Головна
>
Кіно
>

Суд визнав Раду з підтримки кінематографії нелегітимною. Що цьому передувало?

Суд визнав Раду з підтримки кінематографії нелегітимною. Що цьому передувало?

23 квітня співзасновниця Української кіноакадемії та членкиня Національної спілки кінематографістів України Юлія Сінькевич на своїй фейсбук-сторінці повідомила, що суд відхилив апеляцію у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії. Фінальний розгляд скарги відбувся 23 квітня о 14:40 в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва

Скриншот: Yulia Sinkevych/Facebook

Юлія Сінькевич у коментарі для Лірум зазначає, що визнання нелегітимності Ради в юридичній площині підтверджує те, про що говориться вже досить давно. Про що говорить кіноспільнота, пишуть листи, складають петиції, що державні кошти розподіляються не прозоро і це не влаштовує українських кінематографістів та кіноспільноту.

«Рішення суду визначає і підтверджує, що така діяльність дійсно є поза межами нормативних актів. Це хороший прецедент та сигнал ще раз подумати про те, щоб перезапустити роботу держкіно і підтримки кіногалузі. Сподіваюсь, що цей сигнал буде сприйнято серйозно, оскільки така вже настала точка кипіння у кіноспільноти, яка не допустить подальшого такого халатного ставлення до українського кіно й кіноіндустрії», — коментує Юлія Сінькевич для Лірум.

Продюсерка також розповідає, що Держкіно та Кабмін можуть подати касаційну скаргу, адже це загальна практика. Коли є судовий процес з державними органами, то вони мають зробити все можливе для того, щоб використати всі судові інструменти. Проте різниця в тому, що на відміну від апеляційної скарги рішення вже є чинним і воно може бути змінено лише у випадку рішення касаційної інстанції або ні. Тобто, якщо вони й подадуть таку скаргу, то на сьогоднішнє рішення це ніяк не впливає, оскільки воно вже має бути виконане.

«Ця перемога в суді вона є ще й достатньо символічною, оскільки вона показує те, що і правду, і справедливість можливо довести в українських судах», — каже Юлія Сінькевич для Лірум

Що було раніше?

31 березня 2023 року теперішній склад Ради з державної підтримки кінематографії за законом мав скласти повноваження. Держкіно пояснило, що не може провести конкурс для оновлення складу у зв‘язку з воєнним станом. А відтак Кабмін продовжив каденцію чинного складу на термін до кінця воєнного стану та три місяці після нього. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

У травні 2023 року Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) подала позов проти Кабінету Міністрів, в якому оскаржувала рішення Держкіно. Київський окружний адміністративний суд в повному обсязі задовільнив позов НСКУ в листопаді 2023 року. 

4 березня Державне агентство України з питань кіно повідомило про початок 19-го конкурсного відбору кінопроєктів. Це відбулося майже через місяць після того, як українська кіноспільнота і дієвці культури закликали владу не виділяти кошти Держкіно й переспрямувати цьогорічний бюджет на потреби української армії через недовіру до рішень Держкіно.

Старт нового пітчингу обурив кіноспільноту. Зокрема, й тому, що розподіляти передбачені конкурсом майже 430 мільйонів гривень буде Рада з державної підтримки кінематографії. Кабмін й Держкіно подали апеляцію, відтак 12 березня відбудеться розгляд апеляційної скарги. 

Детальніше про те, що не так (спойлер: все) з 19-м конкурсним відбором кінопроєктів можна прочитати за посиланням.

Нагадаємоу серпні 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру.

У середу, 24 квітня, о 14:00 в Північному апеляційному господарському суді (вул. Шолуденка, 1) відбудеться фінальне засідання у справі щодо рішення по реорганізації Довженко-Центру. Усіх охочих закликають прийти на засідання. Більше про боротьбу Довженко Центру з Держкіно можна прочитати за посиланням.


Читайте також: Від пса Патрона до Хамелеона Ігоря. Огляд на документальну роботу «Ми, наші улюбленці та війна» Антона Птушкіна

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024