Головна
>
Кіно
>

Суд визнав Раду з підтримки кінематографії нелегітимною. Що цьому передувало?

Суд визнав Раду з підтримки кінематографії нелегітимною. Що цьому передувало?

23 квітня співзасновниця Української кіноакадемії та членкиня Національної спілки кінематографістів України Юлія Сінькевич на своїй фейсбук-сторінці повідомила, що суд відхилив апеляцію у справі оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії. Фінальний розгляд скарги відбувся 23 квітня о 14:40 в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва

Скриншот: Yulia Sinkevych/Facebook

Юлія Сінькевич у коментарі для Лірум зазначає, що визнання нелегітимності Ради в юридичній площині підтверджує те, про що говориться вже досить давно. Про що говорить кіноспільнота, пишуть листи, складають петиції, що державні кошти розподіляються не прозоро і це не влаштовує українських кінематографістів та кіноспільноту.

«Рішення суду визначає і підтверджує, що така діяльність дійсно є поза межами нормативних актів. Це хороший прецедент та сигнал ще раз подумати про те, щоб перезапустити роботу держкіно і підтримки кіногалузі. Сподіваюсь, що цей сигнал буде сприйнято серйозно, оскільки така вже настала точка кипіння у кіноспільноти, яка не допустить подальшого такого халатного ставлення до українського кіно й кіноіндустрії», — коментує Юлія Сінькевич для Лірум.

Продюсерка також розповідає, що Держкіно та Кабмін можуть подати касаційну скаргу, адже це загальна практика. Коли є судовий процес з державними органами, то вони мають зробити все можливе для того, щоб використати всі судові інструменти. Проте різниця в тому, що на відміну від апеляційної скарги рішення вже є чинним і воно може бути змінено лише у випадку рішення касаційної інстанції або ні. Тобто, якщо вони й подадуть таку скаргу, то на сьогоднішнє рішення це ніяк не впливає, оскільки воно вже має бути виконане.

«Ця перемога в суді вона є ще й достатньо символічною, оскільки вона показує те, що і правду, і справедливість можливо довести в українських судах», — каже Юлія Сінькевич для Лірум

Що було раніше?

31 березня 2023 року теперішній склад Ради з державної підтримки кінематографії за законом мав скласти повноваження. Держкіно пояснило, що не може провести конкурс для оновлення складу у зв‘язку з воєнним станом. А відтак Кабмін продовжив каденцію чинного складу на термін до кінця воєнного стану та три місяці після нього. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

У травні 2023 року Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) подала позов проти Кабінету Міністрів, в якому оскаржувала рішення Держкіно. Київський окружний адміністративний суд в повному обсязі задовільнив позов НСКУ в листопаді 2023 року. 

4 березня Державне агентство України з питань кіно повідомило про початок 19-го конкурсного відбору кінопроєктів. Це відбулося майже через місяць після того, як українська кіноспільнота і дієвці культури закликали владу не виділяти кошти Держкіно й переспрямувати цьогорічний бюджет на потреби української армії через недовіру до рішень Держкіно.

Старт нового пітчингу обурив кіноспільноту. Зокрема, й тому, що розподіляти передбачені конкурсом майже 430 мільйонів гривень буде Рада з державної підтримки кінематографії. Кабмін й Держкіно подали апеляцію, відтак 12 березня відбудеться розгляд апеляційної скарги. 

Детальніше про те, що не так (спойлер: все) з 19-м конкурсним відбором кінопроєктів можна прочитати за посиланням.

Нагадаємоу серпні 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру.

У середу, 24 квітня, о 14:00 в Північному апеляційному господарському суді (вул. Шолуденка, 1) відбудеться фінальне засідання у справі щодо рішення по реорганізації Довженко-Центру. Усіх охочих закликають прийти на засідання. Більше про боротьбу Довженко Центру з Держкіно можна прочитати за посиланням.


Читайте також: Від пса Патрона до Хамелеона Ігоря. Огляд на документальну роботу «Ми, наші улюбленці та війна» Антона Птушкіна

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024