музики тіктоку, яка зліплена з одних і тих же безкоштовних семплпаків.

KH8 — гурт, який називає себе «нескінченно харківським». Воно й не дивно, бо в його складі — музиканти, які грали в захмарній кількості харківських гуртів. Наразі це Гліб Ковальов, Сергій Савенко та брати Кондратови. Гурт перевинаходив себе безліч разів за останні 10 років, міняв назву (раніше — Камера Наблюденія), звучання та зіграв купу концертів у різних складах. Попри цей різнобічний досвід, гурт має лиш одну пісню на стримінгових сервісах, оскільки студія в селі Співаківка, у якій KH8 писали альбом наприкінці 2021-го, потрапила під окупацію і була практично знищена. Наразі учасники колективу займаються волонтерством та все ж планують видати обіцяний лонгплей.

Shklo — гурт, що утворився у 2014-му та активно грав концерти як в Україні, так і в Європі, несучи слухачам суміш построку, акустичної музики та фʼюжну з театральним вайбом, завдяки якому їх порівнювали з підопічними театру Дах. Хлопці грали музику для кількох вистав, проводили власну музичну резиденцію Baranivka Music Lab та випустили мініальбом Флюгери. У 2018-му році гурт розпався, а наразі його фронтмен Богдан Шапкін воює в складі ЗСУ.

K4K — ще один проєкт Богдана Шапкіна, на цей раз — реп-дует із Дмитром Третяком (Treed). Дует фокусувався на груві, натхненному американським та британським репом, випустив мініальбом Качка у 2021-му та кліп на трек Говори, де читає реп задом наперед. У звʼязку з тим, що Шапкін наразі воює, дует не є активним.

Також варто зазначити, що Дмитро Третяк (Treed), Богдан Шапкін (Shklo) та Гліб Ковальов (KH8) були учасниками гурту Urbanistan, який утворився у 2010-му та вів активну діяльність 10 років.

Корупція — гурт Міші Крупіна, який грає неошансон. Свого часу він був націлений на корпоративи, граючи блатну російськомовну музику під опікою Юрія Бардаша. Проте повномасштабна війна змінила погляди артиста: він заявив про чітку проукраїнську позицію, розійшовся з Бардашем та почав писати злі українськомовні пісні про те, що болить тут і зараз. Міша є частиною «Культурного десанту», організовує збори та гроє для ЗСУ.

Okazia — гурт, що утворився у 2022-му році та експериментує з прог-роком та тріп-хопом. У складі дуету — Михайло Зарубін та Сніжана, які працюють над проєктом дистанційно. У тому ж 2022-му Okazia випустили дебютний мініальбом Між Світами, натхненний українською міфологією. Наразі гурт зібрав музикантів та почав грати живі виступи. Також Okazia стали одними з переможців номінації Young Blood від Yager Music Awards 2024.

The Prince Albert — гурт, що зібрався у 2016-му з учасників Сreamwave, Aesthete iz Dead і Marble Boy, які грали постпанк, електроніку та інді-музику відповідно. Свій жанр гурт визначає як постпоп. Колектив був не надто активний у розвитку творчої карʼєри, граючи поодинокі концерти та випускаючи сингли. У 2019-му гурт став на паузу, щоби повернутися у 2022-му з ЕР Phylo. На мініальбомі The Prince Albert додали у свою музику саксофона та електроніки, що відмітив Слух, проте згодом знову залягли на дно.

Wavewalkrs — електронний проєкт, який утворили у 2017-му харківʼяни Юрієм Водолажським та Микитою Ревою. Юрій займається музикою професійно вже 18 років, пишучи музику як для себе, так і для брендів, а також співпрацював як саундпродюсер із різними артистами. Микита ж наразі активно займається волонтерською діяльністю. Гурт випустив купу синглів два ЕР та зіграв європейський тур.

La Horsa Bianca — гурт, який створює музику на перетині психоделічного року, прог-року та артроку. У творчому доробку колективу — чотири лонгплеї, кожен із яких був високо оцінений музичними оглядачами. Останній наразі альбом Polemosophy вийшов наприкінці другого року повномасштабного вторгнення і показує зміни у звучанні гурту. Це не альбом про війну напряму — лише спроба описати пережиті на собі травматичні стани.

Фівер° — фанк-рок-блюз гурт, який утворився у 2017-му на базі гурта СТО «Кривоструй» та серед своїх натхненників зазначає The Black Keys. Гурт купається в музичній спадщині 70-х і часто дає благодійні концерти в рідному місті.

ХОССП (Хор одиноких сердець сержанта Пеппера) — це хор, який поєднує традиції академічної музики з любов’ю до класичного року з 2011-го року. Колектив утворився на базі хору ХПІ з бажання робити хорові аранжування рок-пісень. Станом на 2020-й рік хор зіграв 143 концерти та стабільно збирав 400 глядачів на своїх виступах. Хор не просто виступає з кавер-програмами, а й активно долучається до музичного руху загалом. Наприклад, їхня пісня увійшла до проєкту Харківського Літмузею Skovorodance, вони взяли участь у роботі Deconstruction на пісні DZ`OB та виступали разом із купою знакових харківських музикантів.

BusiCama — гурт, який поєднує індітроніку з різними духовими інструментами. Музиканти випускали англомовні сингли на компіляціях лейблу Masterskaya, грали на Hedonism Festival, Sofar Sounds, Дні Музики та інших фестивалях і проєктах та врешті підсумували 9 років діяльності альбомом Ptaha Emigrant. Лонгплей потрапив до нашого топу альбомів 2021 року. Наразі гурт на паузі, оскільки співзасновник та гітарист гурту Олександр Кудь із 2022 року воює в складі ЗСУ.

Володимир Дантес — попспівак та телеведучий, а також стендап-комік. Почав свою карʼєру на шоу «Фабрика зірок», згодом увійшов до дуету Дантес & Олейник (згодом — ДиО.фильмы). Після розпаду проєкту у 2015-му став телеведучим на шоу Нового каналу та 1+1. До музичної діяльності почав потроху повертатися з 2019-го, випустивши самоіронічну пісню Теперь Тебе 30, а у 2021-му відбувся реліз альбому Твоя любимая музыка. Торік випустив свій перший українськомовний альбом Кити.

Kazka — попгурт під опікою продюсера Юрія Нікітіна. Фронтвумен гурту Саша Заріцька — родом із Харкова. Гурт «вистрілив» у 2017-му з радійним хітом Свята, де доєднав потужний хук з етнічними мотивами та електропопом. Наступного року презентував лонгплей Karma. Туди ж увійшла пісня Плакала — найпопулярніша українськомовна пісня епохи стримінгів, яка набрала феноменальні 450 мільйонів прослуховувань на ютубі та побила всеможливі рекорди.

Після Дощу — попрок-проєкт Яна Савченка та Артема Веретельника, який став популярним після того, як у тіктоці завірусилася пісня Хочеш. Наразі на пісні 5.6 мільйонів прослуховувань, артист продовжує писати пісні, випустив лонгплей Прийти, щоб залишитись та грає концерти.

Криваве Забазарєво — проєкт багатогранного митця Олександра Колмена Сердюка. Він — актор, волонтер, радіоведучий, гуморист з Інародного театру абсурду «Горобчик», людина-синонім до словосполучення «благодійний аукціон на концерті» та врешті музикант. Точніше, як це пояснює Олексій Бондаренко: «Олександр Сердюк відомий передусім як учасник Інародного театру абсурду «Горобчик» та відповідної команди Ліги Сміху. Водночас у нього є альтер его — Євгеній Костянтинич. А у Євгена Костянтинича є гурт Криваве Забазарєво». У 2023-му проєкт Криваве Забазарєво релізнув альбом Підорасіщєво, який можна вважати дебютним. Це — щемкий рок-шансон, який балансує між трагічним та комічним.

0 %Mercury — метал-гурт з елементами хаотичного хардкору та матроку, який доповнений екстремальним жіночим вокалом. Свій стиль гурт характеризує як «котик-хардкор». У 2023 році музиканти здобули бронзу конкурсу Wacken Metal Battle (2023) у Німеччині, й останні роки активно дають концерти та випускають релізи.

Sekunda Kota — андерграундний супергурт з учасників Оркестру Че, Stoned Jesus, Гуп та Дзиґи. Грають експериментальний рок із нотками гранжу й не надто переймаються його доступністю в діджиталі. Гурт має лише сторінку на bandcamp, а знайти якусь докладну інформацію про колектив непросто. Однак Sekunda Kota відіграли лайви на онлайн-фестивалі Інтерсіті Live, а також на студії On-Air Studio.

Nokturnal Mortum — культовий блек-метал колектив, сформований у 1994-му році, який зумів поєднати українську мелодику з класикою металу та зробив це своєю фішкою. У 1998-му гурт підписав контракт з американським лейблом The End Records, що стало сенсацією не лише для України, а і для музичного ринку найближчих країн. Гурт свого часу працював у напрямі NSBM, проте після 2014 року заявляв, що цей термін уже не корелює з їхнім вектором. Гурт випустив 7 повноформатних альбомів, кілька сплітів, ЕР, брав участь у збірках та видавав концертні альбоми.

Пращур — гурт, що складається з ексучасників проєкту Soom та працює в напрямі drone doom/slow heavy psychedelic. Проєкт наразі має кілька демозаписів та повноформатний альбом Т Р О Щ И Т И. Музиканти описують свій гурт так: «Сповідує звукову важкість та ментальний спокій, примітивний первісний сюрреалізм та Нову Українську Культуру без вічної журби та комплексу меншовартості української нації. Звучання має ознаки масивної стіни важкого звуку, мінімалізму та українського фольклору»

​​KAT — харківський гурт, що грає постхардкор. Колектив утворився у 2013 році. Перший англомовний ЕР «Price to pay» випустили у 2014 році. Після цього вони перейшли на російську та видали кілька альбомів, які включали до своїх топів Karabas.Live, Neformat та Слух. 11 березня 2022 року проєкт випустив свій перший українськомовний альбом Поклик, на який звернули увагу як закордонні медіа, так і українські, як тільки оговталися від початку повномасштабного вторгнення. Альбом багато рефлексує на тему війни, яка почалася у 2014 році та, за словами Артема Рісухіна, «побудований на люті і якомусь неймовірному, трагічному передчутті»

Your Inner God — харківське психоделік-стонер тріо. Розпочинався як one-man-band проєкт гітариста Костянтина Лисенка, а згодом до нього доєднались басист Марк Купін та ударниця Олександра Пономаренко. Від гаражно-блюзових пісень перейшли до темної тягучої музики (останній альбом Dead Inside), де торкнулись тем потягу до смерті. На початку повномасштабного вторгнення записали кавер на народну пісню Щедрик, переробивши її в стонер-прог.

Заводь — авангардний блек-метал гурт, який розпочинав свій творчий шлях на стику металу та панк-року, але через 10 років свого існування прийшов до інтелектуального блек металу з аналоговими синтезаторами та фрі-джаз саксофонами, що відсилає своїм звучанням до авангардних гуртів 90-х років. У 2022-му випустив альбом Березоль, на якому наблизився до саунду класичного блек-металу. Наразі гурт не надто активний, оскільки учасники розʼїхалися по різних містах, а вокаліст Дмитро Самсонов ще й активно займається волонтерством.

Проклятий *** — панк-гурт Слави Кедра, до якого доєдналися Сергій Правокастер, Міша Пірат та Микита Борода. Як ви могли помітити, музичний рух у Харкові тримається на багатогранних митцях. Слава — один із таких. «Людина-волонтер, людина-діджей, людина-настрій, людина-машина. Резидент клубу «Живот», актор інародного театру абсурду «Горобчик», соліст панк-рок гурту Проклятий Хуй» — такий список регалій наводить медіа Люк. До того ж Слава — учасник формації Badstreet boys. Гурт випустив дебютний однойменний лонгплей, за канонами жанру, записаний у гаражі.

«Люк» — це харківське незалежне онлайн-медіа, яке знайомить містян із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.


Дана публікація/стаття була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Ліруму і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.


Слухайте також: як звучить Херсонщина

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024